خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-جواد حیران نیا: کودتای نظامی در حالی در ترکیه به شکست انجامید که چند ساعتی از وقوع آن نمی گذشت. برخی معتقد هستند که متعاقب این کودتا اردوغان راحت تر خواهد توانست خواست خود مبنی بر تغییر نظام سیاسی ترکیه از پارلمانی به ریاستی را دنبال کند.
در گفتگو با پروفسور نادر انتصار رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی آمریکا به بررسی دلایل کودتای نظامی در ترکیه و تبعات آن پرداخته ایم که در ادامه می آید.
*دلایل اصلی وقوع کودتای نظامی در ترکیه چه بود؟
دلایل زیادی برای تلاش جهت این کودتا وجود دارد. هیچ عشق گمشده ای بین حاکمان حزب عدالت وتوسعه و عناصری خاص از ارتش وجود ندارد. اردوغان تلاشهای چندی برای پاکسازی افسران ارتش انجام داده است. همچنین وی تلاشهایی برای پاکسازی عناصر سکولار ارتش ترکیه که مخالف سیاستهای داخلی و خارجی اردوغان هستند انجام داده است.
اما هنوز زود است که بخواهیم مشخص کنیم که این کودتا توسط چه کسانی صورت گرفته است.
*چه جریانهای پشت این کودتا بودند؟
بله عرض کردم خیلی زود است که مشخص کنیم چه عواملی پشت این کودتا قرار داشتند. مسلما رهبران عالیرتبه ارتش ترکیه پشت این کودتا نبوده اند. به عبارت دیگر کودتا به شیوه ای مشخص رهبری شده است؛ شیوه ای که مطابق آن رهبران عالیرتبه غیر نظامی دولتی فوراً بازداشت شدند.
*چرا این کودتا زود شکست خورد؟
در یک تحلیل سطحی می توان گفت که یک دلیل شکست کودتا عدم سازماندهی خوب آن بوده است. حتی می توان تحلیل کرد چون احزاب مخالف از آن حمایت نکردند زود شکست خورد. در این خصوص توجه داشته باشید حتی حزب طرفدار کردها نیز کودتا را محکوم کرد.
برخی کودتا را کار خود اردوغان می دانند. در این برهه زمانی شواهدی برای تأیید این نظر وجود ندارد.
*برخی معتقدند با شکست این کودتا اردوغان تغییر نظام سیاسی از پارلمانی به ریاستی و تصفیه حساب در ارتش ترکیه را با دست بازتری دنبال می کند نظر شما چیست؟
اگر کودتا شکست قطعی بخورد اردوغان مسلما از آن سود خواهد برد. او بعد از این کودتا قدرت خود را تحکیم خواهد کرد. او قانون اساسی را برای رسیدن به اهدافش تغییر خواهد داد و در مواجهه با مخالفانش با شدت و حدت بیشتری برخورد خواهد کرد و از آنها انتقام جویی خواهد کرد.
نظر شما