به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام علی قاضی عسکر قبل از ظهر پنجشنبه در دیدار با آیتالله نوری همدانی و آیتالله موسوی اردبیلی با بیان اینکه برنامههای حج امسال منظم و بهتر از سالهای قبل برگزار شد به بهرهگیری از دیپلماسی در حج اشاره کرد و گفت: دیدارهایی با مسئولان حجاج ۳۰ کشور داشتیم که این دیدار به تبادل تجربیات خوبی منجر شد و برخی از کشورها سعی کردند در انجام امور حج ایران را الگو قرار دهند.
وی در ادامه به توصیههای مقام معظم رهبری پیرامون پرهیز از بازارگردی اشاره کرد و گفت: توصیهها منجر شد تا در حج امسال ۱۴ درصد از بار حجاج هنگام بازگشت کاهش داشته باشد.
حجتالاسلام قاضی عسکر به دو حادثه رخداده در حج امسال اشاره کرد و اظهار داشت: اولین حادثه مربوط به سقوط جرثقیل بود که طی آن ۱۳ نفر از حجاج ایرانی کشته و ۶۰ نفر زخمی شدند که دو تن از کشتهشدگان سنی بودند که به شکل آزاد به حج رفته بودند.
دفن ۲۹ نفر از کشتهشدگان در عربستان
وی همچنین با اشاره به حادثه منا، بیان داشت: تعداد کشتههای ایرانی تاکنون ۴۶۲ نفر و مفقودین ۳۶ نفر هستند که ۲۹ نفر از کشتهشدگان در عربستان دفن شدهاند.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت به استفتاهای انجام شده برای بازگرداندن پیکر افراد دفن شده در عربستان اشاره کرد و گفت: این مشکل در حال حاضر به یک معضل تبدیلشده است و ما میخواهیم با خانوادههای این عزیزان صحبت کنیم تا شرایط بوجود آمده را بپذیرند و نیازی به نبش قبر نباشد چون این افراد در منطقه و محدوده حرم دفن شدهاند.
وی سخنان قاطعانه مقام معظم رهبری را موجب گشایش در امر تحویل اجساد به ایران دانست و ابراز کرد: عربستان در حال برنامهریزی بود تا اجساد را دفن کند همانطور که اجساد کشورهای دیگر را دفن و از تحویل جنازهها به کشورهایشان خودداری کرد.
حجت الاسلام قاضی عسکر با اشاره به عدم اقدام بهموقع عربستان در امدادرسانی به حادثه دیدگان گفت: اگر امدادرسانی بهموقع انجام میشد بسیاری از این افراد نجات پیدا میکردند زیرا هنگامیکه تیم امدادی و پزشکی ایران وارد مرحله امدادرسانی شد توانست بسیاری از حجاج را نجات دهد.
۱۳ نفر از بعثه رهبری در حادثه منا جان خود را از دست دادند
وی به کشته شدن ۷ روحانی، ۱۳ نفر از اعضای بعثه رهبری و همچنین ۱۷ نفر از نیروهای خدماتی ایران در حادثه منا خبر داد و گفت: حادثه منا نباید فراموش شود و ما پیگیریهای حقوقی در این زمینه را دنبال خواهیم کرد تا با مقصرین برخورد و حقوق فوتشدگان استیفا شود.
همچنین حجتالاسلام قاضی عسکر در دیدار با آیتالله موسوی اردبیلی به کارشکنیهای آل سعود برای برگزار نشدن دعای کمیل اشاره کرد و گفت: من به لحاظ تجربیات گذشته، نامهای را برای ولیعهد عربستان ارسال کردم و در آن نامه ضمن یادآوری مسائل گذشته اشاره کردم که دعای کمیل دعایی توحیدی است و ما قصد بهرهبرداری سیاسی از آن را نداریم و همین نامه باعث شد تا دعای کمیل برگزار شود.
وی در ادامه یکی از احتمالات در نظر گرفتهشده برای حج را برخوردهای تحریکی تبعه سایر کشورها با ایران به دلیل تبلیغات سوء علیه کشورمان دانست و ادامه داد: خوشبختانه علیرغم تبلیغات سوء علیه ایران ما شاهد چنین برخوردهایی نبودیم و مردم دنیا هنوز چشم امیدشان به ایران است و ایران را تنها کشور حامی مردم مظلوم فلسطین و ایستاده در مقابل ابرقدرتها میدانند.
سرپرست حجاج ایرانی با اشاره به ۳۹ مفقودی ایرانی حادثه منا گفت: برای شناسایی این افراد از آزمایش «دی ان ای» و انگشتنگاری استفاده میشود زیرا چهره برخی از اجساد تغییر کرده است.
رد شایعات مطرحشده پیرامون حادثه منا
وی به شایعاتی همچون استفاده از گاز و یا عمدی بودن حادثه منا اشاره کرد و گفت: بسیاری از فیلمهای منتشرشده مربوط به سالهای قبل است و ما طبق رصدهایی که از حادثه داشتهایم کاملاً مشخص است که به علت سوء مدیریت راه حجاج را برای کاهش تراکم در جمرات بستهاند که ازدیاد جمعیت و همچنین گرمای ۴۵ درجهای هوا منجر به بروز حادثه شده است.
حجت الاسلام قاضی عسکر در پاسخ به سئوال آیتالله موسوی اردبیلی درباره نتایج پیگیریها تاکنون گفت: ما در حال جمعآوری شهادت شهود ایرانی و غیر ایرانیها در این حادثه برای طرح در محاکم هستیم و شهود شهادت دادهاند که مأموران راه را بستهاند.
پرداخت غرامت به کشتهشدگان و حادثه دیدگان سقوط جرثقیل
وی درباره پرداخت دیه به کشتهشدگان بیان کرد: عربستان اعلام کرده بوده که به کشتهشدگان در حادثه سقوط جرثقیل یک میلیون ریال عربستان و به مجروحین آن حادثه ۵۰۰ هزار ریال سعودی غرامت پرداخت میکند اما برای کشته شدگان حادثه منا تاکنون رقمی اعلام نکرده است.
سرپرست حجاج ایرانی در پایان این دیدار در جمع خبرنگاران در پاسخ به سئوالی پیرامون سرنوشت مفقودین و استفاده از آزمایش DNA گفت: آزمایشها تا ۴۸ ساعت آینده به پایان میرسد که احتمالا ۳۶ نفر مفقودشده شناسایی میشوند.
نظر شما