به گزارش خبرگزاری مهر، برنامه گفت و گوی علمی با موضوع سبک زندگی علمی امام رضا (ع) و با حضور حجت الاسلام والمسلمین حسین شهامت استاد حوزه و حجت الاسلام والمسلمین دکتر یعقوب علی برجی عضو هیئت علمی جامعه المصطفی و مدیر علمی دانشنامه امام رضا (ع) روانه آنتن شد.
حجت الاسلام والمسلمین دکتر یعقوب علی برجی عضو هیئت علمی جامعه المصطفی و مدیر علمی دانشنامه امام رضا(ع) یکی از مهمترین حوادث سیاسی زندگی امام رضا را موضوع ولیعهدی عنوان کرد و اظهار داشت: در همین حادثه بود که علم عالم آل محمد ظهور و بروز داشت و همگان به حقیقت علم ایشان پی بردند.
وی درباره هدف مامون از پیشنهاد ولایت عهدی گفت: مامون خودش را در محاصره مشکلات زیادی دید؛ از یکسو پایگاه مردمی در میان اعراب نداشت زیرا مردم از حکومت بنی عباس رویگردان شده بودند و دلیل آن راه یافتن ایرانی ها در دستگاه عباسی ها بود. ایرانی ها نیز از این حکومت رویگردان شدند زیرا بنی عباس با شعار یالثارت الحسین قیام کردند ولی بعداً مشخص شد حکومت بنی عباس نسبت به اهل بیت همان کاری را انجام می دهد که حکومت بنی امیه با اهل بیت انجام می داد.
وی در خصوص دیگر مشکلات مامون بیان داشت: مسله دیگری که حاکم عباسی با آن روبرو بود این بود که علویان شروع به قیام علیه حکومت کرده بودند. البته یکی دیگر از کسانی که پایگاه مردمی زیادی داشت، امام رضا بود و حکومت از قیام امام رضا هراس داشت و اگر علویان به قیام امام رضا می پیوستند، شکست ایشان حتمی بود.
حجت الاسلام والمسلمین برجی ادامه داد: مشکل دیگر این بود که زمان مامون علم در جهان اسلام گسترش پیدا کرد و بسیاری از کتاب های یونانی به عربی ترجمه شد و شبهات کلامی زیادی وجود داشت. به همین جهت به فرد عالم قدرتمندی که بتواند به شبهات پاسخ دهد نیاز داشت و حضور امام رضا در دستگاه خلافت، پایگاه علمی بود که حکومت ادعا کند وظیفه دینی خودش یعنی پاسخ به این شبهات را انجام داده است.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی یکی از اهداف مامون از حضور در کنار خودش و پیشنهاد ولیعهدی به ایشان را کنترل خود امام دانست و گفت: مامون قصد داشت امام زیر نظر جاسوسان باشد تا نتواند با مردم ارتباط داشته باشد و قیامی انجام دهد. در حقیقت جدا کردن امام رضا از مردم یکی از اهداف اصلی مامون بود.
وی در بیان دیگر هدف حاکم عباسی از پیشنهاد ولیعهدی به امام اظهار داشت: کسب محبوبیت میان مردم نیز یکی دیگر از اهداف مامون بود زیرا هم عرب ها و هم ایرانی ها نسبت به حکومت خوش بین می شدند و به این شکل مشروعیت خودش را اثبات می کرد.
مدیر علمی دانشنامه امام رضا (ع) شکستن قداست امام رضا (ع) را هدف دیگر مامون عنوان کرد و اضافه کرد: امام در میان مردم یک قداست ویژه ای داشت و با این کار مامون برای خودش یک شریک جرم درست می کرد و چهره امام را تغییر می داد.
حجت الاسلام والمسلمین حسین شهامت استاد حوزه در ادامه با بیان اینکه خداوند انسان را با دو جنبه مادی و عقلی خلق کرده است، اظهار داشت: برای تقویت جنبه عقلانی مسئله علم و آموزش در نهاد انسان قرار داده شد. اصولا همه مکاتب الهی به ویژه دین مبین اسلام به عنوان مکاتب دانش و علم مطرح می شوند.
وی افزود: در سفارشات دینی ما تاکیدات زیادی در قرآن و روایات برای علم و دین شده است. انسان برای رسیدن به اوج توسط علم صورت می گیرد. قرآن می فرماید اگر می خواهید ربانی شوید، باید اهل درس و بحث و مدرسه باشید.
وی به روایات اشاره داشت و خاطرنشان کرد: در روایاتی که در نهیج البلاغه از امیرالمومنین وجود دارد بر این مسئله تاکید زیادی شده است. امام علی به کمیل می گوید، آنچه شما را حفظ می کند، دانش است ولی در مورد مال، تو باید از آن مراقبت کنی در حالی که علم تو را مراقبت می کند.
حجت الاسلام والمسلمین شهامت یکی از دلایل سفر امام رضا را زنده کردن نام ائمه (ع) عنوان کرد و گفت: در این منطقه خلفای عباسی سعی کردند، مردم نام ائمه را فراموش کنند. امام رضا در یکی از این بخش های این سفر، فرمودند مباحثه علمی جهاد است و بهترین صدقه دانش آموزی و آگاه کردن دیگران است. کسی که این راه را برود، راه های بهشت را طی کرده است.
این استاد حوزه اسلام را مکتب علم توصیف کرد و بیان داشت: پرچمداران این مکتب نیز باید در اسوه باشند و همه ائمه اینگونه بودند. امام رضا به این دلیل عالم آل محمد خطاب می شود که فرصت داشتند، این علم را به طور زیادی ظهور دهند. در حقیقت علت اصلی که امام پیشین امام رضا را به این لقب یاد کردند همین موضوع بود.
وی با ذکر یک روایت اظهار داشت: امام موسی بن جعفر فرزندانشان را جمع کردند و فرمودند، برادرتان عالم آل محمد است. در رابطه با دینتان از او سوال کنید و حرف های او را نگاه دارید و ثبت کنید. از پدرم شنیدم که عالم آل محمد در نزد تو است و ای کاش من می بودم و ایشان را درک می کردم.
وی خاطرنشان کرد: در حقیقت عالم آل محمد از جمله القابی است که ریشه در امام معصوم دارد زیرا هم امام موسی کاظم و هم امام جعفر صادق این را بیان داشتند. این لقبی است که نه تنها در میان اهل بیت و شیعیان مشهور بوده است، دشمنان نیز به آن اعتراف داشته اند که از جمله آنها مامون بوده است.
حجت الاسلام والمسلمین شهامت به اعتراف مامون اشاره کرد و بیان داشت: مامون به امام می گوید، شما همه علومی که در اختیار ائمه پیش از تو بوده است را به ارث برده ای و همه دانش در اختیار شما قرار دارد.
گفتنی است برنامه گفت و گوی علمی هر شب ساعت ۲۱:۳۰ از شبکه رادیویی گفت و گو پخش می شود.
نظر شما