دكتر كريستوفر ساوت گيت استاد الهيات دانشگاه اكستر در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اين امر كه نمي توان در عرصه علم و دين تعارض بسيار ژرفي قائل شد، گفت: تأثير علوم بر چگونگي ديد ما نسبت به پرسشهاي ديني بيش از تعارض ميان اين دو عرصه قابل توجه است.
وي افزود: مثالهاي آشكار در رابطه با تعارض علم و دين نظريه تكامل و پاسخ به اين پرسش است كه چگونه اين نظريه درك ما را از خاستگاه انسان شكل مي دهد و عرصه هايي چون تفكر و احساس انسان كه مي توان با مطالعه زيست شناسي عصب به چگونگي آن پاسخ گفت.
دكتر ساوت گيت در پاسخ به اين پرسش كه آيا زبان علم و ديدن به نظام هاي مختلف فكري تعلق دارند، تصريح كرد: نظامهاي فكري مختلفي وجود دارند، پيش فرضها و شيوه هاي استدلال آنها نيز نسبت به يكديگر مجزا است. اما برخي از اين پيش فرضها از يك سو، ميان سنتهاي ديني اسلام، مسيحيت، يهوديت و از سوي ديگر با علم مشترك است. اين امر به ويژه در مورد اين فرض صدق مي كند كه مي گويد: جهان محلي منظم و عقلاني و تابع پرس و جو است.
اين محقق و استاد عرصه الهيات و علم در رابطه با نياز جهان ما به گفتگوي رژف علم و دين گفت: به طور كلي جهان امروز به اين گفتگو نيازمند است. دين ژرفترين و جهاني ترين انگيزه انسان است و علم بزرگترين دستاورد عقلانيت همين انسان است. اين دو به همراه يكدگير مي توانند ما را به دورترين حدود اكتشافات هدايت كنند.
استاد الهيات دانشگاه اكستر ضمن ارزيابي وضعيت گفتگوي علم و دين در مقايسه با تعارض علم و دين گفت: تعارض معمولا به علت عدم آگاهي يا تعصب در عرصه علم يا دين صورت مي گيرد كه به سوء درك ماهيت ادعاي هر طرف منتهي مي شود، بنابراين اين امر ضروري است كه متفكراني كه در هر دو عرصه آموزش ديده و فعاليت كرده اند راه گفتگو را باز كنند.
دكتر ساوت گيت تحصيلات خود را در عرصه بيوشيمي تكميل كرده و اكنون به عنوان شاعر، ويراستار و مدرس دانشگاه در رشته الهيات دانشگاه اكستر فعاليت مي كند و تاكنون چندين جايزه را در عرصه شعر از آن خود كرده است.
وي در كتاب "خداوند، بشريت و نظام عالم موضوعات بوم شناسي و علمي" به نحو قابل توجهي از ديدگاه الهيات دفاع كرده است. اين اثر همچنين در سال 1996 برنده جايزه تمپلتون در عرصه علم دين شده است.
خداوند، بشريت و نظام عالم؛ فراتر از باد تلخ: و مجموعه اشعار از جمله كتابهايي هستند كه ساوت گيت منتشر كرده است.
نظر شما