۲۰ آبان ۱۳۹۴، ۵:۲۴

مهر گزارش می دهد؛

حکایت مقبره متروکه یک عالم ایرانی/ بقعه شیخ کلینی متولی ندارد!

حکایت مقبره متروکه یک عالم ایرانی/ بقعه شیخ کلینی متولی ندارد!

بقعه متبرکه شیخ کلینی از علمای ایرانی و پدر شیخ کلینی مولف اصول کافی که خدمات زیادی را به شیعه و مسلمانان ارائه کرده بدون صاحب و متولی رها شده است.

خبرگزاری مهر - گروه جامعه: بعد از عبور از شهر ری، باقرشهر، کهریزک و شورآباد وارد بخش حسن آباد فشافویه می شویم. تابلوهای راهنمایی رانندگی بقعه متبرکه شیخ کلینی را نشان می دهند اما بعد از ورود به میدان شیخ کلینی خبری از بقعه نیست.

پرسان پرسان شهروندان ما را به سمت روستای کلین راهنمایی می کنند و پس از عبور از ۳ روستا وارد کلین می شویم و متاسفانه در مسیر راه هیچ تابلویی شما را به سمت بقعه متبرکه شیخ کلینی راهنمایی نمی کند. با ورود به روستای کلین باز هم خبری از مقبره نیست و روستاییان شما را به مسیری جلوتر از روستا راهنمایی می کنند.

به آسانی می توانید با خودرو وارد حریم و محوطه بقعه شیخ کلینی شوید؛ مکانی که بیشتر به مقبره و گورستان روستا شباهت دارد.

شیخ کلینی

خبری از تولیت و متولی بقعه یا فردی که مسئول باشد، نیست. سکوت همه جا را فرا گرفته و تنها صدای پای خود را می شنوی و سگ های ولگرد که پارس می کنند. بعد از وضو وارد بقعه می شویم. اتاقی حدود ۳۰ تا ۴۰ متر با گنبدی خشتی که در وسط آن سنگ مزار شیخ کلینی از جنس مرمر سفید با حصاری از صندوق آلمینیومی و شیشه تا به سنگ ضربه ای وارد نشود.

کف بقعه را چندین قالیچه کوچک یک شکل پوشانده و قفسه های فرسوده مهر و سجاده و قرآن را در خود جای داده است. امکانات گرمایشی و سرمایشی در بقعه وجود ندارد و برخلاف سایر بقاع حتی فاقد دوربین مدار بسته است و هر فردی می تواند با هر نیتی وارد بقعه شده و به راحتی امکان سرقت و...، وجود دارد.

بر اساس این گزارش، اردیبهشت ماه سال جاری بود که به دلیل حفاری غیرقانونی به بهانه یافتن گنج توسط سودجویان آن هم در شب بخشی از بنای مقبره شیخ کُلینی تخریب شد. بنایی که قدمت آن به دوره صفویه می رسد.

این بقعه حدود ۳۰۰ سال قدمت دارد و برای همین روستای کُلین به عنوان هدف گردشگری ثبت شده اما این نام تنها از نظر اسمی ثبت شده و تا کنون اقداماتی برای زیر ساخت آن انجام نشده است. در مقبره شیخ کُلینی هم هیچ گونه امکانات و تجهیزاتی برای رفاه گردشگران و مسافران وجود ندارد و تنها بنای مقبره است. تپه‌های باستانی هم مدام در حال تخریب و سرقت هستند.

شیخ کلینی

شیخ محمد کلینی نویسنده کتاب اصول کافی (کتب اربعه شیعیان) است که در بغداد دفن است و مقبره شیخ توسط تعدادی از خیرینی که به بغداد سفر کرده بودند، امسال بازسازی شد. مقبره‌ای هم که در کُلین وجود دارد متعلق به یعقوب‌بن اسحاق کلینی پدر شیخ محمد است. بر اساس این گزارش مقبره شیخ کلینی (پدر نویسنده اصول کافی) جزو ۳۴ اثر تاریخی شهرری است که ثبت ملی شده و زیر نظر اوقاف است. دهیاری کلین در سال ۹۱ دو هزار متر زمین در اختیار میراث فرهنگی استان تهران قرار دادند تا اقامتگاهی برای گردشگران ساخته شود که این اتفاق میسر نشد. و گفته می شود اداره آب، برق و گاز نمی‌توانند زیرساخت‌های لازم در آن منطقه را تامین کنند. دهیاری روستای کلین گفته است که این مقبره مردمی اداره می شود!

