خبرگزاری مهر، گروه استانها - فاطمه کازرونی: در طول ماههای گذشته بار دیگر شاهد شهادت سه تن از محیطبانان به دست شکارچیان غیرمجاز بودیم و آمار سربازان شهید دفاع از طبیعت به ۱۱۹ نفر رسید و این آمار جدای از محیطبانان زخمی است که با مصدومیتهای مختلف روزگار میگذارند.
چند روزی است که بار دیگر حادثه تیراندازی به محیطبانان دنا خبرساز شد و محیطبانان زخمی این حادثه در سمیرم بستری شدند و این داستان گویی ادامه دارد؛ سریالی که پس از سالها، گویی نه تکرار آن برای شکارچیان خسته کننده میشود و نه شعارهای تکراری محیطزیستی ها برای جلوگیری از این وقایع رنگی به جز تکرار مکررات بر خود میپذیرد.
در طول سالیان گذشته بارها و بارها شاهد زخمی و شهید شدن محیطبانان در مناطق حفاظت شده استان و کشور توسط شکارچیان بودیم؛ اسلحهدارانی که مجوز اسلحه دارند اما حق دفاع از جان خود را ندارند و بر این اساس برای دفاع از حیات وحش در فراز و نشیب کوه و صحرا یا باید با صبوری از جان خود مایه بگذارند و یا به دلیل خطای بالای تیراندازی در دست اندازهای طبیعت، ریسک بالای هر اقدامی را به جان بخرند.
هنوز که هنوز است به رغم شعارهای بسیار، پای محیط زیست در دفاع از محیطبانان لنگ میزند چراکه یک شکارچی غیرمجاز می تواند اسلحه غیرقانونی خود در یک منطقه حفاظت شده را شلیک کند اما محیطبانان تنها با دلخوشی به نام اسلحه «مجاز» زندگی میکنند و در موقع عمل قانون چیزی به نام دفاع قانونی از جان را برای این افراد نمیپسندد؛ در چنین شرایطی طبیعی است که شکارچی نیز از یک اسلحه «اسباببازی» هراسی به دل راه نخواهد داد.
محیطبانان مگر در مواقع نیاز دست به اسلحه نمیشوند
این در حالی است که فرمانده یگان حفاظت محیط زیست در گفتوگو با مهر معتقد است که محیطبانان جز در مواقع نیاز دست به اسلحه نمیشوند بر این اساس محیط بانان تنها در صورت در معرض خطر قرار گرفتن اقدام به تیراندازی کرده اند.
محیط بانان در صورت تیراندازی به شکارچیان به طور معمول به قصاص محکوم میشوند و در صورت عدم تیراندازی نیز جان خود آنها در معرض خطر است
در این ارتباط مرتضی جمشیدیان، اظهار داشت: در ماههای اخیر شاهد شهادت سه تن از محیطبانان بودیم و آخرین حادثه نیز در منطقه کوه دنا رخ داد که محیطبانان زخمی به بیمارستان سمیرم منتقل شدند.
وی با اشاره به خلاءهای قانونی در ارتباط با حکم تیراندازی محیطبانان افزود: محیط بانان در صورت تیراندازی به شکارچیان به طور معمول به قصاص محکوم میشوند و در صورت عدم تیراندازی نیز جان خود آنها در معرض خطر است.
وی ادامه داد: صحبت ما این است که در مناطق کوهستانی و صعبالعبور که محیط بانان به سختی تعادل خود را در برخی موارد حفظ میکند دقت در رعایت ضوابط، کم شده و امکان خطا بیشتر و دقت تیراندازی کم میشود.
جمشیدیان با بیان اینکه این امر موجب ایجاد مشکل برای پذیرش دفاع مشروع در محاکم میشود، بیان داشت: باید به این نکته دقت کنیم که شرایط محیط بانان با نیروی انتظامی متفاوت است و گرچه هر دو مسلح هستند اما جای محیطبان در خیابان و شهر و خط صاف نیست و شاهدی نیز برای عملیات ندارد.
وی ادامه داد: محیط بان باید در کوه و بیابان و در دست اندازهای فراوان بدون شاهد به دفاع از محیط زیست بپردازد و بر این اساس مشکلاتی برای وی ایجاد میشود که در دادگاه قابل دفاع نیست و محکوم میشود.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان اصفهان در ارتباط با تغییر قوانین در این ارتباط تصریح کرد: رفع این خلأهای قانونی شاید کمی سخت باشد اما امری بسیار ضروری و نیازمند رفع مشکلات با برنامهریزی صحیح است.
وی اضافه کرد: یک راه این است که قانون گذار به این امر توجه کند که تیراندازی مجاز به فرد شکارچی که وارد مناطق ممنوعه میشود در صورت فوت قتل عمد محسوب نشود.
جمشیدیان با اشاره به اینکه محیطبانان تا زمانی که شکارچی شروع به تیراندازی نکند دلیلی برای استفاده از اسلحه خود ندارد گفت: دنبال کردن شکارچیان در کوهستان و دقت در تیراندازی در حال حرکت و دویدن در کوهستان بسیار سخت است و ممکن است محیطبان برای دفاع از خود تیراندازی کند که در پیچ و خم راه ها به خطا رود.
خلأهای حمایت از محیطبانان با همیاری دولت و مجلس رفع شود
همچنین حجتالاسلام سید ناصر موسوی لارگانی، رئیس مجمع نمایندگان استان اصفهان در این ارتباط در گفتوگو با مهر، اظهار داشت: لازم است هرچه سریعتر خلأهای حمایت از محیطبانان با همیاری دولت و مجلس رفع شود.
باید کاربرد استفاده از اسلحه محیط بانان به درستی در قانون مشخص شود، محیط زیست باید پیشنهاد دهد که محیط بانان در چه مواردی اجازه استفاده از اسلحه را دارند و لایحه لازم در این زمینه و اصلاحیه موارد قانونی موجود را ارائه کند
وی تأکید کرد: تنها حافظ جان حیوانات نادر و رو به انقراض محیط بانانی هستند که بارها از جان خود برای حفظ حیات وحش مایه گذاشتند اما اکنون در زمینه وضع قانونهای حمایت از محیطبانان با مشکل مواجه هستیم.
وی افزود: حیوانات نادر و در حال انقراض به شکل بی رویه توسط شکارچیان غیرمجاز شکار میشوند و تنها حافظ جان آنها محیط بانانی هستند که هم اکنون توسط شکارچیان غیرقانونی که حتی اسلحههایشان نیز غیرمجاز است، تحت فشار قرار دارند.
رئیس مجمع نمایندگان استان اصفهان با اشاره به اینکه باید کاربرد استفاده از اسلحه محیط بانان به درستی در قانون مشخص شود، بیان داشت: محیط زیست باید پیشنهاد دهد که محیط بانان در چه مواردی اجازه استفاده از اسلحه را دارند و لایحه لازم در این زمینه و اصلاحیه موارد قانونی موجود را ارائه کند.
قوانین به کارگیری سلاح توسط محیطبانان نیازمند اصلاح است
اسماعیل کهرم، مشاور سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این زمینه در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: محیطبانان با وجود شغل بسیار سخت و حقوق اندک به لحاظ حمایتهای قانونی نیز مظلوم واقع شدهاند.
وی با بیان اینکه در طول سالهای گذشته بسیاری از محیط بانان به قصاص محکوم شدند که محیط زیست به سختی توانست حکم آنها را با رضایت خانوادهها تغییر دهد، افزود: شهادت محیطبانان در طول سالهای گذشته گواه دیگری بر مظلومیت این محیط بانان است چراکه قوانین به کارگیری سلاح به دلیل ابهامهای فراوان امکان اجرایی شدن ندارد.
تاکید کرد: زمانی که یک محیطبان یک متخلف را مشاهده میکند در ابتدا باید انتظار بکشد تا وی آغاز به شکار کند و تا پیش از این امکان دستگیری وی را ندارد.
اغلب محیطبانان دارای تفنگهای بسیار قدیمی و فاقد تجهیزات خاص نشانهگیری هستند و با این تجهیزات و در شرایطی که در دل کوه و دشت ممکن است در حال حرکت نیز باشند چگونه از فاصله دور می توانند اینقدر دقیق هدفگیری کرده و دچار خطا نشوند
وی اضافه کرد: در وهله بعدی محیطبان باید ابتدا به شکارچی در حال تیراندازی ایست دهد، تیر هوایی شلیک کند و سپس در صورت در معرض خطر بودن میتواند از کمر به پایین فرد شکارچی تیراندازی کند که این مسایل امری طبیعی و صحیح است.
وی با اشاره به اینکه برای اجرایی کردن یا نکردن موارد فوق در آینده شاهدی نیز وجود نخواهد داشت، ادامه داد: از سویی اغلب محیطبانان دارای تفنگهای بسیار قدیمی و فاقد تجهیزات خاص نشانهگیری هستند و با این تجهیزات و در شرایطی که در دل کوه و دشت ممکن است در حال حرکت نیز باشند چگونه از فاصله دور می توانند اینقدر دقیق هدفگیری کرده و دچار خطا نشوند.
مشاور سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به اینکه گاه محیط بانان بعد از چند روز میتوانند حتی پوتین خود را از پای درآورند، تاکید کرد: محیط بانان به واقع عاشق حرفه خود هستند چراکه اگر به دنبال مادیات بودند شاید از دستفروشی میتوانستند پول بیشتری به دست آوردند اما اکنون در چنین شرایط سختی نیز میدان را خالی نکرده و از جان مایه میگذارند و بر این اساس لازم است مسئولان نیز با اصلاح قانون از این سربازان طبیعت به درستی حمایت کنند.
لزوم اصلاح قانون حمایت از محیطبانان و ارائه لایحه حمایت از محیط بانان
گرچه در طول این سالها محیط زیست برای بخشش محیط بانان محکوم به قصاص تلاش بسیار کرده است اما موضوع اصلی این است که باید از سرچشمه امکان خطا را مسدود کرد و سالهاست لایحه دفاع از محیط بانان تنها خاک گذشت سالیان را میخورد و اصلاح نمیشود و این خلاء قانونی مهم همواره تیر غیب بر آسمانِ آبی دل محیطبانانی میافکند که خالصانه از جان خود برای حیاتوحش و حفظ طبیعت مایه میگذارند.
نظر شما