به گزارش خبرنگار مهر، احمد حاجی حسینی مسگر در دهمین جلسه شورای حفاظت از آب استان قم که ظهر شنبه در سالن امام جواد(ع) استانداری این استان برگزار شد با اشاره به ابلاغ طرح پیشگیری از پیامدهای امنیتی ناشی از کمبود آب که در شورای امنیت ملی کشور به تصویب رسیده است، به وضعیت بحرانی منابع آب تجدید پذیر اشاره کرد و گفت: منابع آب تجدید پذیر طی ۴۰ سال گذشته از هشت هزار و ۶۰۰ متر مکعب سرانه برای هر نفر به رقم هزار و ۷۰۰ مترمکعب رسیده که این رقم در قم ۶۰۰ متر مکعب برای هر نفر است.
وی ادامه داد: سوء مدیریت در تولید و مصرف آب، بهره برداری بیش از حد از ظرفیت تجدید پذیر منابع آب سطحی و زیر زمینی، واقعی نبودن تعرفههای آب، جغرافیای خشک و وابسته به بارش از جمله دلایلی است که این بحران را به وجود آورده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان قم با اشاره به پیامدهای اجتماعی ناشی از بحران آب بیان کرد: برخی از درگیریهایی که در شهرهای کشور بر سر آب گزارش شده، افزایش فقر و نارضایتی عمومی، ایجاد مخاطره در جوامع شهری و روستایی به علت عدم توانایی در تولید آب شرب سالم، مهاجرت روستاییان به شهر و از بین رفتن منابع طبیعی و زیست محیطی و همچنین بیابان زایی میتواند از جلمه مشکلاتی عنوان کرد که با کاهش سرانه منابع آب تجدید پذیر ایجاد می شود.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای قم در ادامه با بیان اینکه بهره برداری از منابع آبی تجدید پذیر در استان قم نزدیک به ۱۴۰ درصد است، عنوان کرد: این رقم باید به ۷۵ درصد برسد و ما باید برای رسیدن به این رقم برنامهریزی کرده و راه کار ارائه دهیم.
وی ورود دستگاههای فرهنگی برای تبلیغ در زمینه مصرف آب، استفاده از توان سازمانهای مردم نهاد، ایجاد شغلهای جایگزین برای کشاورزان به منظور جلوگیری از مهاجرت، تغییر آب کشاورزی به منظور بهره برداری از این آب در صنعت و تولید برای ایجاد اشتغال، جداسازی آب شرب از سایر مصارف، جمع آوری آب شبکههای فاضلاب و تصفیه مجدد آن را از جمله راهکارهایی عنوان کرد که در ابلاغیه شورای امنیت ملی در موضوع مبارزه با پیامدهای بحران آب بر آن تأکید شده است.
۳۸۰۰حلقه چاه غیر مجاز
حسینی مسگر همچنین در ادامه به موضوع چاههای غیر مجاز در استان قم اشاره و با بیان اینکه در حال حاضر ۳ هزار و ۸۰۰ حلقه چاه غیر مجاز در این استان وجود دارد بیان کرد: از این تعداد ۱۰۰ حلقه چاه با دبی بالای پنج لیتر در ثانیه هستند و ۳۷۰۰ حلقه دیگر پائینتر این مقدار برداشت آب دارند.
اضافه برداشت ۳۰۰ میلیون مترمکعبی از آبهای زیر زمینی
وی با بیان اینکه در حال حاضر اولویت استان جلوگیری از اضافه برداشت آب توسط چاههای مجاز است، گفت: اضافه برداشتها رقمی نزدیک به ۳۰۰ میلیون مترمکعب است که باید با این اضافه برداشتها برخورد شود.
نظر شما