۷ شهریور ۱۳۸۵، ۱۶:۵۳

افغانستان نيازمند حمايت استادان فلسفه و حكمت ايراني است

افغانستان نيازمند حمايت استادان فلسفه و حكمت ايراني است

در ديدار استادان و صاحبنظران حكمت، عرفان و زبان و ادب فارسي دانشگاههاي افغانستان كه عصر امروز از مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران صورت گرفت بر ضرورت همكاريهاي مستمر با ايران، به منظور شكوفايي فلسفه و حكمت در افغانستان تأكيد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، تعدادي از استادان و صاحبنظران فلسفه و حكمت، عرفان و تصوف و زبان و ادب فارسي افغانستان عصر امروز از مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران بازديد و با استادان اين مؤسسه به گفتگو پرداختند.

اين استادان كه به دعوت شوراي گسترش زبان و ادب فارسي به ايران آمده اند در مدت حضورشان در ايران با مهمترين جريانها و موضوعات فرهنگي و ادبي مانند معنا شناسي، زبان شناسي، نقد ادبي، زيبايي شناسي، نظريه ادبي، روش تحقيق، تصحيح متون عرفاني آشنا شدند. 

در ديدار از مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران، دكتر غدير استاد دانشگاه كابل، با اشاره به حضور فرهنگ و ادب ايراني در افغانستان مهمترين تحقيق و توجه اي كه در افغانستان مورد توجه قرار دارد را مولانا جلال الدين بلخي شمرد و گفت: در خانقاه هاي افغانستان طريقتهاي مختلفي مانند نقشبنديه، قادريه و سهرورديه وجود دارد. در اين طريقتها تعليمات مولانا در صدر است .

وي همچنين به برگزاري همايش عرفان اسلامي و نقش مولانا كه از سوي وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان در سال 83 برگزار شده بود اشاره كرد و گفت: در نظر است سال 1387 سمينار بين المللي در كابل و با حضور ايران و تاجيكستان درباره مولانا داشته باشيم.

دكتر كوهي، استاد دانشگاه هاي افغانستان، نيز طي سخناني به وضعيت فلسفه و حكمت در كشور مطبوع خود پرداخت و گفت : مدارس و مكاتب افغانستان منطق ارسطو و برخي از آثار ملاصدرا تدريس مي شود. همچنين ترجمه هايي از آثار فلسفي كشورهاي غربي وجود دارد. كتابهاي مانند برهان وجود و مشكل لاهوت، تجلي خدا در آفاق انفسي نيز به تازگي منتشر شده كه به مباحث كلامي در اثبات معاد و مقوله خير و شر مي پردازند.

دكتر كوهي اظهار داشت: در افغانستان نشريه مستقل فلسفي وجود ندارد كه مباحث فلسفي را به طور مستمر پيگيري كند. چرا كه مباحث فلسفي در افغانستان در اولويت نيست.

وي همچنين خبر از افتتاح مدرسه خاتم الانبياء داد كه در آن فقه سني و شيعه و همينطور فلسفه و حكمت تدريس مي شود.

دكتر كوهي به انتشار و ترجمه برخي از آثار حكمي و فلسفي دكتر نصر و دكتر محقق در افغانستان نيز اشاره كرد. 

دكتر غلامرضا اعواني، رئيس مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران، نيز در اين ديدار ضمن اشاره به برگزاري سال مولانا در سال 1386 و برگزاري همايش بين المللي مولانا در اين سال اظهار داشت: مولانا بزرگترين صاحب انديشه و حكمت در طول تاريخ ايران است كه توانسته عرفان و حقايق معنوي را به عالي ترين زبان يعني شعر بيان كند.

دكتر اعواني همچنين بر حضور و استمرار انديشه و حكمت در ايران تأكيد كرد و گفت : ثمره فرهنگ ايراني همين بزرگان و انديشمندان آن است كه تا به امروزه درخت حكمت در آن خشك نشده است.

دكتر اعواني در اين ديدار به معرفي مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران پرداخت و از استاداني مانند نصر، كربن، ايزوتسو كه در اين مؤسسه تدريس مي كردند ياد كرد.

رئيس مؤسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران در پايان از استادان دانشگاه هاي افغانستان دعوت كرد تا در پروژه هاي تحقيقاتي مانند تصحيح آثار ابن سينا، تدوين دايرة المعارف فلسفي و فرهنگ جامع فلسفه و برگزاري سمينارها همكاري كنند. 

کد خبر 373304

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha