به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام محمود محمدي عراقي، رئيس سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامي با اشاره به اين كه روز 25 مي ( 4 خرداد) روز جهاني آفريقا نام دارد، گفت: در سال 1963 اولين نهاد بين المللي آفريقا تحت عنوان سازمان وحدت در اوديسا تشكيل شد و روز 25 ماه مي را به عنوان روز جهاني آفريقا نامگذاري كرد؛ اين رويداد پس از تشكيل اتحاديه آفريقا همچنان گرامي داشته مي شود.
حجت الاسلام عراقي گفت: سياست جمهوري اسلامي ايران همواره توسعه ارتباطات خود با كشورهاي آفريقايي در همه عرصه ها بوده است و نمايندگي هاي فرهنگي، علمي و تجاري ايران در قاره آفريقا نيز اين روند را در پيش گرفته اند؛ اما علي رغم اين روند، شناخت كافي از آفريقا و مردم آن وجود ندارد درحالي كه توسعه كشور ايران با كشورهاي آفريقايي پيوند دارد.
وي افزود: از اين رو سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلام دومين بزرگداشت همبستگي ايران - آفريقا را در روز جهاني آفريقا با حضور سفراي كشورهاي آفريقايي و مقامات رسمي ايران برگزار مي كند تا اهميت اين روز و ارتباط با قاره سياه آفريقا مورد تأكيد قرار گيرد. همايش روز جهاني آفريقا همچنين دربرگيرنده نمايشگاهي است كه فعاليتها، زيبايي ها و صنايع دستي اين قاره را به نمايش مي گذارد تا همبستگي مردم ايران و آفريقا بار ديگر مورد توجه قرار گيرد.
رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي همچنين اشاره كرد كه در همايش روز جهاني آفريقا راهكارهايي براي توسعه رابطه با كشورهاي آفريقايي توسط مسئولين دو طرف به بحث و بررسي گذاشته مي شود كه در آن ميان مي توان به پيشنهادات عملي چون تشكيل دپارتمان آفريقا شناسي در دانشگاه هاي ايران اشاره كرد كه با هدف تربيت كارشناساني براي شناخت آفريقا صورت مي گيرد.
وي افزود: اين پيشنهاد مورد استقبال قرار گرفته و در روز آفريقا رسماً اعلام مي شود تا دانشگاه ها از ترم آينده دانشجو بپذيرند.
تبديل شدن روز آفريقا به هفته آفريقا، نمايش فيلمها و هنرهاي آفريقايي و برگزاري سمينارهاي علمي از پيشنهاداتي بود كه رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي به آن اشاره كرد.
محمدي عراقي گفت: 21 ژوئيه (31 مرداد) سالروز تأسيس اتحاديه آفريقا است كه با همكاري دانشگاه تربيت مدرس، سمينار علمي و فرهنگي با عنوان " تأثير فناوري اطلاعات و ارتباطات بر شرايط فرهنگي آفريقا" برگزار مي شود كه سفراي كشورهاي آفريقايي نيز در آن حضور خواهند داشت.
معرفي شخصيتهاي برجسته سياسي و علمي چون پاتريس لومومبا، نلسون ماندلا، سدار سنگور شاعر و رئيس جمهوري سنگال نيز از جمله پيشنهاداتي بود كه رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي براي گسترش همبستگي ايران و آفريقا مورد تأكيد قرار داد.
حجت الاسلام محمود محمدي عراقي درباره روابط تاريخي ايران و آفريقا اظهار داشت: ارتباط ايران و آفريقا به 550 سال قبل از ميلاد مسيح (ع) مي رسد. زماني كه تمدن غرب هنوز متولد نشده بود، مردم ايران و آفريقا با يكديگر ارتباط داشتند و در شرق و جنوب سواحل آفريقا هنوز هم آثار حضور ايرانيان به چشم مي خورد.
وي تصريح كرد: خانواده هاي ايراني به خصوص خانواده هاي شيرازي در كشورهاي شرق آفريقا حضور داشتند و روابط ايران و آفريقا هيچگاه شكل استعماري به خود نگرفته از اينرو آفريقا نيز خواستار گسترش روابط خود با ايران است و خانواده هاي ايراني در همان زمان هم در آفريقا از محبوبيت برخوردار بودند.
رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي گفت: ارتباط فرهنگي، زباني ، اقتصادي ميان ايران و آفريقا همواره وجود داشته است و امروز كشورهاي آفريقايي از ابعاد مختلفي حائز اهميت هستند.
وي افزود: خانواده هاي ايراني نه تنها از لحاظ معماري و فرهنگي تأثيري از خود در آفريقا به جاي گذاشتند، بلكه برخي از آنها به حكومت نيز دست يافتند كه در آن ميان مي توان به "علي بن سلطان حسن شيرازي" و "سلطان سليمان" اشاره كرد كه تأثير ژرفي در فرهنگ آفريقا باقي گذاشتند.
حجت الاسلام محمدي عراقي با اشاره به روابط فعلي با آفريقا اظهار داشت كه در طول سه دهه گذشته اكثر كشورهاي آفريقايي در همه عرصه ها رو به توسعه گام برداشته اند و علي رغم محدوديتهاي فرهنگي سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي در يازده نمايندگي خود در قاره آفريقا هفته هاي فرهنگي، سمينارها، اعزام شخصيتهاي و ارتباط با دانشگاه ها را در راستاي توسعه روابط مد نظر داشته و گامي انضمامي نيز در اين راستا اتخاذ كرده است.
عراقي با اشاره دين مبين اسلام به عنوان فصل مشترك ايران و آفريقا گفت: مسلمانان آفريقا از ايران براي توسعه روابط انتظار بيشتري دارد چرا كه پيروزي انقلاب اسلامي ايران پيام آزادي و هويت مسلمانان در آفريقا را زنده كرد .
رئيس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي با اشاره سال پيامبر اعظم (ص) در راستاي تبيين برنامه هاي رايزنيهاي فرهنگي در آفريقا اظهار داشت كه در همه نمايندگيهاي ايران در آفريقا دفتري با نام دفتر سال پيامبر وجود دارد كه در آن پيشنهادات و برنامه هاي مربوط ياد داشت مي شود.
وي افزود: برگزاري كنفرانس منطقه اي با عنوان "پيامبر اعظم (ص) و وحدت اسلامي" در پنج نقطه جهان كه شامل آفريقا نيز مي شود، به ارائه ديدگاه هاي حضرت رسول اكرم(ص) درباره وحدت مي پردازد. دومين كنفرانس بين اديان كه امسال برگزار مي شود نيز گفتگوي ديني به ويژه ميان اسلام و مسيحيت را مد نظر قرار خواهد داشت.
وي همچنين به چند برنامه ديگر چون انتشار و توزيع سخنان پيامبر به زبانهاي محلي آفريقا چون سواحيلي اشاره كرد و گفت كه بهبود چهره اسلام و مسلمانان در كتب درسي آفريقا، ترجمه كتب براي كودكان و نوجوانان آفريقايي و حمايت از مدارس غير دولتي اسلامي نيز از برنامه هاي رايزنيهاي فرهنگي ايران در كشورهاي آفريقايي محسوب مي شود.
نظر شما