۲۴ آبان ۱۳۹۵، ۹:۳۵

لباس های محلی بام ایران را بشناسیم

«چوقا» پوششی ساده با شهرت جهانی/ رنگ‌های طبیعت در دل لباس‌ها

«چوقا» پوششی ساده با شهرت جهانی/ رنگ‌های طبیعت در دل لباس‌ها

شهرکرد- لباس های محلی چهارمحال و بختیاری در رده زیباترین لباس های محلی کشور قرار می گیرند که چوقا به عنوان شاخص ترین هنر دست زنان عشایر بختیاری، مردان بختیاری را از سایر اقوام متمایز می کند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: لباس‌های محلی استان چهارمحال و بختیاری ازنظر رنگ، طراحی، دوخت و تعداد اجزای لباس شباهت‌های بسیاری به لباس‌های مناطق مختلف استان‌های هم‌جوار و نزدیک مانند استان‌های خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان دارد.

زندگی عشایری و زندگی در روستاها به‌خصوص در شهرستان لردگان، کوهرنگ و اردل  موجب شده که هنوز مردمان این دیار از لباس‌های محلی استفاده کنند. لباس‌های بومی و منطقه‌ای بارزترین مظهر فرهنگی این مناطق است و با توجه به تفاوت‌های اقلیمی و فرهنگی شاهد رواج لباس‌های محلی متنوع هستیم.

پوشش محلی زنان و مردان چهارمحال بختیاری باهم متفاوت است. لچک، چارقد، پاکش، دستینه، شلیته و پیراهن ازجمله پوشاک زنان چهارمحالی است و مردان این منطقه نیز از کلاه، پیراهن، شلوار دبیت، شال کمر، قبا و گیوه استفاده می‌کنند. لباس های محلی مردم این استان با مواد اولیه مرغوب تولید می‌شود.

اصالت پوشش های محلی و استفاده از این پوشش ها در جوامع روستایی شهرستان های لردگان، اردل، کوهرنگ، فارسان و... همچنان حفظ شده است.

پوشش زنان بختیاری

پوشاک زنان لر بنا به موقعیت اجتماعی، اقتصادی و از طرفی شرایط سنی از ویژگی‌های مشخصی برخوردار است به طوری که پوشاک زنان جوان لر با پارچه‌های مختلف در رنگ ها و طرح‌های شاد با سربندهای زیبا و رنگی است و زنان مسن تر پارچه‌هایی به رنگ تیره با طرح‌های ساده و سربندی سیاه و سفید را ترجیح می‌دهند.

لباس بانوان بختیاری پارچه بسیار زیادی می خواهد و جنس پارچه استفاده شده نیز در قیمت گذاری لباس مؤثر است. بیشترین پارچه مورد استفاده برای دوخت لباس در منطقه بختیاری پارچه حریر، مخمل و گیپور است.

لباس های مجلسی بانوان بختیاری بیشتر از پارچه های گیپور و سنگی است. برای دوخت لباس یک بانوی بختیاری حدود هشت متر پارچه مصرف می شود که حدود دو متر برای پیراهن و شش متر پارچه برای دامن است.

مردان چهارمحالی دارای پوشش ساده ای هستند که اگرچه این پوشش ساده است اما قیمت این لباس محلی بسیار گران قیمت است.

دبیت شلوار مردان بختیاری

مردان از تن پوشی به نام «چوقا» استفاده می کنند که این لباس از پشم گوسفند تهیه شده و زیبایی خاصی دارد. این تن پوش سفید رنگ است که رگه هایی از رنگ سیاه در آن مشاهده می شود.

شلوار مردان بختیاری «دبیت» است که شلواری بسیار گشاد است. گشاد بودن این شلوار نیز به خاطر این است که گذر مردان را از صخره ها و تردد در کوهستان ها را تسهیل کند.

این شلوار نیز در رده گران ترین لباس های محلی قرار می گیرد و قیمت یک عدد از آن که با پارچه با کیفیت تهیه شده باشد حدود ۲۵۰ هزار تومان است.

کفش مردان بختیاری(گیوه) است که هم اکنون یکی از گران ترین کفش های دست دوز کشور به شمار می رود. یک جفت از این نوع کفش که با مواد اولیه طبیعی ساخته شده باشد بالای ۶۰۰ هزار تومان قیمت می خورد.

لباس های محلی این استان اگرچه در سادگی ممتاز هستند اما قیمت های تهیه  و دوخت آنها بسیار بالا است.

کلاه نمدی جزء کوچک پوشش مردان بختیاری به شمار می رود که از پشم گوسفند و بز تهیه می شود و اغلب سیاه رنگ است.

رنگ لباس های بانوان بختیاری برگرفته از دل طبیعت است

معاون صنایع دستی میراث فرهنگی چهارمحال و بختیاری در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: لباس های محلی مناطق بختیاری استان چهارمحال و بختیاری از پارچه های شاد و رنگی دوخته می شود و بیشتر رنگ ها برگرفته از دل طبیعت است.

مهرداد رئیسی عنوان کرد: چوقا شاخص ترین هنر دست زنان عشایر بختیاری است که همین ویژگی در معرفی، مردان بختیاری را با سایر اقوام متمایز می سازد.

معاون صنایع دستی میراث فرهنگی چهارمحال و بختیاری گفت: چوقا هم اکنون شهرت جهانی دارد و هر کسی با مشاهده این لباس متوجه می شود که این لباس بختیاری ها است.

چوقا هم اکنون شهرت جهانی دارد و هر کسی با مشاهده این لباس متوجه می شود که این لباس بختیاری ها استوی بیان کرد: چوقا هم اکنون در نقاط مختلف استان استفاده می شود و همچنین این پوشش ثبت ملی شده است.

معاون صنایع دستی میراث فرهنگی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: برای تهیه چوقا از پشم گوسفند استفاده می شود که با مهارت دست زنان بختیاری به پوششی مناسب برای زمستان و تابستان تبدیل می شود.

وی گفت: به علت خاصیت پشم، این لباس در تابستان خنک و در زمستان گرم است.

وی با اشاره به پوشش زنان بختیاری، گفت: پوشش زنان بختیاری از پارچه های رنگی تهیه می شود و در تهیه این پوشش ها از پارچه بسیار زیادی استفاده می شود.

معاون صنایع دستی میراث فرهنگی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: بهره گیری از پارچه هایی با رنگ شاد و استفاده از تزئیناتی همچون سنگ های تزئینی، بدلیجات و ...  موجب شده است که لباس های محلی زنان بختیاری در رده زیباترین لباس های محلی کشور قرار بگیرد.

کد خبر 3822691

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha