جواد محقق، شاعر مجموعه "امين قافله شعر" در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر، ضمن بيان اين مطلب افزود: غلبه محتوا بر فرم در شعر يك واقعيت است و هر چه در تاريخ شعر سير كنيم، غلبه اين گرايش را عيانتر و روشنتر مي بينيم.
وي با اشاره به محتواگرايي در اشعار مذهبي فارسي، تصريح كرد: اين نكته كه تنها در اشعار مذهبي، غلبه با محتوا است چندان منطقي نيست چرا كه اشعار ضدمذهبي فراواني هم وجود دارند كه كاملا با تكيه بر محتوا سروده شده اند.
اين شاعر، شعر فاخر فارسي را واجد مضامين و گرايش هاي محتوايي عميق برشمرد و اضافه كرد: اگر شاعر صاحب انديشه باشد، اولويت را بر حرف و محتواي مورد نظر مي گذارد و اگر امروز مشاهده مي كنيم كه بازي هاي شكلي در شعر زياد شده و شاعران به زبان و فرم بيش از معنا توجه مي كنند، يكي از دلايلش اين است كه چهره هاي شاخص فكري در شعر امروز يافت نمي شود و به ناچار وارد حوزه زباني مي شويم و تلاش مي كنيم از اين جنبه شعر خود را صاحب قدرت و وجاهت لازم نمائيم.
محقق با تاكيد بر اين كه شاعر انديشمند، ناگزير به شعر محتوامحور روي مي آورد، گفت: به هر صورت بايد تلاش شود تا تناسب ظرف و مظروف رعايت شود. رسيدن به اين تناسب و رعايت همزمان دو سويه شعر مي تواند به شاعر در القاي معنا و تفهيم منظور خود كمك و ياري برساند.
وي در پايان تصريح كرد: نه غلبه محتوا بر فرم - مظروف بر ظرف - در پديد آمدن شعر مذهبي موثر است و نه ساختار درهم ريخته و اشكال و تكنيك صرف مي تواند نقطه قوت به حساب بيايد. تناسب ميان محتوا و قالب را بايد رعايت كرد.
نظر شما