به گزارش خبرنگار مهر، در این هفته دبیرکل کانون عالی انجمنهای صنفی کارگران ایران از توزیع فرمهای نظرسنجی بین کارگران به منظور دریافت نظرات درباره تعیین حداقل دستمزد سال ۹۵ خبر داد. غلامرضا عباسی در گفتگو با مهر از برگزاری نشست جدید کارگروه مزد سال ۹۵ نمایندگان کارگران خبر داد و گفت: در این نشست که با حضور کارگروه های استانی مزد برگزار شد، نمایندگان کارگران پیرامون چگونگی تعیین دستمزد سال آینده بحث و گفتگو کردند.
آمارها نشان میدهند با وجود نیاز صدها هزار جوانان به کار و بحران بیکاری، یکساله صدور مجوز کار برای اتباع بیگانه ۳ برابر شده و ۵۳۰ هزار متقاضی خارجی توانستهاند مجوز اشتغال خود در ایران را دریافت کنند. آمارهای رسمی نشان میدهند کل جمعیت افغانستانی های ساکن در ایران یک میلیون و ۳۱۲ هزار و ۴۵ نفر است که از این تعداد در سال گذشته ۵۳۰ هزار و ۲۵۴ نفر توانسته اند مجوز کار موقت دریافت کنند.
یکساله ۶۷۶ هزارنفر به لشکر غیرفعالان اقتصادی کشور افزوده شد و حالا ۴۰.۱ میلیون نفر از جمعیتی که در سن کار قرار دارند خانهنشین شدهاند؛ با این وجود ۴.۷ میلیون نفر با اینکه کار نمیکنند اما درآمد دارند. این مسئله وقتی اهمیت بیشتری می یابد که بدانیم ۱۱ میلیون و ۹۹۳ هزار و ۲۱ نفر از این لشکر بیکاران مرد هستند.
همچنین از کل جمعیت غیرفعالان کشور که ۴۰ میلیون و ۱۹۸ هزار و ۲۲۲ نفر هستند، ۲۸ میلیون و ۲۰۵ هزار و ۱۹۸ نفر زن هستند. شاید بتوان بخشی از غیرفعالی زنان را پذیرفت، اما اینکه بیش از ۲۸ میلیون زن ایرانی با وجود اینکه صدها هزار نفر از آنان دارای تحصیلات دانشگاهی هستند، خانه نشین می شوند جای تامل و سوال دارد.
معاون وزیر کار با تشریح دلایلی که باعث شد تا تصمیم به کاهش هدفگذاری رشد سهم بخش تعاون در برنامه ششم توسعه گرفته شود، گفت: در طول بیش از ۳ دهه، تعاون تنها ۵ تا ۶ درصد رشد داشته است. سهم بخش تعاون رشد نکرده و ما تغییر هدفگذاری رشد سهم بخش تعاون را واقع بینانه دنبال می کنیم و اگر هم کاهش سهم تعاونی ها به ۱۵ درصد در برنامه ششم مطرح شده، تاکید این برنامه است.
یک مقام مسئول کارگری در گفتگو با مهر با بیان اینکه متاسفانه تاکنون یارانه برخی گروه های کم درآمد مانند کارگران ساختمانی نیز در مواردی قطع شده است، گفت: در یک مورد دلیل این بود که پدر خانواده که کارگر ساختمانی بوده دارای دو فرزند پسر بوده که به دلیل ناتوانی در تامین هزینه ها در یک منزل سکونت داشتند، ولی یارانه پدر خانواده به دلیل اینکه دو فرزندش دارای خودرو بوده اند حذف شده، در حالی که اگر این گروه ها توان و درآمد کافی داشتند، دستکم می توانستند به صورت جداگانه زندگی کنند نه اینکه برای تامین مخارج و کاهش هزینه ها، مجبور باشند ۳ خانوار در یک منزل سکونت کنند.
۴.۶ میلیون جوان بهزودی متقاضی شغل میشوند که اگر شرایط اشتغال آنها فراهم نشود با متقاضیان فعلی کار، ۷.۴ میلیون بیکار خواهیم داشت، همچنین بهزودی ۱۴۰هزار نفر دکتر و ۵۸۰هزارنفر هم کارشناس ارشد میشوند. بازار کار ایران در حال یک چرخش شدید است. این بازار طی یکی دو دهه به سرعت از حالت سنتی و شاغلان با تحصیلات پایین به سمت بازاری مدرن با شاغلانی تحصیل کرده در حرکت است تا جایی که براساس آمار، به زودی بیش از ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر از دانشگاهها فارغ التحصیل و جویای شغل میشوند.
معاون وزیر کار با تشریح مدل جدید قرارداد کار برای تبدیل قراردادهای موقت کار به دائم، گفت: شورای عالی کار حداکثر مدت زمان قراردادهای موقت را تعیین و به هیات وزیران ارسال خواهد کرد. این مقام مسئول در وزارت کار گفت: اگر بخواهیم امنیت شغلی را برای نیروی کار داشته باشیم حتما باید ابتدا ساختار اقتصادی کشور اصلاح شود. وی افزود: اگر برجام به نتیجه نرسد این قراردادها ساماندهی نمی شود و نمی توانیم مدل خود را پیاده کنیم.
با وجود تبلیغات پرداخت وام خرید کالا، میلیونها کارگر به دلیل ناتوانی درارائه تضمین واقساط ماهیانه بالا، امکان دریافت آن را از دست دادهاند، با این حال مذاکراتی با وزارت کار در این باره در جریان است. در حال حاضر، بیش از ۵۰ درصد کل بازار کار ایران و شاغلان را مشمولان قانون کار تشکیل می دهند که بسیاری از آنها قرارداد موقت هستند و چند میلیون نفر نیز حداقل حقوق ۷۱۲ هزارتومانی ماهیانه را دریافت می کنند؛ پس اگر این گروه ۱۳ میلیونی نتواند امکان استفاده از وام خرید کالای ایرانی را داشته باشد، عملا دایره طرح بسیار کوچک و بیشتر شکل و شمایل تبلیغاتی به خواهد گرفت.
وزیر کار با طرح این پرسش که آیا دولت، مجری ایجاد اشتغال است؟ تاکید کرد: دولت باید تحرک لازم را در بازار کار ایجاد کند. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ادامه به وضعیت دستمزد نیز اشاره کرد و گفت: هنوز نتوانسته ایم میان دستمزد و بهره وری رابطه معناداری ایجاد کنیم.
ربیعی به فرهنگ کار نیز اشاره کرد و گفت: نگرش کار باید تغییر کند؛ این موضوع نیاز به کار عمیق دارد. مطالعه ای که در سال ۱۳۸۷ انجام شد نشان داد که بیشتر ایرانی ها اعلام می کردند دستمزدی که دریافت می کنند فقط برای ۲ روز کار است.
دولت در دو سال گذشته تنها درباره سیل بیکاری جوانان هشدار داده و تاکنون هیچ یک از کلیدهایش نتوانسته قفل بیکاری را باز کند به نحوی که در فاصله تابستان ۹۳ تا امسال ۴۷۸ هزارنفر به تعداد بیکاران افزوده شد. در هر صورت، تا به امروز وعده رئیس جمهور به جوانان جویای شغل کشور عملی نشده و با وجود اینکه وی اعلام کرده بود حل معضل بیکاری مهمترین اولویت کاری دولت تدبیر و امید در سال جاری است اما حالا مرکز آمار ایران گزارشهای ناامید کننده ای از اوضاع بازار کار می دهد.
وزیر کار با بیان اینکه هر ماه از تعداد یارانه بگیران کم میشود، گفت: اطلاعات ۴۰۰ هزار نفر برای حذف از دریافت یارانه نقدی از این ماه به بعد در دست بررسی است. علی ربیعی با بیان اینکه من مسئول دادن یارانه نیستم بلکه مسئول حذف یارانه ام، گفت: یارانه ها به موقع پرداخت می شود و جای نگرانی نیست و ما هم حذف بخشی از یارانه بگیرها را آرام و به موقع انجام می دهیم و هر ماه از یارانه بگیرها کاسته می شود.
نظر شما