به گزارش خبرنگار مهر، نمایشگاهی از آثار فرامرز پیلارام نقاش سقاخانه ای روز جمعه ۱۵ آبان ماه در گالری سهراب گشایش یافت. مهدی روحانی مدیر گالری سهراب در گفتگو با خبرنگار مهر درباره چگونگی گردآوری این آثار توضیح داد: پیش از حضور در گالری سهراب به عنوان مدیر گالری باران ارتباطاتی را با هنرمندان مختلف و همچنین خانواده های هنرمندان فقید داشتم و نمایشگاه هایی از آثار هنرمندان سقاخانه ای برپا کرده بودم؛ از جمله نمایشگاه آثار مسعود عربشاهی، صادق تبریزی، زنده رودی، ناصر اویسی و ... که همه آنها به صورت انفرادی برگزار شد و برای نمایشگاه کنونی شامل آثار زندهیاد فرامرز پیلارام نیز بخشی از آثار را از مجموعه های خصوصی و حدود ۱۷ اثر را از مجموعه آقای صادق تبریزی امانت گرفته ایم و حدود هفت اثر کاغذی کوچک شامل آثار نقاشیخط این هنرمند را از حراجی پاریس خریداری کرده ایم که این جا به نمایش و فروش گذاشته شده است.
روحانی تأکید کرد که خانواده فرامرز پیلارام در جریان این نمایشگاه هستند و همه آثار نیز مورد تأیید آنهاست.
مدیر گالری سهراب درباره امکان نمایش آثاری که در اختیار خانواده پیلارام است، بیان کرد: آثاری که در اختیار این خانواده است در ابعاد بسیار بزرگ با قیمت حراج های خارجی است که فکر کردیم این آثار در ایران مشتری ندارد و خانواده پیلارام نیز برای آنها برنامه خاص خودشان را دارند و این آثار نفیس را برای ارائه در حراجی های خارجی نگه داشتند.
وی تعداد کل آثار را ۳۹ اثر اعلام کرد و درباره فروش آثار این نمایشگاه توضیح داد: حدود ۵۰ درصد آثار ارائه شده در این نمایشگاه شامل ۲۵ اثر فروخته شده است که بیشتر آثار کاغذی کوچک این هنرمند را دربرمی گیرد که قیمت های پایین تری داشت و خریداران قدرت خرید آن را داشتند.
روحانی درباره خریداران این آثار هم گفت: بسیاری از خانواده های معمولی، امروز به مجموعه داران آثار هنری تبدیل شده اند و خریداران ما را نیز هم مجموعه داران حرفه ای و هم خانواده های علاقه مند به آثار هنری تشکیل میدهد.
این گالری دار درباره قیمت گذاری آثار این نمایشگاه بیان کرد: با توجه به قیمت هایی که حراجی ها روی آثار هنری ایجاد کرده اند، در این نمایشگاه آثار فرامرز پیلارام از ۱۰ میلیون تومان تا ۲ میلیارد تومان قیمت گذاری شده است.
وی دراین باره توضیح داد: ارزان ترین آثار این هنرمند آثار کاغذی و کوچک است و گران ترین اثر نیز یک تابلو دو و نیم متری در دو متر است که در حراجی های خارجی ۶۰۰ هزار دلار قیمت گذاری شده است که از جمله آثار سقاخانه ای پیلارام است و به مجموعه آقای صادق تبریزی اختصاص دارد. این تابلوها را آقای تبریزی حدود ۴۰ سال است که نگهداری می کند.
روحانی درباره قیمت بالای این تابلو و احتمال فروش آن بیان کرد: با توجه به افزایش قیمتی که آثار سهراب سپهری در حراجی ها پیدا کرده است، آثار آقای پیلارام نیز چیزی کمتر از آن نیست و بنابراین قیمت گزافی به نظر نمی رسد. ضمن این که من از حراجی های خارجی هم خبر دارم و می دانم که قیمت بالایی نیست. این تابلویی است که به گفته آقای تبریزی حراجی ساتبیز آن را خواسته است اما صاحب اثر بنا به دلایلی از این خواسته سر باز زده است.
او درباره رویکرد گالری سهراب نسبت به نمایش آثار هنرمندان پیشکسوت و فقید توضیح داد: سطح کیفی نمایشگاه های ما از نظر آثار هنرمندان و همچنین خریداران مشخص است، مخاطبان و بازار هنری چه بخواهیم و چه نخواهیم چنین نمایشگاه هایی را از ما می طلبد. ضمن این که پیش از این ما نمایشگاه هایی از آثار هنرمندان جوان نیز برگزار کرده ایم که البته مشکلاتی هم داشته است.
روحانی اضافه کرد: به نظر من حمایت و برگزاری نمایشگاه از آثار هنرمندان جوان و خلاق جذاب تر است اما متأسفانه هنرمندان جوان امروز به این نکته توجه ندارند که مسیر رشد خود را پله پله طی کنند و معمولاً حواشی این نمایشگاه ها برای من بیشتر از نمایشگاه آثار پیشکسوتان است. اگر چه هدف من نیز هم اکنون فروش آثار هنرمندان پیشکسوت نیست بلکه چون حاشیه کمتری برایم به همراه دارد به سراغ این قشر رفته ام.
وی تصریح کرد: نمایشگاه آثار پیشکسوتان قیمت و مخاطب مشخص خود را دارد اما جوانان معمولاً در این زمینه پرادعا هستند و کار با آنها سخت تر است و در واقع حرف گوش کن نیستند. با این حال هنوز هم با تعدادی از این جوانان خلاق و هنرمند همکاری دارم.
روحانی در پایان سخنانش، برگزاری این نمایشگاه را اتفاق هیجان انگیزی دانست و گفت: برگزاری نمایشگاهی از آثار فرامرز پیلارام که سالهای طولانی از فوتش می گذرد، اتفاق هیجان انگیزی است. همچنین برپایی یک نمایشگاه با ۱۰ اثر از یک هنرمند فقید کار سختی نیست اما این نمایشگاه حدود ۴۰ اثر از آثار این هنرمند مربوط به دوره های مختلف را گردآوری کرده که این کار ساده ای نیست و این به ارتقای موقعیت گالری سهراب به عنوان یک گالری تازه تأسیس کمک می کند.
فرامرز پیلارام هنرمند نقاش و خوشنویس متولد ۲۱ فروردین ۱۳۱۶ بود که شهریور ۱۳۶۲ از دنیا رفت.
او از پیشگامان مکتب سقاخانه ایران بود و در آثارش همواره در پی به تصویر کشیدن نمادهای اصیل ایرانی بود. در کارهای اولیه اش مُهرهایی را که در قدیم به جای امضا از آن استفاده می کردند، بزرگ نمایی کرد و زمینه ای کتیبه گونه به وجود آورد و در آن نمادهای مذهبی، مانند عَلَم و پنجه را با اشکال هندسی درآمیخت.
وی با علاقه و توجه به هنرهای سنّتی ایرانی، نظیر کاشیکاری و در مسیر یافتن راههای نو برای ترکیب بندی های جدید و دریافت این مطلب که خط فارسی، بویژه نستعلیق، در تلفیق با نقاشی ویژگی ممتازی به تابلوها می بخشد، به آموختن خطاطی در انجمن خوشنویسان پرداخت و مدتی در آنجا تدریس کرد. از آن پس، خط دستمایه اصلی آثار او شد و ازین رو از این هنرمند به عنوان یکی از پیشگامان نقاشی خط در ایران یاد می شود.
نمایشگاه آثار فرامرز پیلارام در گالری سهراب به نشانی خیابان خرمشهر، خیابان شهید عربعلی، کوچه سوم، ضلع جنوب غربی میدان سوم نیلوفر، پلاک ۵ واحد ۱ تا ۲۶ آبان ماه دایر است.
نظر شما