خبرگزاری مهر - گروه استانها: نشست مشورتی ذینفعان با موضوع وضعیت موجود و چالشهای پیش رو در مدیریت ذخیرهگاههای زیستکره ایران که در هتل مروارید صدرا برگزار شد و ایجاد تعامل و بهرهبرداری پایدار از زیستبوم، تغییر فرسایش خاک، آسیبهای منابع طبیعی و لزوم آشتی با طبیعت و جنگل ازجمله مواردی بود که در این نشست موردتوجه قرار گرفت.
مدیرکل دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان محیطزیست کشور پیش از ظهر یکشنبه در این نشست مشورتی گفت: باوجود ۱۱ ذخیرهگاههای زیستی در ایران متأسفانه با تغییر فرسایش شدید و افسارگسیخته در طبیعت مواجه هستیم.
حمید گشتاسب با اشاره به آشتی بین توسعه و حفاظت از ذخیرهگاههای زیستی اظهار داشت: جهت تعامل و بهرهبرداری پایدار از زیستبومها، ذخیرهگاههای زیستی و مرتعها باید بین حفاظت و توسعه زیستگاهها صلح برقرار کنیم در غیر این صورت با آسیبهای جدی روبرو میشویم.
وی افزود: درک واقعیتی که تغییر کرده قطعاً بهآسانی امکانپذیر نیست چراکه انسانها عادت دارند یا واقعیت را نپذیرفته و یا اینکه منکر این مقوله شوند درواقع دنیا هماکنون شاهد تغییرات اساسی در زیستکره است که باید با تحلیل و همفکری از این تغییرات در جهت مثبت و پایدار استفاده شود.
مدیرکل دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان محیطزیست کشور بابیان اینکه هماکنون ما با تغییر فرسایش شدید و افسارگسیخته در طبیعت مواجه هستیم، متذکر شد: تاز مانی که نتوانیم این تغییرات را پذیرفته و با منابع انسانی و زیانهای آن آشنا نشویم قطعاً نمیتوانیم بهرهبرداری پایداری از ذخیرهگاههای زیستی داشته باشیم لذا مقوله آشتی بین حفاظت و توسعه منابع زیستی باید موردتوجه مردم و مسئولان ذیربط قرار گیرد.
هر ثانیه ۳۵۰ مترمربع از جنگل ها و مراتع آسیب می بینند
گشتاسب اضافه کرد: آسیبهای درزمینهٔ محیطزیست بهقدری موردتوجه بوده که در هر ثانیه بیش از ۳۵۰ مترمربع از جنگلها و مرتعهای کشور مورد آسیب و درنهایت از بین میرود، لذا تا هنگامیکه این آمار و ارقام اعلام نشود قطعاً نتیجهای حاصل نخواهد شد.
این نماینده ایران در یونسکو با اشاره به چهارمین کنگره ذخیرهگاه زیستکره در پرو بیان کرد: مسائلی مهمی اعمم از توسعه پایدار، کارایی دستگاههای حفاظت و تنوع زیستی و بهرهبرداری پایدار از ذخیرهگاههای زیستمحیطی مطرح میشود که با مطرحشدن این مسائل و استفاده از تجربیات یونسکو و کارشناسان در سراسر کشورهای جهان انتظار داریم به یک تبادل مثمرالثمر، تعامل و همکاری فیمابین برسیم.
علی نبیان معاون هماهنگی امور عمرانی مازندران نیز گفت: ذخیرهگاه زیستکره یک سیستم خشکی آبی است که زمانی به ثبت جهانی برسد هر دولتی موظف است حمایت کافی از این مجموعه داشته باشد.
میانکاله مهم ترین ذخیرگاه زیستی
وی از تالاب میانکاله بهعنوان مهمترین ذخیرهگاه زیستمحیطی در شرق مازندران یادکرد که توسط سازمان محیطزیست کشور موردحمایت و حفاظت قرارگرفته است و اظهار داشت: تلفیق حفاظت و استفاده سنتی از ذینفعان از این ذخیرهگاه زیستمحیطی سبب چالشهای نامناسب در این منطقه شد.
نبیان با اشاره به اینکه تالاب میانکاله تلفیقی از حفاظت سنتی و مدرن است، تصریح کرد: تلفیق حفاظت و استفاده سنتی و مدرن ذینفعان از این ذخیرهگاه زیستی قطعاً معایب و مزایای خاص خود را به دنبال دارد چراکه در ابتدا مردم بهعنوان مهمترین عنصر محافظ میتوانند با حفاظت از ذخیرهگاههای زیستی زمینه توسعه و پیشرفت این مناطق را فراهم آورند.
این مسئول تالاب میانکاله را مدیریت تلفیقی آب، خاک و تنوع زیستی دانست که در حین محافظت از این ذخیرهگاه تنوع در بهرهبرداریهای دیگری اعمم از استفاده از چراگاه و استسهال ماهی از دریا را هم شامل میشد درواقع با برنامهریزی مدون و کاربردی برنامههای ذخیرهگاهها باید بهعنوان یک الگو برای سایر کشورهای جهان ارائه شود.
وی حفاظت از تنوع زیستی، حمایت از توسعه اقتصادی- انسانی و فراهم کردن تحقیق، پایش و تجربه در سطح ملی و محلی را از اهداف اساسی حمایت از ذخیرهگاه زیستکره در جهان برشمرد.
معاون عمرانی استاندار مازندران با اشاره به ۶۵۹ ذخیرهگاه زیستی در ۱۲ کشور جهان اظهار کرد: از ۶۵۹ ذخیرهگاه زیستی در جهان ۱۱ ذخیرهگاه در ۹ استان ایران قرار دارد که تالاب میانکاله با مساحت ۶۸ هزار و ۸۰۰ هکتار بهعنوان یکی از ذخیرهگاههای چهارفصل اهمیت به خصوصی در حوزه زیستی و گردشگری این استان دارد.
نشست مشورتی ذینفعان با موضوع وضعیت موجود و چالشهای پیش رو در مدیریت ذخیرهگاههای زیستکره ایران با حضور کارشناسان سطح کشور در حوزه بینالملل به مدت سه روز بهصورت کارگاه تخصصی همراه با بازدید از مناطق جنگی و ذخیرهگاه زیستکره میانکاله در هتل مروارید صدرای بهشهر دایر است.
نظر شما