خبرگزاری مهر، گروه جامعه - مسعود بُربُر: کارگاه تونل انتقال آب سبزکوه به چغاخور همچنان فعال است. تنها دو روز پس از پیگیری موضوع توسط خبرنگار مهر و واکنش معصومه ابتکار، معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست از شکایت قضایی محیط زیست نسبت به پروژه خبر داد.
سازمان محیط زیست پیشتر بارها اعلام کرده بود که این پروژه هنوز مجوزهای لازم را از این سازمان دریافت نکرده و باید متوقف شود اما مشاهدات و پیگری های خبرنگار مهر نشان داد که علیرغم توقف چند ماهه بار دیگر این پروژه آغاز به کار کرده و دستگاه حفاری با تمام توان مشغول حفر تونل است. افزون بر این تالاب چغاخور که مقصد نهایی این طرح انتقال آب است با تهدید تازهای هم رو به رو شده است. طرح انتقال آب این تالاب با لوله برای تامین آب صنعت کلید خورده و اعتراضات جدی مردم بلداجی را به دنبال داشته است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست روز یکشنبه در پاسخ به پیگیری خبرنگار مهر در این باره گفته بود: نظر ما این است که این پروژه انتقال آب باید متوقف شود و هر فعالیتی در آن انجام بگیرد غیرقانونی است.
معصومه ابتکار در پاسخ به این سؤال خبرنگار مهر که در صورت ادامه فعالیت غیرقانونی این پروژه سازمان محیط زیست چه خواهد کرد، گفت: این طرح انتقال آب مجوزهای قانونی لازم را از سازمان محیط زیست دریافت نکرده است و این موضوع را به مراجع قضایی نیز اعلام کردهایم.
وی تصریح کرد: مسئولیت کامل تمام خسارتها و عواقب ادامه فعالیت در این پروژه بر عهده پیمانکاران و مجریان این طرح است. ما هنوز گزارشی مبنی بر فعالیت در این پروژه دریافت نکردهایم اما اگر این موضوع تأیید شود یقیناً جلوی فعالیت آن را خواهیم گرفت.
۱۵۸ پروژه بدون مجوز ارزیابی/ به مراجع قضایی شکایت کردیم
تنها ۲ روز پس از پیگیری خبرنگار مهر، معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست از شکایت قضایی نسبت به پروژه خبر داد. سعید متصدی دیروز با اعلام این که پروژه سبزکوه درخواست ارزیابی داده اما تایید نشده است، گفت: اتفاقا روز دوشنبه همین موضوع را پیگیری کردیم تا اداره کل استان اقدام لازم را انجام بدهد. اداره کل محیط زیست استان به دادستانی، به دادگستری و همه مراجع قانونی و قضایی شکایت خود را اعلام کرده است.
وی تاکید کرد: اعلام کردیم که پروژه باید متوقف بشود اما تا عصر دوشنبه که من پیگیری میکردم هنوز حکم توقف صادر نشده است. اما قطع یقین بدانید که سازمان محیط زیست این موضوع را دنبال میکند.
متصدی تصریح کرد: پروژههایی که تخلف زیست محیطی محسوب میشوند به مراجع قضایی معرفی خواهند شد و مراجع قضایی با آنها برخورد خاص خودشان را خواهند کرد.
معاون ابتکار ابراز امیدواری کرد که در کشورمان چنین پروژه هایی نداشته باشیم که با تخلف زیست محیطی شروع بشوند. متصدی گفت: برخی از پروژهها متاسفانه در دوره قبل بدون این که مجوز زیست محیطی بگیرند آغاز به کار کردند. پروژه سبزکوه هم از همین پروژههاست. متاسفانه در حال حاضر قانون به ما اجازه نمیدهد این ها را بررسی کنیم و ارزیابی شان را انجام دهیم.
معاون محیط زیست انسانی سازمان محیط زیست از طرح مساله در جلسه هیات دولت خبر داد: پیشنهادی را با معاونت حقوقی ریاست جمهوری آماده کردهایم تا امروز چهارشنبه در جلسه هیات دولت مطرح شود و وضعیت این پروژه هایی که شروع شده اند اما مجوز ارزیابی ندارند و قانون هم به ما اجازه داشتن ارزیابی را نمی دهد مشخص شود.
وی با اعلام این که تعداد این پروژهها که بدون مجوز ارزیابی آغاز به کار کردهاند حدود ۱۵۸ پروژه است، گفت: به هر شکل این از اختیارات دولت است که برای این پروژه ها را مدیریتی را در نظر بگیرد. ما پیشنهادمان را به دولت دادهایم و امیدواریم این پیشنهاد امروز مصوب شود.
متصدی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار مهر درباره انتقال آب ونک به رفسنجان نیز گفت: اتفاقا بعد از طرح موضوع توسط خبرگزاری مهر، به اداره کل استان کتبا نوشتیم که کار را متوقف کند و اگر پروژه مجوز ارزیابی نداشته باشد دستور توقف آن صادر خواهد شد.
توقف پروژه به پیمانکار خسارت میزند/چرا بدون مجوز از بیتالمال هزینههای میلیاردی کردهاید
مدیرکل محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری نیز شکایت قضایی سازمان را تایید میکند. شهرام احمدی در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: در مراجع قضایی شکایت کردیم. پیگیر موضوع هستیم و انشاالله متوقف میشود.
با وجود این فعالان محیط زیست و منابع محلی اعلام میکنند که دادگاه اولیه در شهرستان پروژه را متوقف نکرده و موضوع را به استان ارجاع داده است.