پس از خواندن نماز و اقامت ۳ ساعته بازهم خبری از متولی یا تولیت بقعه نشد و درب بقعه همچنان باز بود. فضای محوطه خشک و بدون هیچگونه تسهیلات رفاهی برای زائران رها شده و حتی تبلیغات محیطی و زیباسازی هم برای زائران انجام نشده بود.

بقعه شیخ کلینی ارتباطی با اوقاف ندارد!

خبرنگار مهر طی تماس با سازمان اوقاف و امور خیریه نتوانست مستندات زیادی از پدر شیخ کلینی معروف که در روستای کلین دفن است کسب کند و مسئولان اوقاف گفتند که اطلاعات دقیقی در این مورد ندارند.

همچنین حجت الاسلام اوتارخانی رئیس اوقاف شهرستان ری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: سازمان اوقاف مسئول بقعه شیخ کلینی نیست و باید موضوع را با سازمان میراث فرهنگی و گردشگری پیگیری کنید! این گفته ها در حالی است که سایتهای ادارات تهران اعم از شهرداری و حتی فرمانداری شهرستان ری نام بقعه شیخ کلینی را در لیست بقاع  شهرری ثبت کرده اند.

شیخ کلینی

خسروآبادی رئیس سازمان میراث فرهنگی تهران در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: اگر این بقعه در فهرست آثار میراث فرهنگی باشد قطعا باید از آن حمایت و نگهداری شود من اطلاعی ندارم. تصاویر و گزارش را ارسال کنید تا ببینم.

شیخ کلینی

در توصیف شناخت فرزند شیخ کلینی بزرگترین دانشمند عارف شیعه

در مورد فرزند شیخ کلینی که در حسن آباد ری دفن است باید گفت که عموم طبقات او را به راستی گفتار و درستی کردار و احاطه کامل بر احادیث و اخبار می ستودند. به نحوی که نوشته اند شیعه و سنی در اخذ فتوی به وی مراجعه می کردند، و در این خصوص مورد وثوق و اعتماد هر دو فرقه بود. به همین جهت ملقب به ثقة الاسلام شد. کلینی در امانت و عدالت، تقوی و فضیلت، حفظ و ضبط احادیث که همه از شرایط یک فرد محدث موثق جامع الشرایط بوده است، مانند نداشت. به گفته علامه محمد تقی مجلسی: وی در میان تمام دانشمندان ما، و آنهایی که از او روایت کرده اند، همچنین در نظم و ترتیب کتابش "کافی" بی نظیر بوده، و این مزایا دلیل است که وی از جانب خداوند متعال تاییدات خاصی داشته است.

شیخ کلینی تالیفات زیادی دارد که می توان به کتاب رجال، کتاب رد بر قرامطه، کتاب رسائل ائمه (ع)، کتاب تعبیر رویا و اصول الکافی اشاره کرد. که خود کتاب اصول و فروع کافی دارای ۱۶ هزار و ۱۹۹ حدیث است که از رسول خدا و ائمه معصومین نقل شده است. کافی، نخستین کتاب از کتب چهارگانه و معتبر حدیث و منبع فقه شیعه است که تقریبا از یازده قرن پیش تا کنون ماخذ نخستین کتب فقه و حدیث ما و مدرک و مرجع محدثین و فقها و مستند مجتهدین بزرگ شیعه امامیه در استنباط احکام شرعی است و از لحاظ كم و كيف و محتوا و زمان، مقدم بر سه كتاب ديگر است.

گزارش و عکس: سیدهادی کسایی زاده

کد خبر 2961989

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha