آیت الله عباسعلی زارعی سبزواری در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به دیدار اخیر مقام معظم رهبری با اعضای شورای عالی حوزههای علمیه و بحث ایجاد تحول در حوزه گفت: تحول در حوزه، ذات حوزه است و چیزی است که هویت حوزه آن را می طلبد.
وی با بیان اینکه تحول باعث پویایی و به روز شدن حوزه می شود، افزود: بنابراین تحول در حوزه یک امر ضروری و لازم است و هیچ شک و شبهه ای در آن نیست، همان گونه که مقام معظم رهبری نیز تصریح فرمودند.
مدرس خارج حوزه علمیه قم ادامه داد: یکی از محوری ترین مسایلی که چند سال گذشته نیز مقام معظم رهبری در قم به آن اشاره کردند، ایجاد تحول در حوزه بود .
وی خاطرنشان کرد: با توجه به مباحثی که مطرح شد، تاکنون به دفعات، به اعضای شورای عالی حوزه و مدیریت اعلام کردهام، تحول در حوزه، نیاز به برنامه ریزی دارد، چون امروز حوزه در کنار حاکمیت اسلامی که وابسته به این حوزه است زندگی می کند.
زارعی سبزواری افزود: تحولی که امروز حوزه می طلبد، با تحول در گذشته کاملا متفاوت است، بنابراین برای اینکه تحول مد نظر مقام معظم رهبری روی دهد، باید شورایی از صاحب نظران حوزه تشکیل شود که اعضای این شورا یک نقشه راه در جهت تحول حوزه تدوین کنند تحولی که مطلوب امروز و این زمان باشد .
وی ادامه داد: شاید نبود چنینی شورایی در گذشته، باعث شده که فرمایش مقام معظم رهبری در چند سال گذشته مبنی بر تحول در حوزه پیشرفت لازم را نداشته باشد.
مدرس خارج حوزه علمیه قم درباره ایجاد تحول در دروس حوزه نیز گفت: بحث تحول در متون حوزه، یکی از زوایای تحول است. همه بزرگان حوزه به این مساله اذعان دارند که باید در متون حوزه، تحول ایجاد شود، اما تحولی که همراه با ارتقاء علمی باشد، نه تحولی که باعث تضعیف مسیر و حرکت علمی در حوزه شود.
زارعی سبزواری ادامه داد: لذا در جهت اصل تحول در متون حوزه، تقریبا همه بزرگان حوزه اتفاق نظر دارند و تنها دغدغه آنها این است که نکند، تحولی که قرار است در متون صورت گیرد، به گونه ای باشد که تضعیف متون درسی را به همراه داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین این مساله نیز می طلبد تا شورای عالی حوزه تعدادی از فضلای صاحب تالیف را گردهم آورده، هیات و کمیته ای را شکل دهد تا این کمیته در جهت تحول متون حوزه و تدوین متون جدیدی که مناسب حوزه است، تصمیم گیری کند.
مدرس خارج حوزه علمیه قم ادامه داد: مساله دیگری که مقام معظم رهبری در مورد آن تاکید داشتند، بحث برنامه بلند مدت در حوزه بود، ما امروز در حوزه فاقد نقشه راه هستیم، برنامه کلان ویژه حوزه نداریم که بتواند برنامه های حوزه را طی ۲۰ سال آینده و حتی ۵۰ سال آینده ترسیم کند. همین مساله باعث ایجاد یک سری مشکلات در حوزه شده است.
وی یادآورشد: با توجه به این مساله که برنامه کلان و نقشه راه را تدوین نکردهایم، آن گونه که باید نمی توانیم پاسخگوی مطالباتی باشیم که حکومت اسلامی از حوزه دارد.
مدرس خارج حوزه علمیه قم افزود: از جهتی نیز نیروی انسانی را که حکومت اسلامی از حوزه می طلبد، به دلیل همین عدم وجود نقشه راه و برنامه نتوانستیم تأمین کنیم.
نظر شما