پیام‌نما

لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ وَ مَا تُنْفِقُوا مِنْ شَيْءٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ * * * هرگز به [حقیقتِ] نیکی [به طور کامل] نمی‌رسید تا از آنچه دوست دارید انفاق کنید؛ و آنچه از هر چیزی انفاق می‌کنید [خوب یا بد، کم یا زیاد، به اخلاص یا ریا] یقیناً خدا به آن داناست. * * * لَن تَنَالُواْ الْبِرَّ حَتَّی تُنفِقُواْ / آنچه داری دوست یعنی ده بر او

۲۷ آبان ۱۳۹۴، ۱۲:۴۱

مقایسه عملکرد رسانه‌ها در فاجعه منا و حملات پاریس

انتشار اخبار و تصاویر خونین جامعه را خشن می‌کند

انتشار اخبار و تصاویر خونین جامعه را خشن می‌کند

یک مدرس ارتباطات درباره‌ی نحوه‌ی پوشش اخبار مربوط به فجایع تلخ انسانی و انتشار تصاویر دلخراش از این وقایع در رسانه‌های داخلی و غربی به ارائه‌ی توضیحاتی پرداخت.

خبرگزاری ایسنا نوشت: پیشتر برخی از اساتید حوزه ارتباطات و رسانه از انتشار تصاویر دلخراش از «فاجعه منا» در رسانه‌های داخلی به ویژه صداوسیما انتقاد کردند؛ این درحالی است که پس حملات تروریستی پاریس تصاویر دلخراشی از این واقعه در رسانه‌های غربی منتشر نشده است.

کمیل قیدرلو درباره مطالب بالا اظهار کرد: در مقایسه نحوه انعکاس اخبار «فاجعه منا» در رسانه‌های داخلی و وقایع تروریستی اخیر پاریس در رسانه‌های غربی، باید به این نکته توجه کرد که جایگاه و پیشینه رسانه‌های غربی و فرهنگی که در آن فعالیت می‌کنند با شیوه‌ای که ما در گذشته و حال برای پوشش اخبار فجیع داشته‌ایم بسیار متفاوت است. 

قیدرلو با بیان اینکه که برخی از تفاوت‌های میان رسانه‌های داخلی و غربی در پوشش اخبار فجیع اقتضایی هستند، ادامه داد: رسانه‌های داخلی به ویژه رسانه‌های تصویری پیش از «فاجعه منا» نیز چنین شیوه‌ای را در پوشش اخبار فجیع دنبال کرده‌اند؛ برای مثال در پوشش اخبار مربوط به فجایع خاورمیانه نیز رسانه‌ها از همین شیوه استفاده می‌کردند و می‌کنند.

او با بیان اینکه مدتی است که استراتژی رسانه‌های داخلی به سمتی پیش می‌رود که انتشار اخبار تصویری‌ را برای پوشش وقایع فجیع برگزیده است، خاطرنشان کرد: برای مثال رسانه‌ها برای اینکه نشان دهند یک تعدادی افراد کشته شده‌اند، از طریق انتشار تصاویر دلخراش تلاش می‌کنند تا احساساتی که ایجاد شده را به مخاطبان بیشتر نشان دهند؛ این در حالی است که رسانه‌های غربی تلاش می‌کنند تا حوادث دلخراش را نشان ندهند و از راه‌های دیگری عواطف و احساسات مخاطبان خودشان را درگیر کنند.

قیدرلو با تاکید بر اینکه بحث سر این موضوع نیست که کدام شیوه پوشش اخبار بهتر است، متذکر شد: این عادت ادبیات ذهنی جامعه ما است که باعث می‌شود رسانه‌ها حتی اگر شده کمرنگ‌تر ولی باز هم تصاویر دلخراش یک واقعه را منتشر کنند. این مساله به اینکه چقدر فضای اجتماعی یک جامعه می‌پذیرد و چقدر منتظر دیدن این دست از تصاویر است، بازمی‌گردد.

او در پاسخ به این پرسش که آیا بهتر نیست ما نیز به سمتی پیش برویم که فضای جامعه‌مان دیگر منتظر دیدن تصاویر دلخراش نباشد، توضیح داد: دیدن تصاویر خونین، آثار روانی بسیار زیادی دارد. حتی در روایت مطالب خونین نیز این موضوع صدق می‌کند به طوری که برخی معتقدند در نقل وقایع عاشورای حسینی نیز نباید خیلی با جزئیات روضه خوانده شود، چراکه بعضاً ممکن است قصاوت قلب بیاورد.

قیدرلو دیدن تصاویر دلخراش را با افزایش خشونت در جامعه مرتبط دانست و افزود: معمولا در جوامعی که رسانه‌های آنها تصاویر خونین و دلخراش منتشر می‌کنند، دیدن این تصاویر برایشان عادی می‌شود. درست مثل اتفاقی که در حال حاضر برای اخبار مربوط به وقایع فلسطین افتاده است. 

او در پایان سخنانش تاکید کرد: هرچقدر بشود آسانه تحریک افراد یک جامعه و حجم مطالب خشونت‌آمیز را پایین‌تر آورد، بهتر است. این کار باید با تکنیک‌های مختلفی چون همگنی در رسانه‌های مختلف و فضای فرهنگی و اجتماعی یک جامعه انجام شود تا آن خبر از بین نرود.

کد خبر 2971416

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha