به گزارش خبرگزاری مهر، علی قاسمی ارمکی ضمن اشاره به مزیتهای تامین مالی از بازار سرمایه نسبت به بازار پول و ضرورت حرکت نظام مالی کشور به سمت بازار سرمایه، افزود: آن دسته از بنگاههای اقتصادی بزرگ که نیازمند منابع مالی با حجم بالا برای پیشبرد فعالیتهای اقتصادی خود هستند، نمیتوانند به راحتی و با نرخ مناسب مبالغ مزبور را از طریق نظام بانکی تامین کنند، میتوانند با مراجعه به بازار سرمایه، منابع مالی مورد نیاز خود را از طریق ابزارهای مالی اسلامی موجود فراهم کنند. از سوی دیگر بورس، زمینه تامین منابع مالی را برای بنگاههای اقتصادی بزرگ در حجم بالا و با نرخ مناسبتر نسبت به نظام بانکی فراهم می کند.
این فعال بازار سرمایه با اشاره به لزوم ایجاد تنوع در ابزارهای مالی اسلامی و در نظر گرفتن سلایق و ذائقههای مختلف سرمایهگذاران به منظور هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه، گفت: اوراق سلف موازی استاندارد در راستای تامین سرمایه در گردش پتروشیمی شیراز منتشر می شود. این اوراق با نام و معاف از مالیات بوده و هر ورقۀ سلف معرف ارزش ریالی یک تن اوره گرانول در روز عرضه اولیۀ اوراق سلف خواهد بود، بدین صورت که قیمت پایۀ دلاری هر تن اوره گرانول در نشریۀFMB استخراج و با در نظر گرفتن نرخ تسعیر ارز بازار، قیمت عرضه اوراق مشخص می شود. قیمت ریالی هر قرارداد در رعایت مادۀ ۷۸ دستورالعمل معاملات کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بورس کالا، حداقل ۲ روز کاری قبل از عرضه در سایت بورس کالا منتشر خواهد شد.
وی گفت: با توجه به تصویب پذیرش و انتشار اوراق سلف اوره در هیأت پذیرش بورس کالا، اوراق مزبور به ارزش دو هزار میلیارد ریال در روزهای آتی در بورس کالا عرضه خواهد شد. وی ضمن اشاره به امکان تسویۀ این اوراق از دو طریق تحویل فیزیکی اوره یا تسویه نقدی قرارداد سلف در سررسید، افزود: طبق طراحی صورت گرفته، این اوراق قابلیت اعمال اختیار فروش و اختیار خرید تبعی را در سررسید یکسالۀ اوراق به ترتیب برای سرمایهگذاران و پتروشیمی مذکور داراست.
قاسمی ارمکی ادامه داد: مهلت تسویه در دوره عرضه اولیه و معاملات ثانویه یک روز کاری پس از انجام معامله و تسویه نقدی در سررسید حداکثر پنج روز کاری پس از آخرین روز معاملاتی خواهد بود. همچنین تحویل فیزیکی دارایی پایه براساس ترتیبات مندرج در امیدنامۀ اوراق سلف صورت خواهد پذیرفت. تامین سرمایه بانک ملت به عنوان بازارگردان، نقدشوندگی اوراق را تا سررسید آن با سود روزشمار ۲۳ درصد تضمین کرده است. جدول قیمتهای خرید و فروش تعهد شده بازارگردان همزمان با انتشار اطلاعیۀ عرضۀ اوراق سلف، در سایت شرکت و سایت بورس کالا منتشر خواهد شد.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود ضمن اشاره به مبانی علمی و فقهی قرارداد سلف اظهار داشت: سلف یکی از اقسام بیع است که براساس آن بهای کالا همزمان با انعقاد قرارداد پرداخت و اصل کالا در زمانی معین در آینده به خریدار تحویل میشود. طبق نظر فقها اگر در قرارداد بیع، برای تحویل کالا مدت تعیین گردد، معامله را بیع سلف میگویند. طبق مبانی فقه شیعه و اهل سنت، فروشندۀ نخست سلف (عرضهکننده)، با دریافت قیمت کالا، ورقۀ سلف را به خریدار میدهد که به سبب آن خریدار یا هر کسی که خریدار وی را به عرضهکننده حواله دهد، حق دارد در سررسید به عرضهکننده مراجعه کرده و مقدار معینی کالا تحویل بگیرد.
وی تصریح کرد: از آن جهت که در قرارداد، کلیۀ مشخصات کالا شامل حجم، نوع، محل تحویل و سایر مشخصات قرارداد معین و غیرقابل تغییر است و در بورس ها به عنوان بازار رسمی معامله می گردد سلف موازی استاندارد نامیده می شود.
نظر شما