گزارش تحلیلی؛

۵۰۰ روز جنگ؛ ضربات گیج کننده یمنی‌ها به نظامیان سعودی

۵۰۰ روز جنگ؛ ضربات گیج کننده یمنی‌ها به نظامیان سعودی

بحران یمن پس از شکست مذاکرات این کشور وارد مرحله جدیدی شده؛ جنگ افروزان بیش از هر زمان دیگری مستاصل شده اند و به اقدامات جنون آمیز روی آورده‌اند.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-فرزاد فرهادی: بیش از۵۰۰ روز(شروع جنگ در ۲۶ مارس۲۰۱۵ ) از جنگ ائتلاف تحت سرکردگی سعودی ها به یمن می گذرد. با گذشت ۱۶ ماه از بمباران یمن فقیر از سوی جنگنده های ائتلاف ضد یمن، اما ریاض در تحقق اهداف خود ناکام مانده است و ارتش و کمیته های مردمی یمن بر بخش اعظم یمن از جمله صنعا مسلط هستند.

عبد ربه منصور هادی که سعودی ها حمله نظامی به یمن را به بهانه وی به راه انداختند تاکنون نتوانسته است در اراضی تحت کنترل شبه نظامیان خود حکومت کند. جنگ و هرج و مرج ناشی از آن سبب توسعه نفوذ القاعده در یمن شده است.

بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی حدود ۶۴۰۰ نفر که نیمی از آنها را غیر نظامیان تشکیل می دهند در جنگ یمن کشته و بیش از ۳۰۰۰۰ هزارنفر زخمی شده اند. در این میان حدود ۲/۵ میلیون نفر آواره شده اند و ۹/۴ میلیون کودک به کمکهای بشردوستانه در کشوری که مواد غذایی و آب و انرژی در آن با کمبود شدید روبروست، نیاز دارند.

در این مدت در داخل ائتلاف تحت سرکردگی سعودی به ویژه میان عربستان و امارات اختلاف نظر رخ داده است و رویکردهای طرفین در یمن همسویی ندارد. سعودی یمن را به عنوان بخشی از امنیت ملی خود می دانند و با تک روی های اماراتی ها در موضوع یمن مشکل دارند.

 در واقع سعودی ها، خواهان حضور اماراتی ضعیف مشابه سودان در داخل ائتلاف تحت سرکردگی خود هستند.

آثار تفرقه میان ائتلاف ضد یمن را به وضوح می توان مشاهده کرد. برخی از اعضای این ائتلاف به دنبال جدایی جنوب یمن از شمال آن هستند و حتی کسانی که کارت شناسایی آنها متولد شدن در شمال یمن را نشان می دهد از جنوب یمن اخراج می کنند. اعضای این ائتلاف بر سر حزب اصلاح و سلفی ها با یکدیگر اختلاف دارند.

در مقابل این تفرقه و اختلافات داخلی اعضای ائتلاف یمنی ها به خوبی در جبهه های سیاسی و نظامی به پیش می روند. در جبهه های میدانی شکست های سختی به مزدوران ائتلاف تحت سرکردگی سعودی وارده کرده اند. ارتش و کمیته های مردمی یمن در جبهه های تعز، مارب، الجوف و البیضاء دستاوردهای خوبی داشته اند و همسو با آن موفق به کسب پشتوانه مردمی و به راه انداختن تظاهرات و راهپیمایی های گسترده علیه ائتلاف ضد یمن شده اند.

در مرزهای میان عربستان و یمن نیز که موضوع کاملا مشخص است. ارتش و کمیته های مردمی، نظامیان سعودی را در نجران، جیزان و عسیر به ستوه آورده اند.

این وضعیت سرآغاز نارضایتی های ساکنان جنوب عربستان از جنگی بی حاصل است. ساکنان جنوب عربستان تاوان سیاستهای آل سعود را می پردازند. مقامات سعودی تصمیم به تخلیه ساکنان مناطق جنوبی با شدت گرفتن درگیری ها گرفته اند.

یمنی ها چندین کیلومتر در عمق خاک عربستان نفوذ کرده اند و جالب این است که مواضعی را به تسلط خود درآورده و در آن مستقر شده اند و سعودی ها برای بیرون کردن یمنی ها به حملات هوایی و توپخانه ای روی آورده اند.

ریاض برای مقابله با تبعات جنگ مرزی اقدام به تخلیه گسترده شهرها و روستاهای واقع در خطوط مرزی کرده است و این نشان دهنده نگرانی و ترس از توفان سیاسی و امنیتی در مناطق جنوبی است. سعودی ها نگران این هستند که مناطق جنوبی یمن به کانونی برای هسته های ضد آل سعود تبدیل شود به ویژه که ساکنان این مناطق از سرکوبگری های آل سعود به شدت ناخرسند هستند. نظامیان سعودی ساکنان را تهدید به سلب تابعیت می کنند.

سعودی ها مناطقی که عموما قبایل بنی مالک در شرق کوههای جیزان در آن ساکن هستند را تخلیه می کنند. نظامیان سعودی مانع از رسیدن تانکرهای آب و ورود غذا به ساکنان می شوند و تلاش می کنند که مساحتی بالغ بر ۵۱ کیلومتر مربع را به عنوان منطقه متروکه میان عربستان و یمن قرار دهند.

یمنی ها در جبهه های مرزی نجران-جیزان –عسیر در آستانه شکستن خطوط دفاعی نظامیان ارتش سعودی هستند.

به نظر می رسد که روز به روز با تشدید درگیریها در جبهه های جنگ و فشار یمنی ها دیگر سعودی ها توان سانسور کردن تلفات و خسارات خود را ندارند. نظامیان سعودی در نجران، عسیر و جیزان متحمل تلفات سنگین شده اند. بیش از ۳۰ نظامی کشته شده اند که در میان آنها فرمانده گردان تانک تیپ ۸۴ سعودی و نیز معاون اول فرمانده نیروی زمین سعودی به چشم می خورد. ارتش و کمیته های مردمی یمن دهها خودرو و ادوات سعودی ها را منهدم کرده اند.

در حملات موشکی ارتش و کمیته های مردمی یمن به مواضع نظامیان سعودی در المعزاب، ابوالمظ والتبة الحمراء در جیزان چهار نظامی سعودی را کشتند. دهها موشک کاتیوشا نیز از سوی یمنی ها به مواضع نیروی زمینی عربستان در الخضراء در نجران شلیک شد.

یمنی ها همچنان الحثیره در جیزان را در کنترل خود دارند و بیست بار در روز یکشنبه گذشته به این مرکز از سوی جنگنده های سعودی حمله شد و دو بار نیز به منطقه الرمضه در جیزان حمله شد اما ارتش و کمیته های مردمی این مناطق را همچنان در کنترل خود دارند.

مرکز تجمع نظامیان سعودی در الفریضه در جیزان نیز زیر آتش یمنی ها قرار دارد.

در گزارشی که مجتهد افشا کننده اسرار آل سعود از تلفات و خسارات سعودی ها در جنگ یمن داده، اشاره شده است که ۱۰۰۰۰ نظامی کشته و زخمی شده اند و بیش از ۱۲۰۰ تانک و خودرو زرهی و دیگر تجهیزات به طور کامل یا جزیی از کار افتاده اند.

به نظر می رسد که استراتژی یمنی ها مانند دشمن آنها یعنی آل سعود تغییر کرده است. همانطور که ائتلاف تحت سرکردگی سعودی ها روند هجومی توفان قاطعیت را به بازگشت امید تنزل داد برعکس یمنی ها از موضع دفاعی به جنگ طولانی مدت روی آورده اند. یمنی ها به خوبی از تاکتیک جنگ فرسایشی بلندمدت آگاه هستند و این سبک جنگیدن را می دانند.

سعودی ها به بلایی گرفتار شده اند که در دهه شصت ارتش مصر در یمن به آن گرفتار شد با این تفاوت که توان ارتش مصر بسیار بیشتر از ارتش عربستان بود اما در نهایت راه به جایی نبردند. آنچه مصری ها نتوانستند در یمن پیاده کنند هرگز ائتلاف تحت سرکردگی سعودی ها نیز نخواهد توانست به دست آورد.

از سوی دیگر جنگ یمن به تشدید اختلافات میان شاهزادگان سعودی نیز منجر شده است زیرا شاهزادگان ملک سلمان و فرزندش محمد را مسئول شکستها و ناکامی های ارتش سعودی می دانند. در واقع سلمان و پسرش محمد به مثابه افرادی هستند که از درختی بالا رفته اند که به دنبال نردبانی برای پایین آمد هستند.

در واقع محمد بن سلمان جنگ یمن را به راه انداخت تا خود را به عنوان شاه آینده عربستان در مقابل رقیبش محمد بن نایف مطرح کند. جنگ یمن بیشتر به انتقال قدرت در عربستان و نسل جوان جدید مربوط می شود تا اوضاع یمن.

علاوه بر این کسری بودجه عربستان به اعتقاد برخی ناشی از تاثیرات جنگ یمن است. جنگ یمن و هزینه های سرسام آور آن در دراز مدت عربستان را به رکورد اقتصادی می برد و بر ساختار سیاسی آن تاثیر گذار است.

در پایان می توان گفت تغییر استراتژی ارتش و کمیته های مردمی یمن به مثابه اهرم فشاری علیه سعودی ها خواهد بود. به نظر می رسد که سیاست صبر استراتژیک به سیاست فشار نظامی به آل سعود در داخل خاک عربستان تبدیل شده است.

آنچه با گذشت بیش از ۵۰۰ روز نصیب سعودی ها شده است؛

-توفان قاطعیت به کابوسی برای به وجود آورندگان آن تبدیل شده است.

-یمنی ها نه سلاح خود را تحویل داده اند و نه از شهرها بیرون رفته اند.

-یمنی ها میز را بر سر سعودی ها واژگون کردند و آنها را در باتلاق یمن فرو بردند.

-عدن، المکلا و حضرموت به محلی برای تکفیری ها تبدیل شده است.

-ارتش و کمیته های مردمی یمن بر اراضی زیادی در عمق خاک عربستان مسلط شده اند و بر مواضع نظامی و اراضی گسترده ای سیطره دارند. شمار زیادی از نظامیان و افسران سعودی فرار کرده اند یا کشته شده اند.

-عربستان نمی تواند با وجود ادوات نظامی پیشرفته و مخرب از مرزهایش حفاظت کند.

-امنیت ملی عربستان به ویژه در جنوب این کشور تهدید می شود.

اینکه جنگنده های سعودی به بمباران گسترده مناطق مختلف یمن روی آورده است ناشی از شکست همه تلاشهای قبلی برای به زانو درآوردن یمنی هاست. حملات ائتلاف تحت سرکردگی سعودی ها در حالی طی روزهای اخیر شدت یافته است که ناظران و کارشناسان نظامی بر بی نتیجه بودن حملات هوایی برای تحقق اهداف آل سعود تاکید دارند. سعودی ها تنها شیفته انتقام از کودکان و زنان بی گناه هستند. شکست در برابر ارتش و کمیته های مردمی یمن آنها به حملات سنگین هوایی وادار کرده است اما ملت یمن نشان داده است که اراده مستحکم برای به خاک مالیدن دماغ متجاوزان دارد.

اما پرسش اساسی این است که آمریکا و غرب و دیگر مدعیان حقوق بشر به چه قیمتی در برابر حملات هوایی سعودی به زنان و کودکان بی دفاع یمن سکوت کرده اند؟ آیا دلارهای سعودی ها علت این سکوت ننگ آور آنهاست؟ آیا ملتی که زیر بار ذلت نمی رود باید ظرف یک روز بیش از ۵۰ بار هدف حمله هوایی قرار گیرد؟

سعودی ها ممکن است سناریوهای تجزیه یمن به بخش شمالی و جنوب و حمایت از بخش جنوبی و عضو کردن آن در شورای همکاری خلیج فارس، تشدید حملات علیه یمنی ها و سیاست ادامه بی ثباتی در یمن را دنبال کنند. اما قدر مسلم آن است که به هر اندازه که سعودی ها به تشدید حملات هوایی و دریایی و محاصره حرکت کنند در مقابل یمنی ها عمق خاک عربستان را نشانه می روند و جنگ مرزی را تقویت می کنند.

اگر گروههای وابسته به عربستان قصد یورش به صنعا را داشته باشند این شهر به گورستان آنها تبدیل خواهد شد زیرا یمنی ها نفرت عمیقی از سعودی ها و گروههای وابسته به آنها دارند.

به نظر می رسد که مهندس جنگ عربستان و پسر شاه عربستان یعنی محمد بن سلمان جایگاه خود را از دست داده به ویژه که این شاهزاده سی ساله نه ایده ای جدید درباره جنگ یمن دارد و نه طرحی جایگزین. از سویی آمریکایی ها نیز اولویت اصلی خود را در میان پرونده های مهم منطقه، یمن نمی دانند.

برای راه حل سیاسی نیز افقی در آینده نزدیک دیده نمی شود زیرا سعودی ها و هیئت وابسته به آنها در مذاکرات خواسته هایی دارند که از سوی انصارالله و  دیگر همپیمانان آنها پذیرفته نشده است.

نظامیان سعودی باید منتظر روزهای کابوس وار باشند زیرا یمنی ها هر لحظه در کمین آنها و ادوات زرهی شان هستند.

کد خبر 3736550

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha