خبرگزاری مهر- گروه بین الملل: ۲۶ امین دوره انتخابات پارلمانی ترکیه که در این کشور به خاطر تاثیر مستقیمی که بر روند انتخاب نخست وزیر و به طبع آن دولت دارد بیشتر با نام انتخابات عمومی از آن یاد برده می شود روز یکشنبه در سرتاسر ترکیه برگزار شد و در انتخاباتی که با مشارکت نسبتا بالای مردم نیز همراه بود، حزب عدالت و توسعه توانست تا به حد نصاب ۲۷۶ نماینده مجلس دست یابد.
اعلام نتایج غیر رسمی انتخابات زودهنگام پارلمانی ترکیه حکایت از پیروزی حزب حاکم عدالت و توسعه به رهبری احمد داووداوغلو نخست وزیر این کشور دارد.
در انتخابات ۷ ژوئن حزب حاکم ترکیه بعد از در دست داشتن انحصاری قدرت در این کشور در طول ۱۳ سال گذشته طعم اولین شکست سیاسی خود را چشید. اما نتایج رقم خورده در انتخابات پارلمانی زودرس به رغم آنکه هنوز رسما تأیید نشده حکایت از سیطره مجدد این حزب بر پارلمان این کشور و به دنبال آن تشکیل دولت تک حزبی دارد.
با توجه به نتایج به دست آمده انتخابات عمومی ترکیه که دیروز در ۸۱ استان این کشور انجام گرفت، حزب عدالت و توسعه، با کسب تقریبا %۴/۴۹ آراء و ۳۱۹ نماینده به عنوان حزب اول، حزب جمهوری خلق با کسب ۴/۲۵ % و ۱۳۴ نماینده در مکان دوم، حزب دموکراتیک خلق ها با ۶/۱۰% آرائ و ۵۹ نماینده در جایگاه سوم و حزب حرکت ملی با ۱/۱۲% آرائ و ۴۱ نماینده در جایگاه چهارم به پارلمان ترکیه راه یافتند.
خبرگزاری مهر در رابطه با نتایج این انتخابات و تاثیرات احتمالی آن بر آینده سیاسی ترکیه گفتگویی را با دکتر «بهلول اوزکان» استاد روابط بین الملل دانشگاه مرمره انجام داده است که در زیر می آید:
دکتر اُزکان در خصوص انتخابات پارلمانی ترکیه و علل نتایج به دست آمده به خبرنگار مهر گفت: حزب عدالت و توسعه موفق به کسب حدنصاب لازم برای تغییر قانون اساسی نشد. اما موفق شد تا اکثریت پرقدرتی را در پارلمان ازآن خود کند. از این پس هم شاهد اداره ترکیه با سیستم ریاستی دفاکتو خواهیم بود. پس از انتخابات ۷ ژوئن راه بسیار سختی پیش روی حزب عدالت و توسعه وجود داشت؛ چرا که این حزب اکثریت مجلس را از دست داده بود. از سوی دیگر هم همانطور که می دانید اتهامات بزرگی در رابطه با فساد مالی به مسئولین رده بالای حزب وارد بود و اعضای حزب با خطر تحت تعقیب قرار گرفتن مواجه بودند. اما احراب مخالف در این مورد به خوبی عمل نکردند و موفق به اجرای خواست های خود نشدند.
وی در ادامه افزود: رهبران حزب عدالت و توسعه مردم را به مرگ گرفتند تا به تب راضی شوند. حملات تروریستی پ ک ک و تهدیدی که از سوی داعش کشور را تهدید می کرد و از سوی دیگر بی ثباتی اقتصادی و مالی که معلول عدم تشکیل دولت ائتلافی بود باعث شد تا مردم بترسند و به ناچار دوباره گرد حزب عدالت و توسعه جمع شوند. اما نباید از یاد برد که پس از این نیز همه چیز وفق مراد حزب عدالت و توسعه و آقای اردوغان نخواهد بود. موضوعاتی مانند سیاست خارجی و در راس آن سوریه، گروهک پ ک ک و داعش و همچنین مشکلات اقتصادی وجود دارد.
دکتر اوزکان در پایان و در پاسخ به این پرسش که باید منتظر چه پیش آمدهایی در صحنه سیاسی آتی ترکیه باشیم نیز گفت: در سیستم سیاسی که اردوغان در آن به صورت دفاکتو سیستم سیاسی ریاستی را دنبال خواهد کرد، نخست وزیر احمد داووداوغلو نیز بیشتر به صورت یک شخص نمادین درخواهد آمد. اما این نتایج ضعیف برای احزاب مخالف نیز پی آمدهایی خواهد داشت و در داخل این احزاب به احتمال زیاد شاهد مجادلات و مناقشات رهبری خواهیم بود.
گفتگو از: امید شمیزی
نظر شما