هومان خاکپور در این باره به خبرنگار مهر میگوید: متاسفانه هنوز نتوانستهاند حکم توقیف عملیات را بگیرند و دستگاه قضایی منطقه با در نظر داشتن خسارتی که به پیمانکار مجری پروژه وارد میشود حکم توقف را صادر نکرده است.
عضو شبکه تشکلهای محیط زیستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به این که دستگاه قضایی برای خسارتهایی که محیط زیست به پروژه وارد کرده، نگران بوده است تاکید میکند: این پروژه کاملا غیرقانونی است. محیط زیست یک دستگاه حاکمیتی است و در راستای ماموریتهایش تقاضای توقف پروژه را کرده است. همین استدلال دستگاه قضایی را قانع کرده که محیط زیست ملزم به پرداخت خسارتی نشود.
این فعال محیط زیست ابراز نگرانی میکند که ارجاع پرونده به مقامات استانی فرایند کار را طولانیتر کند و به پیمانکار اجازه دهد که فعالیت خود را دنبال کند.
وی تصریح میکند: این نگرانی که برای این پروژه از بیتالمال مثلا ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه شده بیمبناست چرا که این پروژه از اساس غیرقانونی است. وقتی کاری بدون مجوز انجام شده هرچه زودتر جلوی این کار گرفته شود بهتر است. تازه اگر وقتی پروژه تعیین تکلیف شد برای آن مجوز صادر نشود متولیان پروژه باید پاسخگو باشند که چرا بدون مجوز این همه از بیتالمال هزینه کردهاند. الان دیوان محاسبات هم یکی از ایراداتش به پروژه همین است که شما اصلا چطور بدون مجوز رفتهاید و آنجا هزینه کردهاید؟ یعنی با تعیین تکلیف پروژه اگر مجوز صادر نشود دستگاه قضایی باید به عنوان مدعی العموم وارد شود که چرا وقتی مجوزهای لازم را نداشتهاید بیت المال را هزینه کرده اید؟
آب چغاخور را به صنایع پیشفروش کردهاند
پیگیری های خبرنگار مهر نشان میدهد که هنوز انتقال آب سبزکوه به چغاخور انجام نشده، نقشهها برای آب چغاخور عملی شده است. عضو شبکه تشکلهای محیط زیستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به تنشهای اجتماعی که این موضوع ایجاد کرده میگوید: بیش از یک هفته است که مردم شهر بلداجی تجمع کرده اند و اجازه استقرار لولهها در جایی که قرار است آب را برای صنایع منتقل کنند نمیدهند.
هومان خاکپور توضیح میدهد: کشاورزان بخش بلداجی روی شیوه آبیاری کار کردند و آبیاری کشاورزی منطقه را مکانیزه کرده اند. وقتی آبیاری منطقه مکانیزه میشود یک تفاوت آبی ایجاد میشود که با توجه به مشکلات موجود در حوزه حقابه رودخانهها و تالابهای چغاخور و گندمان، قاعدتا این مازاد آب که از محل صرفهجویی در کشاورزی به دست آمده باید صرف مصارف زیستی شود. اما دولت میخواهد همین آب را تا زمانی که مشکل تونل حل شود به بخش صنعت منتقل کند. یعنی در اصل انگار مثل این است که دولت از صنایع و کارخانجات پول گرفته و آب حاصل از انتقال آب را پیشفروش کرده و الان خود را موظف می داند هر جور که هست نیاز آبی آنها را تامین کند.
وی ریشه کمبود آب صنایع را این چنین توضیح میدهد: این کارخانهها زمانی که مستقر شدند همه بر اساس آبهای زیرزمینی و حفر چاه بود، غافل از این که کاملا ناآگاهانه همه منابع آبهای زیرزمینی را تخلیه کردند و ۴ قنات از ۶ قنات منطقه خشک شد. الان هم مردم و کشاورزان به شدت با مشکل کم آبی مواجهند. آب منطقه ای، آنجا را اولین دشت ممنوعه بحرانی استان معرفی کرده است و از طرف دیگر چاه های حفر شده برای صنایع، با کاهش شدید دبی آب مواجه شدند و صنایع به وضعیتی خوردند که الان دیگر برای ادامه کارشان آب ندارند.
خاکپور با اشاره به این که تالاب چغاخور دومین تالاب بینالمللی کنوانسیون رامسر است تصریح میکند: جالب است که مدیریت این تالاب با وزارت نیرو است و محیط زیست هیچ حقی در این زمینه ندارد. خیلی وحشتناک است که تالابی بین الملی داشته باشی بعد مدیریت با دستگاهی باشد که کلا نگاه «یک دریاچه آب» یعنی به عنوان یک منبع ذخیره و انتقال آب به آن داشته باشد. یعنی اینجا یک نگاه کاملا مصرفی به آب حاکم است و محیط زیست هم هیچ حق دخالتی ندارد.
به این ترتیب طرحی که سازمان محیط زیست رسما آن را غیرقانونی خوانده و وزیر نیرو هم دستور توقف آن را صادر کرده همچنان به طور فعالی دنبال میشود و اکنون باید دید تجمع و اعتراض مردمی، شکایت قضایی سازمان محیط زیست و طرح مساله در هیات دولتی دردی از سبزکوه و چغاخور دوا خواهد کرد یا ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب و بیش از ۲۰۰ چشمه منطقه همچنان در معرض تهدید خواهد بود؟
تونل انتقال آب سبزکوه در استان چهارمحال و بختیاری قرار است آب رودخانه سبزکوه را به تالاب بینالمللی چغاخور در همین استان ببرد تا برای مصارف صنعت و کشاورزی به شهرستان بروجن منتقل شود.
نظر شما