خبرگزاری مهر، گروه استانها - مصطفی معظمی گودرزی: وقتی خبر از احداث سد در هر منطقهای میشود نوید توسعه اقتصادی بهویژه رونق بخشیدن به بخش کشاورزی است که بهطورقطع ایجاد اشتغال را نیز با خود به همراه دارد.
کلاه گشاد «تاج امیر» بر سر کشاورزی نورآباد
در شهرستان دلفان از ۱۱۹ هزار هکتار اراضی کشاورزی تنها ۱۹ هزار هکتار بهصورت آبی کشت میشود و علیرغم وجود رودخانههای دائمی و چشمهساران فراوان که بدون کمترین استفادهای از این شهرستان خارج میشود از نعمت وجود حتی یک سد که بتواند از خروج آبهای سطحی جلوگیری کند محروم است و این امر علاوه بر هدر رفت منابع آبی مانع از توسعه و رونق اقتصادی و افزایش تولیدات کشاورزی نیز شده است.
سالیان سال است که طرح مطالعه احداث سدی به نام «تاج امیر» برای آبی شدن هزار و ۳۵۰ هکتار از اراضی دیم دشت «بزرگ خاکه» در شهرستان دلفان در دستور کار مسئولان قرار گرفت و انتشار این خبر موجی از خوشحالی را در بین کشاورزان به وجود آورد و نوید کشاورزی پربار و پررونق را برای این قشر زحمتکش از جامعه را میداد.
زمستان سال ۹۱ که با حضور جمعی از مسئولان استان و شهرستان کلنگ ساخت سد «تاج امیر» به زمین زده شد میتوانست تاریخی بهیادماندنی برای کشاورزان منطقه تحت پوشش این سد باشد، اما توقف چندساله این طرح آنها را مأیوس و ناامید کرد و توسعه اقتصادی کشاورزیشان تنها در حد یکراه ارتباطی و کارگاهی خلاصه شد.
سه سال گذشت و «تاج امیر» تنها در حد یک کارگاه متروکه ماند
این در حالی است که احداث این سد یکی از خواستههای مهم و اساسی مردم بهویژه کشاورزان به شمار میرود و به مطالبهای جدی تبدیلشده و از مسئولان انتظار دارند هر چه سریعتر نسبت به تسریع درروند ساخت این سد که نقش کلیدی در اقتصاد آنها دارد اقدام کنند.
کشاورزان منطقه میگویند: ساخت سد علاوه بر اینکه کشاورزی فعلی ما را رونق میبخشد میتواند زمینههای لازم برای کشت انواع محصولات کشاورزی و تولیدات باغی و احداث مزرعههای پرورش ماهی را فراهم کند و بهطور حتم هم بهطور مستقیم و هم غیرمستقیم موجب اشتغال افراد زیادی نیز خواهد شد.
آنها با اشاره به اینکه روزی که مسئولان در سرمای زمستان با حضور در این منطقه رسماً کلنگ ساخت این طرح را به زمین زدند نویدبخش ساخت زودهنگام سد بود میگویند: علیرغم گذشت بیش از ۳ سال هنوز خبری از ساخت سد نیست و تنها کارگاههای متروکه در اطراف محل ساخت سد ایجاد شد و عملیات ادامه ساخت آن رسماً تعطیل شد.
مردم میافزایند: با توجه به شعاری که مقام معظم رهبری در ابتدای سال با عنوان اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل بیان کردند مسئولان استان نیز با تاسی از فرمایشات ایشان و اینکه این سد چه نقشی در اقتصاد شهرستان دارد نسبت به تأمین اعتبار موردنیاز آن اقدام کنند.
پیشرفت فیزیکی پنجدرصدی بعد از سه سال
جعفر طولانی فرماندار دلفان نیز معتقد است یکی از نیازهای اساسی شهرستان دلفان احداث سدها و سیل بندها است میگوید: به لحاظ اینکه محور اساسی توسعه اقتصادی شهرستان دلفان بخش کشاورزی و زیر بخشهای مربوط به آن است متأسفانه در این شهرستان هیچگونه سدی وجود ندارد که بتواند نسبت به خروج آبهای سطحی ما را یاری کند وجود ندارد.
وی با تأکید بر اینکه تنها سد در دستساخت شهرستان دلفان سد «تاج امیر» است میگوید: پیشرفت فیزیکی این طرح که در سالهای گذشته شروعشده تنها ۵ درصد بوده و به لحاظ عدم تخصیص اعتبار ادامه ساخت آن متوقفشده است.
فرماندار دلفان میافزاید: با توجه به پیگیریهای صورت گرفته و تلاشهای استاندار لرستان در سال گذشته، موضوع اعتبار این طرح در سال جاری حلشده و پیمانکار آن نیز بناست در ماه جاری انتخاب شود و اقدام به ادامه ساخت این طرح کند.
طولابی ادامه میدهد: با توجه به شرایط آبوهوایی این شهرستان و میزان بارندگیهایی که داریم اگر اینگونه سدهایی در حوزه دلفان احداث شود بهجای اینکه آبهای جاری و سطحی به سیلاب و تخریب ابنیه و زیرساختها منجر شود میتواند آب حاصل از آن ذخیره و مورداستفاده بخشهای مختلف کشاورزی و ... قرار بگیرد.
وی میافزاید: در بارندگیهای اخیر متأسفانه شاهد خروج آبهای فراوانی از شهرستان و استان بدون کمترین استفادهای بودیم، بنابراین یکی از نیازهای اساسی و حیاتی منطقه تقویت احداث سدها ازجمله سد تاج امیر است.
انتخاب پیمانکار «تاج امیر» بعد از سه سال!
هوشنگ بازوند استاندار لرستان نیز در جریان بازدید خود از محل احداث سد تاج امیر در گفتگو با مهر گفت: در سال ۹۵ چند جلسه برای پیگیری توقف ساخت سد تاج امیر داشتهایم و اینکه تاکنون در این شهرستان سدی ساخته نشده و با توجه بهضرورت موضوع کشاورزی و آب شرب منطقه تأکید بر شروع مجدد عملیات ساخت سد داشتیم.
وی گفت: خوشبختانه با پیگیریهای انجامشده، مناقصه این طرح توسط شرکت آب منطقهای استان در اسفندماه سال گذشته فراخوان آن اعلامشده و در اردیبهشتماه نیز بازگشایی پاکتها صورت خواهد گرفت و از بین ۱۱ شرکت که در مناقصه شرکت کردهاند پیمانکار انتخاب میشود.
استاندار لرستان ادامه داد: در سال جاری شاهد شروع مجدد طرح ساخت سد تاج امیر در این شهرستان و پیشرفت فیزیکی بین ۲۰ تا ۲۵ درصد این طرح خواهیم بود.
مشکلی به نام کمبود اعتبار
علی امید سیفی مدیرعامل آب منطقهای استان لرستان نیز در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه عملیات ساخت سد تاج امیر شهرستان دلفان در دهه مبارک فجر سال ۹۲ رسماً آغاز شد اظهار داشت: متأسفانه به دلیل کمبود اعتبار عملیات ساخت سد تاج امیر متوقف شد و تنها جاده دسترسی به طول ۵ کیلومتر آماده آسفالت بوده و دکلهای برق و کمپهای کارگری و اداری آن آمادهشده است.
وی با اشاره به اینکه در خردادماه سال جاری رسماً عملیات ساخت سد تاج امیر در این شهرستان آغاز خواهد شد افزود: کل اعتباری که برای ساخت این طرح در نظر گرفتهشده است ۵۲ میلیارد تومان بوده که خوشبختانه این میزان اعتبار نیز توسط پیمانکاران قابل تأمین است و پس از اتمام کار مبلغ به وی پرداخت خواهد شد.
بههرروی امیدواریم هرچه سریعتر با احداث سد تاج امیر در آینده نزدیک شاهد رشد و شکوفایی اقتصادی بهویژه در بخش کشاورزی شهرستان دلفان که درآمد بیش از ۸۰ درصد از مردم این منطقه از این راه به دست میآید باشیم و شرایطی نیز برای ایجاد اشتغال افراد جویای کار فراهم شود.
نظر شما