۲۶ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۱۱:۴۳

در جلسه علني امروز؛

مجلس به اعطاي تابعيت ايراني از طريق مادر به فرزند راي نداد

نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در جلسه‌ علني امروز به كليات طرح اصلاح موادي از قانون مدني به منظور اعطاي تابعيت ايراني از طريق مادر به فرزند، راي ندادند.

به گزارش خبرنگار پارلماني "مهر"، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در جلسه علني امروز با 156 راي مخالف از مجموع 210 نماينده حاضر در جلسه ، به طرح اصلاح موادي از قانون مدني در خصوص اعطاي تابعيت ايراني از مادر به فرزنداني كه داراي پدران خارجي هستند راي مثبت ندادند.

چنانچه اصلاح ماده 964 و بند 2 ماده 976  قانون مدني به تصويب نمايندگان مي رسيد، روابط بين ابوين و اولاد تابع قانون دولت متبوع پدر مي شد، مگر اينكه تابعيت ايراني از طريق مادر به وي اعطاء شده باشد، يا نسبت طفل فقط به مادر مسلم باشد، كه در اين صورت روابط بين طفل و مادر او تابع قانون دولت متبوع مادر خواهد بود و در بند 2 ماده 976 نيز مقرر مي شد كساني كه پدر يا مادر آنها ايراني است، اعم از اينكه در ايران يا در خارج متولد شده باشد نيز شامل اين قانون شوند.

محمد دهقان مخبر كميسيون حقوقي و قضايي در خصوص نظر كميسيون مبني بر رد اين طرح و مخالفت با انتقال تابعيت از طريق مادر گفت: اهميت تابعيت و اعطاي آن در جمعيت كشور و حفظ نسلها و هويت فرهنگي كشورها اثر مي گذارد و ارتباط زيادي با اشتغال دارد.

وي با اشاره به اينكه لايحه اي از طرف دولت در اين زمينه در حال تدوين است، گفت: كميسيون از نمايندگان مي خواهد با توجه به ارائه لايحه اي از طرف دولت در اين زمينه كه بسيار كاملتر است به اين طرح راي ندهند.

دهقان تصريح كرد: اعتقاد داريم تابعيت فرزنداني كه از مادران ايراني كه در ايران متولد مي شود ، به نحو دقيقتري حل شود كه اين امر نياز به كار كارشناسي دارد.

وي افزود: نبايد دربهاي كشور را براي هر نوع تابعيت به افراد باز كنيم چون اين امر شامل بحثهاي امنيتي، حميتي، بزهكاري و بي هويتي است.

در ادامه ايرج نديمي موافق طرح و كاظم دلخوش نماينده صومعه سرا در مخالفت با اين طرح سخن گفتند.

همچنين شهريار مشيري نماينده بندرعباس نيز در موافقت با اين طرح و مخالفت با رد آن گفت: ما اعتقاد به زبان مادري، سرزمين مادري داريم چرا نبايد مليت مادري هم داشته باشيم.

وي با اشاره به اينكه تنها چند كشور جهان سومي هستند كه مليت و تابعيت آنها از مرد انتقال مي يابد افزود: عدم اعطاي تابعيت از مادر به فرزند عوارضي را به وجود آورده كه باعث شده عده اي از  فرزندان اين زنان بدون شناسنامه باشند و هيچگونه ارثي به آنها تعلق نگيرد.

نماينده بندرعباس افزود: ما اعتقاد داريم سيادت از حضرت فاطمه زهرا (س) است چرا به مليت اعتقاد نداريم.

در ادامه سيد محمد تقي محصل همداني رئيس كميسيون حقوقي و قضايي در مخالفت با طرح ارائه شده گفت: در حال حاضر عده اي از افغانستان و عراق به ايران آمده و در ايران ازدواج كرده و ماحصل ازدواج آنان فرزنداني است.

وي گفت: برخي پدران خارجي همسران خود را با چند فرزند تنها گذاشته اند و الان تحصيلات آنها دچار مشكل است و به همين دليل بهتر است كه ما تابعيت را نقل كنيم و در خصوص آنها توضيح بيشتري بدهيم.

رئيس كميسيون حقوقي و قضايي با اشاره به اينكه لايحه كاملتري از طرف دولت در اين زمينه در حال تهيه است تصريح كرد: ما گر اين طرح را تصويب كنيم عده اي فراري اعم از زنان و مرداني كه در اروپا و آمريكا هستند خواهند آمد و مي گويند مادر ما فلاني است و بايد به ما شناسنامه بدهيد.

وي گفت: به همين دليل مي گوئيم دولت خودش بهتر مي داند از طريق وزارت امور خارجه لايحه اي را تهيه و آن را به اطلاع نمايندگان برساند.

در ادامه طرح كفايت مذاكرات مطرح شد كه به تصويب نمايندگان رسيد.

در ادامه نماينده دولت نيز در مخالفت با اين طرح گفت: دولت با رد اين طرح موافق است چرا كه تابعيت بحث فراتر و پيچيده اي است كه دولت مجبور است به موارد بيشتري در اين زمينه بپردازد.

وي افزود: اگر اين طرح به تصويب برسد كشور با مشكل مواجه خواهد شد لذا اجازه بدهيد دولت با لايحه اي اين بحث را دنبال و آ‹ را به مجلس ارائه كند.

بعد از اظهارات نماينده دولت، راي گيري در خصوص كليات طرح انجام گرفت كه به تصويب نرسد.

کد خبر 326731

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha