به گزارش خبرگزاری مهر، حجتالاسلام احمد رهدار در نشست دین و تحولات زمانه که عصر یکشنبه به همت سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در دانشکده الهیات دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با بیان اینکه احکام دین در تحولات زمانه دچار تغییر و تحول میشود، گفت: احکام دین تابع مصالح و مفاسدند و پارهای از مصالح و مفاسد نیز با تغییر شرایط و موقعیتهای زمانی و مکانی تغییر میکنند.
وی تأکید کرد: البته گونهای از مصالح و مفاسد همواره ثابت و غیرقابل تغییر باقی میمانند و در این موارد ما شاهد احکام دینی ثابت خواهیم بود.
عضو شورای علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قم در ادامه گفت: بررسی ادیان الهی نشان میدهد که دین مجموعهای از معارف نظری و عملی است که از سوی خداوند توسط پیامبران به بشر ارزانی شده است.
رهدار با بیان اینکه احکام به دو دسته ثابت و متغیر تقسیم میشوند، افزود: احکام ثابت ثابتاند به دلیل اینکه عوامل دخیل در پیدایش مصلحت یا مفسده آنها ثبات دارد و احکام متغیر متغیرند به دلیل اینکه عوامل دخیل در پیدایش مصالح یا مفاسد آنها متغیر است.
وی تصریح کرد: احکام متغیر، تابع شرایط و اوضاع و احوال زمانی و مکانی است.
عضو شورای علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قم با بیان این مسئله که چگونه ممکن است شریعت ثابتی که مربوط به قرنها پیش است، پاسخگوی پرسشهای امروز و تحولات زمان در طول تاریخ باشد؟ افزود: اصل این موضوع این است که در شریعت اسلام ظرفیتهایی وجود دارد که میتواند آنها را با روح هر زمانهای هماهنگ کند.
رهدار با بیان اینکه خداوند و کلام او نامتناهی است و این نامتناهی بودن این ظرفیت را ایجاد میکند که با پیشرفت بشر سازگار باشد، افزود: بشر بدون اتکا به قوانین الهی که از ورای بشر و با توجه به مصالح او آمده است نمیتواند با همنوعانش به توافق و تفاهم برسد.
نظر شما