۵ بهمن ۱۳۹۴، ۱۴:۰۴

موسیقی فجر ۳۱ در آینه مهر

دلایل تغییر در سامانه فروش بلیت‌ها/ انحصارطلبی نداریم

دلایل تغییر در سامانه فروش بلیت‌ها/ انحصارطلبی نداریم

مدیران سامانه‌های فروش بلیت سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر با حضور مدیر این دوره از جشنواره، از روند فروش پرحاشیه بلیت‌های مهمترین رویداد موسیقی سال سخن گفتند.

به گزارش خبرنگار مهر، حمیدرضا نوربخش مدیر سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر در نشست خبری مدیران سامانه‌های فروش بلیت جشنواره که روز دوشنبه پنجم بهمن ماه در تالار کنفرانس معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، بیان کرد: ما بعد از جلسات و بررسی‌هایی که انجام دادیم از فعالان فروش اینترنتی بلیت کنسرت‌های موسیقی دعوت کردیم تا پیشنهادات خود را برای حضور در این دوره از جشنواره به ما ارائه دهند که طی جمع‌بندی‌های صورت گرفته و اعطای مجوزهایی که پیرامون این موضوع انجام گرفت، سه سامانه «تیوال»، «۸۴۲۰۰» و «می‌رسی» به عنوان نهادهای رسمی فروش اینترنتی بلیت جشنواره انتخاب شدند که از ساعت ۱۶ امروز به طور رسمی کار فروش بلیت را انجام خواهند داد.

وی گفت: ما به این جمع‌بندی رسیدیم که این سه سامانه با پتانسیل‌های تبلیغاتی خوبی که دارند می‌توانند کمک قابل توجهی به فروش اینترنتی بلیت‌های جشنواره انجام دهند. البته سایت‌های دیگری هم برآورد خود را نسبت به حضور در جشنواره اعلام کردند ولی اگر می‌بینید که امروز در جمع این سه سایت حضور ندارند دلیلش این است که خودشان تصمیم گرفتند که نباشند. ما با مسئولان سایت «ایران کنسرت» هم چندین جلسه برگزار کردیم اما با توجه به اینکه مایل به انحصار نبودیم، آنها به طور حتم در جشنواره حضور ندارند.

مدیر سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر در بخش دیگری از صحبت‌های خود بیان کرد: سقف فروش اینترنتی بلیت ۹۵ هزار تومان و کف آن ۳۰ هزار تومان پیش‌بینی شده که البته این موضوع در همه سالن‌ها به یک شکل نیست، بلکه حتی این امکان وجود دارد که قیمت سقف یک سالن از میزانی که ما برای آن تعیین کردیم، کمتر باشد. سعی بر آن بوده که نوع قیمت‌ها از میزان قیمت‌های کنسرت‌های در طول سال پایین‌تر باشد. ما در بخش دانشجویی نیز فضایی را پیش‌بینی کردیم که بر اساس آن ضمن اولویت قرار دادن دانشجویان موسیقی برای خرید بلیت‌های تخفیف‌دار، امکانات خوبی هم برای سایر دانشجویان نسبت به خرید اینترنتی بلیت وجود داشته باشد.

وی در پایان صحبت‌های خود گفت: در این دوره از جشنواره تلاش کردم تا به اهالی موسیقی پاسخ قانع‌کننده‌ای بدهم. شما مطمئن باشید که ما از هر گونه رابطه‌گرایی و رانت‌خواری پرهیز کردیم، چرا که به هیچ عنوان نمی‌خواهیم ابهامی در این موضوع وجود داشته باشد. درباره خبر فروش اینترنتی بلیت توسط سامانه «ایران کنسرت» که چندی پیش توسط مدیرعامل موسسه توسعه هنرهای معاصر به رسانه‌ها اعلام شد نیز باید اعلام کنم تنها مشکل این ماجرا، عجله برای بلیت‌فروشی بود. موسسه به دلیل فشاری که در آن قرار گرفته بود برای اعلام نهایی نام سامانه فروش اینترنتی بلیت عجله کرد که ماجرا ابعاد دیگری به خود گرفت.

علی نیکونیا مدیر سامانه «۸۴۲۰۰» هم درباره جزئیات فعالیت سامانه یاد شده، توضیح داد: طبق برنامه‌ریزی‌های انجام گرفته، سامانه «۸۴۲۰۰» تمامی برنامه‌های پاپ جشنواره را زیر پوشش فروش اینترنتی بلیت قرار خواهد داد. ضمن اینکه تعدادی از برنامه‌های ویژه بانوان و کنسرت‌های تالار رودکی نیز بر عهده این سایت گذاشته شده است. البته سایت «تیوال» برنامه‌های مربوط به فرهنگسرای نیاوران، فرهنگسرای ارسباران، تالار وحدت، تالار رودکی و دو اجرا در مرکز همایش‌های برج میلاد را زیر پوشش قرار می‌دهد. سامانه «می‌رسی» هم در وهله اول ماموریت فروش اینترنتی اجراهای بین‌الملل را انجام می‌دهد و در کنارش اجراهایی از تالار وحدت و تالار رودکی را نیز بر عهده خواهد داشت.

نیکونیا تاکید کرد: حضور این سه سامانه به جهت مشارکت بهتر در اطلاع‌رسانی و فروش بلیت است که این سه سامانه می‌خواهند به صورت مستقل اما مشترک همدیگر را هراهی کنند. برنامه‌ریزی‌ها به شکلی انجام گرفته که به یُمن میزبانی جشنواره موسیقی فجر، هر یک از این سه سامانه، دو سامانه دیگر را تحت پوشش دارد و آنها را به مخاطب ارائه می‌دهد. سایت «تیوال» کار مدیای جشنواره را نیز انجام می‌دهد که این فضای ایجاد شده به خودی خود موضوع قابل توجهی است.

شفیعی نماینده شبکه مجازی فرهنگی «تیوال» نیز در این نشست خبری گفت: با توجه به برنامه‌ریزی‌هایی که انجام گرفته شده، پیرو فعالیت‌هایی که ما در طول سال در حوزه موسیقی و تئاتر داشتیم، تصمیم گرفتیم تا در این دوره از جشنواره با ارائه طرح‌ها و ایده‌های خود، حضور فعالی داشته باشیم و بتوانیم در کنار دو سامانه دیگر نسبت به فروش اینترنتی بلیت‌های جشنواره اقدام کنیم.

وی بیان کرد: تمام تلاش خود را انجام می‌دهیم تا با استفاده از تجربه‌های حضور در جشنواره‌های تئاتر فجر و دیگر برنامه‌های زنده، در جهت رفع نواقص و معایبی که برای این فضاها قابل پیش‌بینی است اقدامات لازم را انجام دهیم.

گرایلی نماینده سامانه «می‌رسی» هم در این نشست خبری گفت: سامانه «می‌رسی» در قالب یک مجموعه بزرگ تحت عنوان «بارانا» از مدت‌ها قبل با همفکری هنرمندانی چون حمیدرضا نوربخش و کارشناسان دیگر در حوزه رسانه فعالیت خود را آغاز کرد. این سامانه در این دوره از جشنواره تمام تلاش خود را خواهد کرد تا با استفاده از امکانات تبلیغاتی و فضایی که مد نظر دارد، نسبت به فروش بلیت‌های بخش بین‌الملل جشنواره، اقدامات لازم را انجام دهد.

وی افزود: سیاست ما بر این قاعده است که با امکانات تبلیغاتی خود در جهت شناسایی افراد و هنرمندان شرکت‌کننده در بخش بین‌الملل جشنواره و فروش بلیت برنامه‌ها گام برداریم و امیدواریم بتوانیم در این راه موفق باشیم.

کد خبر 3033339

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha