۳ تیر ۱۳۸۵، ۲۱:۳۵

موسسه PINR با اشاره به برنامه هسته اي كره شمالي تحليل كرد؛

بن بست استراتژي آمريكا در آسياي جنوب شرقي/ كره شمالي در جستجوي يك استراتژي دو لبه است

بن بست استراتژي آمريكا در آسياي جنوب شرقي/ كره شمالي در جستجوي يك استراتژي دو لبه است

مراكز مطالعاتي آمريكا به واشنگتن هشدار مي دهند كه تمركز غرب بر روي برنامه صلح آميز هسته اي ايران آنها را از يك بحران انفجارآميز يعني برنامه هسته اي كره شمالي غافل كرده و مي رود تا آينده منافع استراتژيك آمريكا و نفوذ آن را در آسياي جنوب شرقي به چالش بكشد.

 به گزارش خبرگزاري مهر، موسسه مطالعاتي PINR آمريكا در تحليلي نوشت : برنامه هسته اي ايران و بي ثباتي در افغانستان و عراق، ذهن جامعه بين المللي را به خود مشغول كرده، اما مسئله حل نشده بحران هسته اي كره شمالي، آسياي جنوب شرقي و تلاشهاي جهاني در جهت مقابله با منع گسترش سلاحهاي هسته اي را تهديد مي كند.

نويسنده خاطرنشان مي كند: مذاكرات شش جانبه - با هدف دادن تضمين هاي امنيتي و اقتصادي به پيونگ يانگ در مقابل برچيدن برنامه هسته اي آن - از دور پنجم مذاكرات كه در نوامبر 2005 پايان يافت ، متوقف شده است.

در اين تحليل آمده است : گفتگوهاي شش جانبه دراصل به دعوت چين صورت گرفت تا ازاقدامات آمريكا براي استفاده از شوراي امنيت براي اعمال فشار بر كره شمالي پس از بحران دوم هسته اي بر كره جلوگيري به عمل آورد. واشنگتن، پيونگ يانگ را متهم كرد كه به طور پنهاني برنامه غني سازي اورانيوم را توسعه داده است .كره شمالي هم در برابر اين اتهام راكتور هسته اي خود را دوباره فعال و از معاهده ان پي تي خارج شد.

به عقيده نويسنده، پكن با دوهدف فرايند گفتگوهاي شش جانبه را طراحي كرد : 1- براي اعمال فشاراندكي بر كره درجهت متوقف كردن برنامه هسته اي . 2- براي كاهش نفوذ ديپلماتيك آمريكا در منطقه. در آغاز اين گفتگوها در آگوست سال 2003 پكن، اين طرح را ابزاري براي اطمينان از ثبات منطقه اي در حوزه تحت نفوذ خود در نظر گرفت. واشنگتن نيز با هدف رسيدن به يك توافق سريع جهت پايان دادن به برنامه هسته اي كره شمالي وارد تلاش ديپلماتيك شد.

توكيو از موضع واشنگتن حمايت كرد و نگاهي هم به گفتگوها به عنوان ابزاري براي توسعه دستورالعمل دوجانبه خود با كره شمالي داشت و كره جنوبي نيز با چين همراه شد.

PINR تصريح مي كند : اما امروز به نظر مي رسد كه چين به هدف ميان مدت خود در استفاده از چارچوب اين گفتگوها براي مديريت بحران هسته اي كره شمالي رسيده است و اين هدف بالاتر از حل نهايي آن است. مسلما چين از خلع سلاح كره شمالي خرسند خواهد بود و همچنين از حفظ وضع موجود منافعي خواهد داشت،زيرا از پيونگ يانگ به عنوان يك كشور مصرفي حمايت مي كند تا اهرم خود را در برقراري امنيت آسياي شرقي حفظ كند.

دلالي آمريكا از نگاه چين مي تواند كره شمالي را از چين دور كند و احتمالا به واشنگتن اجازه دهد تا نفوذ خود را در منطقه افزايش دهد. بنابراين تعهد پكن به مذاكرات شش جانبه تنها در جهت تعهد براي خلع سلاح كره شمالي حداقل در كوتاه مدت نيست.

در ادامه اين تحليل آمده است : تا حد زيادي اهداف دو منظوره چين در حفظ ثبات منطقه اي و دفع تهاجمهاي آمريكا با يكديگر در تناقض است. رفتار دمدمي مزاج كره شمالي در مذاكرات و نگراني از حمله آمريكا، از رسيدن به يك طرح كه از سوي واشنگتن ديكته شده باشد، جلوگيري به عمل مي آورد. با اين وجود پكن مي داند كه حضور نظامي آمريكا در كره جنوبي و وضعيت نيروهاي آن در مرز منطقه آسيا- اقيانوس آرام ممكن است كنترلي بر كره شمالي باشد و به چين كمك كند تا ثبات منطقه را حفظ كند.

به گزارش مهر، اين موسسه مطالعاتي مي افزايد: در حالي كه تلاش آمريكا و هم پيمانان آن در جهت جلوگيري از برنامه هسته اي ايران است ، بحران كره شمالي رو به وخامت مي رود و آينده منافع استراتژيك آمريكا و نفوذ آن در آسياي شرقي را به چالش مي كشد و تاثيرات معكوس آن براي واشنگتن نه تنها از تهديد آشكار گسترش سلاحهاي نيست، بلكه از شكاف در روابط آمريكا - كره جنوبي است كه تا حدي توسط كشورهاي درگير در موضوع كره شمالي، افزايش يافته است.

با ادامه توقف مذاكرات شش جانبه به نظر مي رسد كه كره شمالي در جستجوي يك استراتژي دو لبه است تا به اهداف خود در جهت مشروعيت بين المللي وبهبود اقتصاد برسد: نخست تقويت روابط ديپلماتيك وتجاري با چين ودوم آغاز مذاكرات با واشنگتن.

اين در حالي است كه دولت بوش ممكن است يك " ديدگاه جديد" را نسبت به كره شمالي اتخاذ كند كه شامل مسير جداگانه اي از مذاكرات در مورد معاهده صلح است كه جايگزين توافق سال 1953 مي شود، كه به جنگ دو كره پايان داد.

PINR خاطر نشان مي كند : بن بسته مذاكرات شش جانبه به تلاش ديپلماتيك مهمتري از سوي آمريكا نسبت به پكن منجر شده است. ديدار هوجين تائو رئيس جمهوري چين از آمريكا در ماه آوريل، زمينه اي را براي ارزيابي دو رقيب از قدرت يكديگر و همچنين زمينه اي براي ارزيابي در جهت همكاري بالقوه با يكديگر فراهم آورد.

اين موسسه آمريكايي معتقد است : رابطه خوشايند واشنگتن با پكن دراين زمينه ممكن است نشان دهنده درك آن از محدوديتهاي قدرت و نفوذ خود در آسياي شرقي باشد. با توجه به درگيري آمريكا در افغانستان وعراق و همچنين برآورد بالا از تلفات كره جنوبي و خطر جنگ بزرگتر با چين ، دولت بوش به لزوم دنبال كردن يك راه حل ديپاماتيك در بحران هسته اي كره شمالي پي برده است و به علت اهرم بزرگتر چين بر كره شمالي ، ديپلماسي آمريكا تا حدي بايد از طريق پكن دنبال شود.

به گزارش مهر، با توجه به گزارش PINR مي توان گفت كه با اين وجود به نظر مي رسد كه آمريكا آنقدرها كه تبليغ مي شود مايل به كنترل بحران و تنش در منطقه آسياي جنوب شرقي نيست، زيرا گزارشها مبني بر آزمايش موشك بالستيك اين كشور در جنوب شرق آسيا يك بار ديگر رقابت تسليحاتي را در اين منطقه بحران خيز افزايش داده است و در واقع آزمايش اين موشك از ديد تحليلگران براي كره شمالي تحريك آميز خواهد بود. 

کد خبر 344087

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha