۱۷ مهر ۱۳۹۵، ۱۱:۱۰

ارتقای فرهنگ شهرنشینی در شهر ملارد

هزینه هایی که تحمیل می شود/ازتخریب اموال تا کم توجهی به اصول شهری

هزینه هایی که تحمیل می شود/ازتخریب اموال تا کم توجهی به اصول شهری

ملارد-تخریب اموال عمومی و کم توجهی به حفظ و استفاده اصولی و صحیحِ از امکانات توسط عده معدودی از ساکنان شهر ملارد، باعث تحمیل هزینه‌های سنگین و جدی به امکانات این منطقه شده است.

خبرگزاری مهر، گروه استان ها-ناصر رمضانی:رعایت الزامات و اقتضائات شهرنشینی از ضرورت هایی است که در صورت فقدان و یاکم توجهی به آن، هزینه‌های جدی و سنگینی را در پی خواهد داشت.

رعایت حقوق دیگران، آموختن الزامات آپارتمان‌نشینی، حفظِ پاکیزگی شهر، تلاش برای استفاده صحیح و سالم از امکانات تعبیه‌شده در آن و پرهیز از اقداماتی که منجر به تخریب اموال عمومی می‌شود، از مؤلفه‌هایی به شمار می‌رود که در صورت عدم رعایت آن، روند توسعه و پیشرفت شهر با کندی مواجه می‌شود و آرامش عمومی و رضایتمندی از سکونت در چنین مناطقی را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد.

شهر ۴۰۰ هزارنفری ملارد نیز از این قاعده مستثنا نیست، منطقه‌ای مهاجرپذیر با حضور اقوام و طوایف گوناگون از ۱۶ استان کشور که در طول دو دهه اخیر با رشد فزاینده جمعیت مواجه بوده است.

تنوع و تکثر اقوام از حیث سرمایه و استعدادهای انسانی در هر منطقه‌ای فرصتی ویژه و بالقوه محسوب می‌شود که با اتکای به آن، می‌توان پیمایش مسیر توسعه را با شتاب هر چه بیشتری همراه کرد.

روی دیگر این فرصت، تهدیدها و مخاطراتی است که در صورت عدم طراحی برنامه‌ریزی مدون، اصولی و هوشمندانه هزینه‌ها و تبعات سنگین و ناگواری را در پی خواهد داشت.

شهر ملارد نیز علیرغم برخورداری از فرصت‌های بسیار، به دلیل برخی از نارسایی‌ها و مشکلات همچون چالش‌ها و نارسایی‌های فرهنگی با معضلات جدی در دوره مدیریت شهری دست‌وپنجه نرم می‌کند.

تخریب اموال عمومی، از بین بردن عامدانه امکانات شهری همچون آسیب رساندن به صندلی وسایل نقلیه عمومی، نیمکت پارک‌ها، باکس‌های زباله تعبیه‌شده در بوستان‌های شهری و محلی، عدم استفاده صحیح، اصولی و قاعده‌مند از امکانات شهری از سوی عده قلیلی از افراد، بخشی از مصادیق و نمونه‌های چنین مشکلاتی به شمار می‌رود.

اقدامات تخریبی و ضد فرهنگی عده ای حیثیت شهر و شهروندان را مخدوش می‌کند

رضا فرجی یکی از ساکنان منطقه مارلیک ملارد در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به عدم رعایت حق‌وحقوق دیگران از سوی عده معدودی از ساکنان این خطه عنوان کرد: به ‌دفعات مشاهده‌شده برخی با بی‌اعتنایی و کم توجهی، زباله‌های منازل خود را در حاشیه کوچه و خیابان رها می‌کنند و یا به صورت عمدی به تخریب صندلی‌ها، تجهیزات و ادوات بازی کودکان در پارک‌ها و...می پردازند.

وی افزود: شدت این رفتارها بعضاً به حدی می‌رسد که حتی عده‌ای شیر آب‌خوری پارک‌ها و بوستان‌های شهری را از محل تعبیه‌شده خارج می‌کنند که چنین رفتارهایی با هیچ منطق و توجیه عقلانی سازگار نیست.

فرجی عنوان کرد: نکته تأسف‌آور آسیبی است که در کنار ضرر مالی به فرهنگ و حیثیت این شهر وارد می‌شود و به دلیل اقدام غیراخلاقی عده معدودی از ساکنان این شهر، شأن تمامی مردم زیر سؤال می‌رود که باید برخوردهای جدی با چنین افرادی مورد توجه باشد.

این فرهنگی ساکن در منطقه مارلیک گفت:آسیب رساندن به امکانات شهری حق تمامی مردم را تضییع می‌کند، زیرا چنین امکاناتی در زمره اموال عمومی است که باید تمامی مردم از آن بهره‌مند شوند اما عده‌ای خاص با چنین رفتارهای بیمارگونه، مسبب هزینه سازی برای شهر و ساکنان آن می‌شوند.

کارشناسان و صاحب‌نظران اجتماعی معتقدند بهترین و مؤثرترین راهکار برای مرتفع ساختن چنین نارسایی‌ها و معضلاتی، فرهنگ‌سازی، آموزش و اطلاع‌رسانی صحیح و اصولی است، امری که با اتکای به آن می‌توان به نتایج مؤثر و مطلوبی دست‌یافت.

 مهار و کنترل معضلات فرهنگی مستلزم اقدام فرهنگی است

کیومرث شرافتی جامعه‌شناس و آسیب‌شناس مسائل اجتماعی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به اهمیت فرهنگ‌سازی در پیشگیری از مشکلات و چالش‌های اجتماعی اظهار داشت:بسیاری از آسیب‌ها و نارسایی‌های اجتماعی همچون اعتیاد، طلاق، بزهکاری، رفتارهای پرخطر اجتماعی، رانندگی غیراصولی، خشونت، اختلافات و تعارضات خانوادگی، پایین بودن سرانه مطالعه، عدم رعایت حقوق شهروندی و بی‌توجهی یا کم توجهی به حفظ امکانات شهری وتخریب عامدانه آن با آموزش صحیح و اطلاع‌رسانی رفع خواهد شد.

وی افزود: راهکار مهار مشکلات فرهنگی با اقدام فرهنگی میسر می‌شود و صرفاً با در پیش گرفتن تدابیر قهری یا سلبی نمی‌توان به توفیق چندانی در این خصوص نائل شد.

شرافتی گفت:البته لحاظ کردن تمهیدات پیشگیرانه و بازدارنده در کنترل تهدیدات و آسیب‌های احتمالی مؤثر بوده اما صرفاً با اتکای به چنین اقداماتی نمی‌توان به موفقیت لازم دست‌یافت و فرهنگ‌سازی مؤلفه‌ای است که تکمیل‌کننده فرآیند رشد پذیری اجتماعی در عرصه‌های گوناگون  به شمار می‌رود.

جامعه‌شناس و آسیب‌شناس مسائل اجتماعی عنوان کرد: بسیاری از کارشناسان به نام و نخبه حوزه اجتماعی در جهان به این واقعیت تأکیددارند که بافرهنگ سازی و آموزش صحیح حتی غلبه بر نارسایی‌ها و چالش‌های اقتصادی، سیاسی و امنیتی نیز میسر خواهد شد و این تأثیرگذاری مؤید عمق نفوذ راهکارهای مؤثر آموزشی و ارتقای فرهنگی در مقابله و مدیریت مشکلات است.

برای کنترل، مهار و پیشگیری از تخریب عامدانه اموال عمومی وکم توجهی در حفظ و رعایت بهره‌وری صحیح از امکانات شهری باید به ریشه‌ این معضل توجه ویژه‌ای داشتوی افزود: برای کنترل، مهار و پیشگیری از چنین رفتارهایی(تخریب عامدانه اموال عمومی وکم توجهی در حفظ و رعایت بهره‌وری صحیح از امکانات شهری) باید به ریشه‌ این معضل توجه ویژه‌ای داشت.

شرافتی گفت: بخش قابل‌توجهی از رفتارهای تخریبی در عرصه شهرنشینی ناشی از عدم درک صحیح عده‌ای  معدود از واقعیات موجود است و این افراد با چنین رفتارهایی در پِیِ انتقام‌گیری و تخلیه آزردگی‌های خود هستند.

جامعه‌شناس و آسیب‌شناس مسائل اجتماعی عنوان کرد: دلخوری از اداره یا مجموعه‌ای خاص در شهر و کندی روند انجام امور اداری فرد متقاضی در برخی افراد منجر به اقدامات تخریبی تلافی‌جویانه می‌شود که فارغ از منافاتی که این رفتارها بااخلاق و اصول شهرنشینی دارد، ضرر و خسران مالی آن متوجه فرد عامل و دیگر گروه‌های اجتماعی خواهد بود، زیرا هزینه تمامی امکانات تعبیه‌شده در شهر از محل عوارض و مالیات‌هایی است که در قالب‌های متعدد از مردم دریافت می‌شود و به طور طبیعی جایگزین سازی امکانات شهریِ تخریب‌شده نیز از محل چنین عوارض و مالیات‌های مستقیم و غیرمستقیمی بوده که از عموم اخذ می‌شود.

وی افزود: بدون تردید اقدامات تخریبی در خصوص اموال عمومی، توسعه و پیشرفت شهر را با کندی‌هایی مواجه می‌سازد که آسیب و هزینه آن متوجه عموم خواهد بود و باید بافرهنگ سازی و نظارت اجتماعی عمومی از سوی آحاد جامعه، این بخش قلیل و اندک به مسیر صحیح هدایت شوند.

جامعه‌شناس و آسیب‌شناس مسائل اجتماعی عنوان کرد:نظارت عمومی و تذکر مردم به چنین اقدامات تخریبی، نقش بسزایی در کنترل، مهار و پیشگیری از رفتارهای این‌چنینی ایفا می‌کند.

شرافتی گفت: به‌موازات نظارت مردمی، دستگاه‌های متولی فرهنگ نیز باید با اتخاذ تدابیر سازنده و برنامه‌های هدفمند، این عده قلیل و اندک که در سایه اقدامات مخرب و بغض و کینه خود برای شهر و مردم هزینه‌ساز می‌شوند را اصلاح و به سمت‌وسوی عقلانیت سوق دهند.

عزم شهرداری برای ارتقای فرهنگ شهرنشینی، دیرهنگام اما ضروری

علیرغم اهمیت و تأثیرگذاری برنامه‌های فرهنگی، مدیریت شهری ملارد در طول سالیان گذشته توجه چندانی به این مسئله لحاظ نکرد و به تعبیر دیگر، این دستور کار در اولویت اصلی مجموعه شهرداری و ارگان‌های متولی  قرار نداشت.

محبوب اکبری عضو شورای اسلامی شهر ملارد با اشاره به توانمندی‌ها و ظرفیت‌های بالقوه و متعدد شهر ملارد در عرصه‌های گوناگون اعم از اجتماعی و فرهنگی عنوان کرد: با عنایت به استعدادهای موجود، با عزمی جدی و راسخ، می‌شد بهتر از این اقدام کرد و به دستاوردهای ارزنده‌تری رسید.

وی افزود: فرهنگ مؤلفه‌ای ملموس و عینی نیست و تحقق اهداف موردنظر در این عرصه مستلزم تلاش، پشتکار شبانه‌روزی و صبر بسیار زیادی است، زیرا فرهنگ‌سازی دیر بازده و زمان‌بر بوده و نمی‌توان با فوریت به نتایج شایسته و مطلوب موردنظر دست‌یافت.

عضو شورای اسلامی شهر ملارد گفت: به نظر بنده باید فعالیت‌های فرهنگی در عرصه مدیریت شهری با واکاوی، نگاهی ژرف و عمیق و دوراندیشی اجرایی شود، در غیر این صورت میزان دستاوردهای حاصل‌شده، با میزان هزینه کَردها متناسب نخواهد بود.

فرهنگ‌سازی شهرداری باید در چارچوب تعریف‌شده‌ای عملیاتی شود

معصومه بیات دیگر عضو شورای اسلامی شهر ملارد نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر ضمن تأیید عملکرد ضعیف شهرداری در حوزه فرهنگی در طول سال‌های گذشته عنوان کرد: علیرغم برخی کاستی‌ها، اخیراً شهرداری این منطقه به‌صورت پررنگ‌تری وارد مباحث فرهنگی شده که در صورت استمرار وضعیت موجود، می‌توان به نتایج مطلوبی دست‌یافت.

وی افزود: پروژه فرهنگی شهر ملارد که چندی پیش توسط شهرداری این منطقه کلنگ زنی شد از نمونه‌های بارز تلاش مدیریت شهری برای ارتقای فرهنگی شهر ملارد است که می‌توان با بهره‌گیری مطلوب از چنین فضا و بستری، برخی از طرح‌های فرهنگیِ موردنظر را اجرایی کرد.

بیات عنوان کرد: نباید ازنظر دور داشت که شهرداری نیز دفاعیات خود را در خصوص برخی کاستی‌ها در حوزه اقدامات فرهنگی دارد که در نوع خود قابل‌توجه است.

عضو شورای اسلامی شهر ملارد گفت: شهرداری معتقد است، بار بسیاری از فعالیت‌های فرهنگی بر دوش این مجموعه است که بعضاً برخی از آن‌ها در چارچوب وظایف و دستور کارهای مرتبط با این حوزه نیست.

بیات گفت: عملکرد و فعالیت فرهنگی شهرداری‌ها در قالبی مشخص و تعریف‌شده اجرایی می‌شود که در دو حوزه ارتقای زیرساخت‌های فرهنگی شهر و بارورسازی فرهنگ شهرنشینی قابل‌تعریف است.

عضو شورای اسلامی شهر ملارد عنوان کرد:به اعتقاد شهرداری، تمرکز و ورود مدیریت شهری به دیگر فعالیت‌های فرهنگی که بعضاً در راستای وظایف تعریف‌شده این مجموعه نیست، باعث شده تا حدودی از وظایف اصلی خود فاصله بگیرد، زیرا اجرای برنامه‌های فرهنگی غیر مرتبط علاوه بر صرف زمان و انرژی، مستلزم تأمین هزینه‌های لازم است که این مسئله در شرایطی که شهرداری با محدودیت‌های مالی متعددی مواجه بوده، می‌تواند وظایف اصلی تعریف‌شده را تحت‌الشعاع قرار دهد.

عضو شورای اسلامی شهر ملارد گفت: با همه این اوصاف، آموزش و اطلاع‌رسانی صحیح در خصوص الزامات، ضروریات و رعایت قواعد شهرنشینی اصلی حائز اهمیت است که باید مجدانه نسبت به اجرا و عملیاتی ساختن آن اقدام شود.

وی افزود:اخیراً یکی از سمن‌ها باهدف ارتقای فرهنگ شهرنشینی در شهر ملارد فعال‌شده که با معاونت فرهنگی شهرداری نیز تعامل مطلوبی را آغاز کرده که امیدواریم در میان‌مدت و بلندمدت به نتایج شایسته‌ای در این خصوص نائل شویم.

دستگاه‌های فرهنگی اعتبارات موردنیاز را از نهادهای فرادستی تأمین کنند

موضوع تبدیل‌شدن اعتبارات و در آمدهای شهرداری به خزانه ادارات دیگر از معضلات چالش‌برانگیزی بوده که متأسفانه به معضلی جدی در شهر ملارد و برخی از دیگر شهرداری‌های غرب استان تهران تبدیل‌شده است.

نقش‌آفرینی شهرداری در مناسبت‌های متعدد از رویه‌های غلطی است که متأسفانه شهر و شهروندان را در درازمدت با خُسران و کاستی‌های متعددی مواجه می‌سازد.

همیاری و همگرایی شهرداری در طرح‌های فرهنگی به اجرایی شدن آن کمک خواهد کرد، لذا بدون تردید بنیه مالی شهرداری نیز سقف و کف مشخصی دارد و بودجه‌ای که در این خصوص اختصاص می‌یابد نیز کاملاً تعریف‌شده و در چارچوب معینی است.

در چنین شرایطی هزینه کرد شهرداری فراتر از میزان تعیین‌شده، به‌مثابه محدود شدن اعتبارات در دیگر حوزه‌هایی است که شهرداری موظف بوده نسبت به اجرای آن اقدام کند.

در این میان نباید از وظایف و تکالیف اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی  به‌عنوان یکی از متولیان اصلی فرهنگ در جامعه به‌سادگی گذشت و می‌طلبد با افزایش بودجه و اعتباراتِ مجموعه اشاره‌شده، نسبت به اجرای وظایف ذاتی خود در راستای فرهنگ‌سازی اقدامات مؤثرتری را مدنظر قرار دهد.

محدودیت‌های اعتباراتیِ ادارات، توجیه مناسبی برای تشدید و تحمیل فشار مالی بر شهرداری نیست و اگر اعتقاد واقعی به توسعه فرهنگی به‌عنوان نسخه شفابخش تمامی آسیب‌ها و نارسایی‌ها وجود دارد، باید در عرصه اختصاص بودجه و اعتبارات نیز این امر نمود عینی و ملموس‌تری پیدا کند.

و سخن آخر اینکه اقدامات جزیره‌ای و برخی از موازی کاری‌ها در فعالیت‌های فرهنگی شهر ملارد نیز آسیب‌هایی است که باید برای رفع آن تلاش مضاعفی لحاظ شود.

بدون شک با همسویی، هدفمندی و یکپارچگی هر چه بیشتر در اجرا و تعریف طرح‌های فرهنگی، نتایج درخور و شایسته‌تری محقق می‌شود که می‌تواند در عرصه‌های متعدد با ثمربخشی فزاینده‌ای همراه و در صورت حصول این امر بسیاری از نارسایی‌ها و چالش‌های اجتماعی و شهری در ابعاد گوناگون رفع خواهد شد.

کد خبر 3789789

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha