۲۶ مرداد ۱۳۹۵، ۱۳:۲۸

در پاسخ به مهر؛

امحای ۱۳ خودروی لوکس در دستور کار

امحای ۱۳ خودروی لوکس در دستور کار

یک مقام مسئول در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه امحای ۱۳ خودروی لوکس همچنان در دستور کار قرار دارد، گفت: یک محموله بزرگ قاچاق کالا فردا امحا می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، محسن قائمی‌نسب، مدیرکل روابط عمومی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه امحای خودروهای لوکس پورشه و بنز همچنان در دستور کار قرار دارد، گفت: محموله ای از کالاهای قاچاق فردا چهارشنبه امحاء می شود.

همچنین قاسم خورشیدی، سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در این خصوص اظهار کرد: امحاء این خودروها قانونی است و ستاد از امحاء کالاهای مکشوفه قاچاق از جمله خودروهای لوکس حمایت می‌کند و این کار توسط سازمان اموال تملیکی صورت می‌گیرد.

وی با تاکید بر اینکه هیچ منع قانونی برای امحاء این خودروها وجود ندارد، گفت: آیین‌نامه‌ای مبنی‌بر امحاء کالاهای قاچاق در اواخر خرداد ماه به تصویب دولت رسیده و از این به بعد به‌طور طبیعی امحاء کالاهای قاچاق تشدید خواهد شد.

خورشیدی یکی از حلقه های زنجیره های مبارزه با قاچاق کالا را امحاء ذکر کرد و افزود: از یک سو با قاچاق کالا مبارزه می کنیم و اگر قرار باشد در سوی دیگر ماجرا، کالای قاچاق از طریق سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی وارد بازار شود، قابل توجیه نیست.

سخنگوی ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه فلسفه مبارزه با قاچاق کالا این است که تولید داخلی را تهدید می کند و تولید از صرفه اقتصادی خارج می شود، تصریح کرد: قاچاق کالا یعنی اینکه بدون پرداخت حقوق عمومی کالا با قیمت تمام شده کمتری وارد بازار می شود و در عین حال اشتغال و تجارت قانونی را تهدید می کند.

وی با بیان اینکه واردات هزینه دارد، افزود: متوسط ضریب نفوذ تعرفه در کشور در سال جاری ۱۹.۲ درصد است به اضافه اینکه ۱۹ درصد ارزش افزوده برای واردکننده لحاظ می شود، در عین حال خواب سرمایه، مدت زمان ترخیص کالا و غیره هزینه بر است.

خورشیدی گفت: بر اساس قانون، کالایی که به صورت قاچاق وارد کشور می شود یا باید امحاء و یا صادر شود. واردات کالاهای سرمایه ای، الکترونیکی و ارتباطی مشروط بر این است که نمایندگی رسمی در ایران و شرایط ضمانت پس از فروش داشته باشد. در مورد خودروی تویوتا هم همین طور است و بدون نمایندگی، واردات آن امکانپذیر نیست.  

این مقام مسئول در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره خودروهای لوکس گفت: اگر قرار باشد این خودروهای لوکس قاچاق شده به کشور  به کشوری ثالث صادر شود باید گارانتی و ضمانت داشته باشد، اما کالایی که به صورت قاچاق وارد شده است را هیچ شرکت و کمپانی ضمانت نمی کند.

وی تصمیم سازمان جمع آوری و فروش اموال تملیکی برای امحاء کالاهای قاچاق را تصمیمی قانونی، هوشمندانه و مبتنی بر مبارزه با قاچاق اعلام کرد و افزود: این عمل قابل دفاع است و موضوع امحاء قاچاق موضوع جدیدی نیست. سال گذشته بیش از دو هزار و ۶۰۰ تن سیگار و بیش از دو هزار و ۲۰۰ تن میوه امحاء شد.

خورشیدی افزود: پیش از این روزنه هایی وجود داشت که سازمان تملیکی بر اساس این روزنه ها کالاهای قاچاق را به مزایده می گذاشت و می فروخت، اما اگر کالایی تولید داخل هم نداشته باشد باز هم اجازه فروش ندارد که کالا را وارد بازار کند، مگر اینکه کمیته ای متشکل از وزیر دادگستری، صنعت، بهداشت، کشاورزی، رئیس سازمان استاندارد آن را تصویب و به تائید دولت برساند. به عبارت دیگر امکان اینکه کالای مکشوفه قاچاق وارد بازار شود تقریبا محال است.

وی ادامه داد: شرکت آپل لیست ۹ شرکت خدمات پس از فروش در ایران را اعلام کرده و این لیست فقط برای واردات رسمی محصولات این شرکت است که به سازمان توسعه تجارت معرفی شده است.

کد خبر 3743060

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • یسمین ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۶
      0 0
      ماشینها را نباید امحا کنند بلکه باید دولت از طریق مزایده عمومی بفروش برساند و عواید و درامد حاصل را صرف تجهیز پاسگاههای مرزبانی و خرید خودرو های گشتی و قایقهای مدرن و تند رو گشتی و تجهیزات مخابرات و رادار برای کنترل بیشتر مسیر های قاچاق نماید . حتی میتواندبخشی را بعنوان پاداش حق الکشف به مامورین نیروی انتظامی و گمرک بدهند چه اشکالی دارد .
    • فرزین ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۶
      0 0
      اتفاقا باید حتما امحا بشن ، برخی این رو برا خودشون تبدیل به راه و روش تجارت کردن ، یک کالای ممنوع الورود رو دانسته وارد میکنن ، توقیف میشه و بعدا که میخوان از طرق مزایده (به مبلغ کم ) به فروش برسونن ، خود اون فرد وارد کننده و یا عواملش میان میخرن و میبرن داخل کشور و وقتی که حساب میکنین میبینین خیلی ارزونتر براش در میاد به نسبت زمانی که باید هزینه گمرک پرداخت کنه ، با مجبور شدن افراد به پرداخت گمرک، پول تجهیزات ستاد مبارزه با قاچاق کالا بهتر و بیشتر تامین میشه
    • رضا ۱۵:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۶
      0 0
      آیا امحا از بردن اموال کشور نیست؟ بابت خرید این ماشین ارز از کشور خارج شده و با این عمل تمام این ارز از بین می رود. اموال قاچاق ضبط شود و قاچاقچی هم مجازات ,ولی چرا اموال کشور امحا شود.اگر به کشور فروشنده برگشت داده شود یا به کشور ثالثی فروخته شود و پول آن به بیت المال برگردد بهتر است یا امحا کنیم و منابع ارزی کشور را هم از بین ببریم!
    • دولت ابادی ۱۵:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۶
      0 0
      یسمین جان بابات کجا کار میکنه؟
    • محمدی ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۶
      0 0
      به نظر من دولت باید اینارو به عنوان یک خودروی استاندارد و معیار قرار بده و به مهندسان و شرکت های خودروسازی نشان بده تا اونا هم مهندسی معکوس بزنند و استاندارد خودروهای ایرانی رو بالاتر ببرند.
    • کارگر بی رسانه ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۲۶
      0 0
      این خودروها نماد اختلاف طبقاتی و فخر فروشی مرفهین بی درد به قشر کارگر است و باید از بین برود