به گزارش خبرنگار مهر، ترجمه کتاب «جهان در بحران؛ پایان قرن آمریکایی» نوشته گابریل کولکو توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شد.
کتاب جهان در بحران؛ پایان قرن آمریکایی به قلم گابریل کولکو و ترجمه مهدی امینی با شمارگان ۱۰۰۰ جلد و ۲۷۲ صفحه به چاپ رسیده است.
در مقدمه کتاب میخوانیم؛ امروزه بسیاری از محققان و اندیشمندان، از افول قدرت آمریکا در حوزههای مختلف اقتصادی، سیاسی و نظامی سخن به میان میآورند که شاید این افول در حوزهی اقتصادی و با ظهور قدرتهای جدید بروز و ظهور بیشتری داشته باشد. پیدایش قدرتهای نوظهور، یکی از مختصات مهم چشمانداز بینالمللیِ روزگار جدید است. قدرتیابی کشورهای چین، هند، برزیل و روسیه (موسوم به بریک)، و نقشآفرینی آنها در عرصهی روابط بینالملل، بالطبع سیاستهای جهانی را متغیر ساخته و در سیاستگذاری بازیگران بینالمللی، بازتاب مییابد.
چین یکی از کشورهایی است که در دهههای اخیر رشد اقتصادی بالایی داشته و یکی از قدرتهای بزرگ اقتصادی دنیا به شمار میآید. در حال حاضر، چين بيشترين ذخيرهي ارز خارجي را در دنيا دارد و از آنجا كه قسمت اعظم اين ذخيرهي ارزی در ايالات متحده سرمايهگذاري شده، ترس آمريكا از خروج اين سرمايه، به اهرم فشار قدرتمندي براي چين تبديل شده است.
هند و برزیل نیز روندی همچون چین را طی کرده و در حال تسخیر عرصههای سیاسی و اقتصادی جهان هستند. طبق پیشبینیها، این دو کشور طی یک دههی آینده به ردههای پنجم و ششم اقتصاد جهانی صعود خواهند کرد.
روسيه نیز با فروش نفت و گاز به لحاظ اقتصادی ثروتمند شده و با اینکه هزینههای نظامیاش بسیار كمتر از ايالات متحده بوده، هنوز از نظر تسليحات هستهاي همتراز ايالات متحده است.
اوضاع آمریکا در عرصهی سیاست خارجی بهویژه در منطقهی حساس خاورمیانه نیز تعریف چندانی ندارد. جنگهاي افغانستان و عراق به جاي آنكه بر قدرت پنتاگون صحه بگذارد، بار ديگر ضعف ايالات متحده را آشکار ساخت. و بدتر از همه اينكه به اعتقاد کارشناسان، جنگ بوش در عراق، ايران را به قدرت برتر منطقهي خاورميانه مبدل ساخته و موازنهي قدرت را به نفع دشمن اصلی ايالات متحده در منطقه تغيير داده است. ارتش آمريكا تقريباً نيمي از مخارج نظامي جهان را به خود اختصاص ميدهد، اما از پيروزي در دو جنگ عليه سادهترين دشمنانش عاجز مانده است. جنگهای ایالات متحده در عراق و افغانستان نه تنها موجب ریشهکنشدن تروریسم نشده بلکه بهشدت آن را گسترش داده است.
کتاب «جهان در بحران» در هفت فصل به مشکلات و بحرانهای پیش روی ایالات متحده در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی و نظامی پرداخته، شکستهشدن هژمونی و پایان استیلای آمریکا در جهان را روایت میکند.
در فصل اول، بحران مالی آمریکا که از آن به عنوان طوفان مالی یاد میشود مورد توجه است و فصل دوم طرحهای سیاست خارجی آمریکا از جمله "انهدام مکانیکی: سیاست خارجی آمریکا در نقطه صفر" بررسی شدهاند.
فصل سوم کتاب به پیمانها، ناتو و انتخابات آمریکا پرداخته و فصل چهارم از اسرائیل بهعنوان اتفاق به بُنبسترسیدهی تاریخ یاد میکند. فصل پنجم کتاب جهان در بحران با موضوع ایالات متحده و جنگ با ایران مطرح شده است که به بررسی اتفاقات مربوط به دوران ریاست جمهوری بوش در آمریکا و تهدیدات او مبنی بر حمله به ایران پرداخته است.
نویسنده در فصل ششم اشارهای به محدودیتهای اطلاعاتی، جنگ سرد، ویتنام و عراق داشته است و در فصل آخر به موضوع تکنولوژی و آیندهی جنگ، درسهایی که آمریکا از جنگهای عراق و لبنان باید بگیرد و شکست رامسفلد و شیوهی آمریکایی جنگ میپردازد.
نظر شما