به گزارش خبرنگار مهر، رضا امینی پیش از ظهر شنبه در یکصد و پنجاه و هشتمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به ۱۹ آذر روز تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی و توجه همه مردم جامعه و همچنین نهادهای دولتی و غیر دولتی برای ترویج فرهنگ فارسی و استفاده از لغات فارسی برای عناوین مختلف اظهار داشت: از این رو از شهرداری اصفهان درخواست داریم تا به منظور صیانت از ادبیات فارسی با همکاری دستگاههای مرتبط با حوزه فرهنگ نسبت به طراحی و اجرای یک طرح فراگیر و همگانی مبتنی بر ترویج فرهنگ حذف حداکثری لغات و عبارات بیگانه و تبیین و جایگزینی لغات و عبارات فارسی در نوشتارها و گفتگوها تلاش کنند.
وی در ادامه به کمبود فضای مورد نیاز برای راهاندازی سالن فرودگاهی در فرودگاه شهید بهشتی اصفهان اشاره کرد و ابراز داشت: از نیروی هوائی اصفهان تقاضا داریم تا نسبت به واگذاری زمین برای ساخت این سالن اقدام کنند و همکاری لازم را برای اجرای این طرح داشته باشند.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به لزوم پرداخت عوارض نوسازی از سوی شهروندان، سازندگان، ساکنین و مالکین، ادارات دولتی عمومی و غیر دولتی و کسبه تصریح کرد: همه باید مدیریت شهری را در پرداخت عوارض سالیانه کمک و یاری کنند چرا که یکی از درآمدهای پایدار شهری است و چون اعداد و ارقام آن هم به نسبت به سایر هزینهها کمتر است اگر در زمان خودش پرداخت شود یکی از زمینههای مهم و دائمی شهرداری در ارائه خدمات کیفی به شهرو شهروندان است.
وی در ادامه ضمن تبریک روز جهانی معلول و با اشاره به کاهش معلولیتهای مادرزادی و افزایش معلولیتهایی که بر اثر اتفاقات و حوادث مختلف ایجاد میشود، اضافه کرد: در این راستا میتوان گفت نقش عوامل نوپدیدی مانند پارازیتها، آلودگی هوا و گرد و غبار در این زمینه افزایش یافته و براساس آمار سازمان بهداشت جهانی هر هشت دقیقه یک کودک معلول در جهان به دنیا میآید.
امینی با اشاره به اینکه حدود ۵۰۰ میلیون معلول در جهان وجود دارند که ۸۰ درصد آنها در کشورهای جهان سوم ساکن هستند، اضافه کرد: آمارهای جهانی نشان میدهد ۱۵درصد از افراد هر جامعه معلول هستند که در ایران این آمار به بیش از ۱۱ میلیون نفر میرسد.
وی با بیان اینکه ۱۱ میلیون نفر در ایران دارای درجات مختلفی از معلولیت خفیف، متوسط و بسیار شدید هستند که چهار درصد از این افراد دارای معلولیت شدید و بسیار شدید هستند که مراقبت و نگهداری از آنها هزینههای گزافی را بر خانواده و جامعه تحمیل میکند، تاکید کرد: به همین دلیل لازم است که عوامل معلولیتساز مورد شناسایی قرار گیرند تا بتوان پدیده معلولیت را تا حد امکان تحت کنترل درآورد، زیرا آنگونه که آمارها نشان میدهند روز به روز از سهم عوامل ژنتیکی در بروز معلولیت کاسته میشود و بر سهم حوادث در این زمینه افزوده میشود.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به نقش ژنتیک در ایجاد معلولیت اضافه کرد: تصور غالب درباره معلولیت این است که نقش عوامل ژنتیکی در این زمینه بسیار پررنگتر از سایر عوامل است، هرچند که آمارها هم موید این نکته هستند اما در سالهای اخیر شاهد رشد روزافزون آمارهای معلولیت ناشی از حوادث و بهویژه تصادفات بودهایم.
وی با تاکید بر اینکه در تولد نوزادان معلول عوامل مختلفی نقش دارند که امروزه با پیشرفتهایی که در عرصه تکنولوژی روی داده است به راحتی امکان پیشبینی و پیشگیری از بسیاری از آنها وجود دارد، گفت: آمار تولد نوزادان معلول در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای توسعهیافته است که میتوان یکی از دلایل اصلی این مساله را به تفاوت در سطح پیشرفتهای تکنولوژیک مرتبط دانست.
دو هزار بیماری ژنتیکی در جهان ثبت شده است
امینی با اشاره به اینکه براساس آمارهای ارائهشده سالانه ۳۰ تا ۴۰ هزار نوزاد معلول در کشور ما به دنیا میآیند، اظهار داشت: تاکنون دو هزار نوع بیماری ژنتیکی در جهان ثبت شدهاند که هموفیلی، تالاسمی، انواع عقبماندگیهای ذهنی و جسمی، ناشنوایی، بیماریهای خونی، بیماریهای ریوی و کلیوی و بیماریهای متابولیکی از جمله مهمترین و شناختهشدهترین این نوع از بیماریها در ایران هستند.
وی با بیان اینکه در سوی دیگر این ماجرا نقش بعضی از آلودگیهای محیطی در دامن زدن به این قسم از معلولیتهاست، ادامه داد: امروزه بسیاری از ساکنان شهرهای بزرگ در هالهای از دود سیاه نفس میکشند و تنفس این هوا نه تنها سلامت خود افراد بلکه سلامت نوزادانی را که هنوز به دنیا نیامدهاند، تهدید میکند.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با تاکید بر اینکه نتایج یک تحقیق نشان میدهد به طور معمول از هر یک هزار تولد، ۲ نوزاد در ایران مبتلا به اختلالهای کروموزومی هستند که با افزایش آلودگی هوا این میزان به ۲۴ درصد افزایش مییابد، تصریح کرد: البته در کشور ما این قضیه زوایای دیگری هم دارد که میتوان گفت بعضی از آنها مختص خودمان هستند و در هیچ جای دنیا به اندازه کشور ما ضررآفرین نیستند.
وی با اشاره به اینکه پدیده گرد و غبار که سالهاست ساکنان بسیاری از شهرهای غربی و جنوبی و حتی پایتختنشینها را آزار میدهد و میتواند نقش بسزایی در تولد نوزادان معلول داشته باشد، اضافه کرد: باید به لیست این آلایندههای جدید عامل کمتر شناخته شده اما بسیار خطرناک پارازیت را هم اضافه کرد تا در نهایت این نکته مورد تأکید قرار بگیرد که مواجه با آلایندههای موجود در هوا همچون سرب و آرسنیک و دیگر فلزات سنگین و نیز در معرض اشعه و پارازیت قرار گرفتن تا ۳۰ برابر خطر تولد نوزاد معلول و عقبمانده ذهنی را افزایش میدهد.
امینی با اشاره به افزایش سن ازدواج و تاکید بر تاثیر زندگی در عصر مدرن در سبک زندگی افراد مانند استفاده از غذاهای غیراستاندارد ، تاکید کرد: الگوی زندگی شهری بیتحرک و ماشینی شدن زندگی نیز از دیگر عوامل مهم در ایجاد معلولیتهای ژنتیک هستند.
وی به نقش حوادث در ایجاد معلولیت اشاره کرد و افزود: یکی از مسائل بحثبرانگیز و هشداردهنده در کشور ما افزایش نقش حوادث و بهویژه تصادفات در ایجاد معلولیتها است.
سالانه ۱۰۰ هزار معلول به معلولان کشور اضافه میشود
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان ادامه داد: براساس آمار رسمی سالانه ۱۰۰ هزار نفر به معلولان کشور افزوده میشود که از این تعداد تنها ۳۰ هزار نفر به دلیل اختلالات ژنتیکی دچار معلولیت شدهاند، یعنی ۷۰ هزار نفر دیگر پس از تولد و در اثر حوادث مختلف، به معلولیت دچار میشوند.
وی با بیان اینکه حوادث هم در ایجاد معلولیتها و هم در تشدید معلولیتهایی که از قبل وجود داشتهاند نقش مهمی دارند، گفت: گفته میشود اگر سالانه حدود ۲۰ هزار نفر بر اثر تصادفات جان خود را در جادههای کشور از دست بدهند، حدود پنج تا هفت برابر کشتهشدهها در تصادفات، افراد دچار معلولیت میشوند و سالانه دستکم ۱۰۰ هزار نفر در نتیجه تصادفات جادهای دچار معلولیت میشوند.
امینی با تاکید بر اینکه نامناسب بودن جادهها، مشکلات خودروها و نقش عامل انسانی، سه عامل مهم و تأثیرگذار در ایجاد معلولیتهای جادهای در کشور ما هستند، اظهار کرد: براساس آمار روزانه ۱۱۰ نفر و سالانه حدود ۴۰ هزار نفر در کشور بر اثر نبود علائم راهنمایی و رانندگی در راهها و استاندارد نبودن جادهها و کیفیت خودروها به انواع معلولیتها دچار میشوند که در این بین قطع نخاع شدن تعداد زیادی از افراد بر اثر تصادفات جادهای هزینههای بسیاری را به کشور تحمیل میکند.
وی ادامه داد: برآوردها نشان میدهند که هزینههای اقتصادی و اجتماعی تصادفات رانندگی حدود هشت درصد تولید ناخالص داخلی، همچنین هزینه هر فرد کشته شده در تصادفات ۱۸۰میلیون تومان، هزینه هر فردی که بر اثر تصادفات جادهای معلول میشود حدود ۲۸۰ میلیون تومان است.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تصریح کرد: ۳۰ درصد معلولان ایران معلولان جسمی و حرکتی هستند و از آنجایی که ماهیت معلولیتهای ژنتیکی در ایران جسمی و حرکتی نیست میتوان گفت اکثر این افراد به علت حادثه بهویژه حوادث رانندگی دچار ضایعات حرکتی شدهاند، چرا که براساس آمار ۷۰ درصد از ۱۸هزار معلول ضایعه نخاعی در ایران بر اثر تصادفات رانندگی دچار این ضایعه شدهاند.
وی اضافه کرد: به همین دلیل لازم است در کنار اهمیتی که به آزمایشهای ژنتیک داده میشود به عوامل حادثهسازی مانند تصادفات هم بیش از پیش توجه شود، زیرا بر اساس آنچه گفته شد، با این شرایط هر فرد متولد شده در معرض معلولیت قرار دارد و این چندان هم به ژنتیک مرتبط نیست.
امینی که معتقد است ماجرای دنبالهدار معلولیت به اینجا هم ختم نمیشود، ادامه داد: کمبود مراکز حمایتی و مراکز نگهداری از معلولان از جمله مشکلاتی است که سالیان درازی است کشور ما با آن دست و پنجه نرم میکند و به همین دلیل باید گفت پیامدهای معلولیت از فرد آغاز میشوند و پس از خانواده، در سطح کلان جامعه را هم متأثر خواهند کرد.
در برخورد با معلولان باید احترام جای ترحم را بگیرد
وی با اشاره به اینکه در برخورد با معلولان باید احترام جای ترحم را بگیرد، گفت: آنچه در ارتباطات اجتماعی با معلول باید در نظر گرفت، این نکته است که ارتباط با آنها، باید همراه احترام باشد و از ترحم به ایشان دوری گزید و تفاوت این دو نوع رفتار در این است که در اولی، طرفِ موردِ احترام، انسانی بزرگ به شمار می آید اما در گزینه ترحم، مخاطب انسانی ذلیل و خوار شمرده می شود که باید همواره دست او را گرفت و به شخصیت و روحیات وی، اندک توجهی نمی شود.
وی با بیان اینکه به یاد داشته باشیم آنچه توانایی را می سازد، اراده است و اراده اگر بخواهد جاری شود، هیچ بهانه ای را نمی شناسد، اظهار داشت: باید به اشتغال معلولان توجه شود و اشتغال هر فرد، موجب استقلال اقتصادی او می شود و داشتن شغل، به شخص هویت و تشخص اجتماعی بخشیده و در او، اعتماد به نفس به وجود می آورد.
امینی ادامه داد: متأسفانه تعداد زیادی از معلولان،به رغم گذراندن دورههای تحصیلات عالی و کسب دانش و مهارت لازم نمیتوانند به اشتغال مناسب برسند و در زمینه اشتغال زایی برای معلولان، تبعیض فاحشی وجود دارد وگاه میزان بیکاری میان معلولان، دو برابر بیکاران عادی است، در صورتی که براساس قانون، دولت موظف است سه درصد از اشتغال را به معلولان اختصاص دهد اما این قانون تاکنون به صورت مطلوب اجرا نشده و شاهدیم که موضوع اشتغال معلولان، با بی مهری روبه رو شده است.
وی تصریح کرد: به ناچار تعداد قابل توجهی از آنها باید بیشترین وقت خود را در میان خانوده سپری کرده و زندگی خود را به سختی ادامه دهند.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان با اشاره به لزوم توجه به تفریح و سرگرمی معلولان اضافه کرد: توجه به تفریح و ورزش، موجب سلامت جسمی و بهداشت روانی بخش عظیمی از نیروی خلاق معلولان را فراهم می آورد و بیشتر این افراد نمی توانند از امکانات تفریحی موجود در سطح جامعه استفاده مناسب کنند، چرا که محیط های تفریحی و ورزشی، با شرایط فیزیکی و بدنی معلولان متناسب نیست.
معلولان در نهادهای تصمیمساز حضور داشته باشند
وی با بیان اینکه شایسته است که مسئولان در بخشهای مختلف زندگی اجتماعی، درصدی از امکانات رفاهی و ورزشی را به معلولان اختصاص بدهند تا آنها نیز مانند سایر افراد جامعه، از این امکانات استفاده کنند، تاکید کرد: افراد معلول باید در تصمیم گیریها به ویژه در راستای سازمانهائی که اعضای آن از معلولان تشکیل شده، یا معلولان در آن عضویت دارند و برای معلولان خدمت رسانی می کنند، مشارکت جدی و تاثیرگذار داشته باشند.
امینی با بیان اینکه کمک به تشکیل گروههای خودیار به منظور حمایت و توسعه جامعه خاص معلولان، از مهم ترین اقدامات برای مشارکت این گروه است و تشکیل جوامع خاص معلولان نیز می تواند پاسخگوی نیازهای آنها باشد، افزود: از سوی دیگر وجود چنین تشکیلاتی سبب می شود تا افراد ضمن برخورداری از ارتباط اجتماعی، استقلال اقتصادی، احترام اجتماعی، دسترسی به خدمات تخصصی و نیز زندگی زناشویی و تشکیل خانواده، بتوانند دیدگاه ها و ایده هایشان را مطرح و در مورد مسائل مربوط به زندگی خود، تصمیم گیری کنند.
وی اضافه کرد: افراد سالم و توانمند جامعه باید بدانند که معلولان هرگز نیازی به ترحم ندارند و هم نوعان سالم باید همواره بکوشند تا کمبود موجود در معلولان را به صورت یک جریان طبیعی نشان بدهند و کاری نکنند که این کمبود، زندگی معلول را از حالت طبیعی خارج کند و او را به فردی منزوی و جدای از جامعه تبدیل سازد.
رئیس شورای اسلامی شهر اصفهان تاکید کرد: باید این حقیقت را بپذیریم که اگر فرد معلول به درون جامعه بر می گردد و به فعالیت می پردازد، حتما توانمندی دارد و با توجه به این موضوع نبایدبا ترحم یا تمسخر، هیاهوی زیبای بازگشت به زندگی را در او خاموش کنیم، بلکه باید او را تشویقش کنیم تا کارهایش را درست انجام بدهد و با کار خواستن از آنها، آنها را در میان خود نگه داریم.
۲۸.۷ میلیاردریال مناسب سزی محل های تردد معلولان اختصاص یافت
وی با بیان اینکه در بودجه سال ۹۵ شهرداری ۲۸.۷ میلیاردریال (دومیلیاردوهشتصد و هفتاد میلیون تومان) با عنوان مناسب سازی معابر، پارک ها و ساختمان های شهرداری جهت تردد معلولین، جانبازان و سالمندان پیش بینی شده و ۶ میلیارد ریال هم پروژه های مختلفی برای مناسب سازی و نصب وسایل حرکت درمانی پیش بینی شده است، ادامه داد: حدود ۳۵ میلیارد ریال برای احداث، تعمیر، تجهیز و یا بازسازی سرویس های بهداشتی با در نظر گرفتن امکان استفاده برای معلولین و سالمندان در بودجه پیش بینی شده است.
امینی گفت: به همین بهانه باید اعلام کنیم با وجود همه مشکلاتی که در درآمدهای شهرداری ها داریم باید در تحقق این موارد از اعتبارات سال جاری همت شود.
وی به لزوم اجرای طرح پژوهشی تعیین سهم آلاینده ها در اصفهان با مشارکت سازمان محیط زیست اظهار کرد: تسریع در نصب و راه اندازی ایستگاه های سنجش آلودگی هوا ، تسریع در تکمیل ایستگاه های خطوط اتوبوس تندرو باید مورد توجه قرار بگیرد.
نظر شما