۴ مهر ۱۳۸۵، ۱۲:۱۰

وزير راه و ترابري مطرح كرد:

كاهش بيكاري كشور با جذب نيروي انساني در ناوگان دريايي / ضرورت قدرت نمايي دريايي ايران در منطقه

كاهش بيكاري كشور با جذب نيروي انساني در ناوگان دريايي / ضرورت قدرت نمايي دريايي ايران  در منطقه

وزير راه و ترابري در همايش بين المللي مهندسي سواحل ، بنادر و سازه هاي دريايي، برگسترش ظرفيت حمل و نقل دريايي ، افزايش ناوگان دريايي كشور، جذب گردشگر دريايي ، جذب نيروي انساني داخلي در ناوگان دريايي كشور ، استفاده از منابع غذايي دريايي و ضرورت قدرت نمايي دريايي ايران در منطقه تاكيد كرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر، هفتمين همايش بين المللي مهندسي سواحل ، بنادر و سازه هاي دريايي با حضور وزير راه و ترابري ، مدير سازمان بنادر و كشتيراني و دريانوردان كشوردرمركز همايش هاي صدا و سيما صبح امروز برگزارشد .

هدف اصلي از برگزاري اين همايش ايجاد فضايي مناسب براي بحث و تبادل نظر و انتقال تجربيات ميان متخصصين و دست اندركاران مهندسي سواحل ، بنادر و كارهاي دريايي از كشورهاي مختلف و اطلاع از آخرين دستاوردهاي علمي و مهندسي بين الملل است.

در اين زمينه تاكيد عمده بر ارتقاء كيفي سطح علمي مهندسي سواحل ، بنادر و كارهاي دريايي در حاشيه خليج فارس ، درياي عمان و درياي خزر مي باشد.

رحمتي وزير راه و ترابري در اين همايش گفت : كشورهاي فاقد دستيابي به آب هاي دريايي از استعداد و توسعه چنداني در مسائل اقتصادي و موقعيت كشوري برخوردار نخواهند بود.

وي حمله امريكا به افغانستان را كه كشوري فاقد آب هاي دريايي و آزاد است، تعجب برانگيز خواند و افزود: آمريكايي ها براي اداره اين كشور به دليل عدم وجود و دسترسي به آب هاي دريايي مشكل خواهند داشت مگر اينكه كشورهاي همسايه خيانت كرده و راه را براي دسترسي آنها به دريا باز كنند.

وزير راه و ترابري با اشاره به سه هزار كيلومتر مرز آبي ايران اظهار داشت : ايران داراي طولاني ترين سواحل دريايي در بين كشورهاي جهان است بنابراين به منظور استفاده بهينه ازمنابع دريايي بايد ناوگان دريايي بسيار بزرگي داشته باشيم كه متاسفانه چنين نيست .  

وي حمل و نقل تجاري دريايي را ارازن ترين و ايمن ترين نوع حمل و نقل عنوان و تصريح كرد: هزينه ساخت اسكله و بندر ناچيزتر از ساخت جاده است و اين نوع حمل و نقل نسبت به ساير حمل و نقل هاي تجاري كمتر داراي رنگ و بوي محلي و منطقه اي است .

رحمتي از كشتي ها به عنوان سرمايه هايي براي اخذ وام و اعتباراز ساير كشورها نام برد و افزود: سال گذشته به وسيله حمل و نقل دريايي كشور100 ميليون تن كالا حمل شده است .

وي با تاكيد بر افزايش حمل و نقل تجاري كشوراز طريق دريا با استفاده ازروش هاي ترانزيت و غير ترانزيت، گفت : طي سال گذشته سه ميليون مسافراز طريق آبهاي دريايي كشورجابه جا شده اند كه اين حجم جابه جايي مسافر بسيار كم است ، بنابراين بايد براي افزايش حجم مسافر در اين بخش برنامه ريزي هايي صورت گيرد.

وزيرراه و ترابري با اشاره به جاذبه هاي گردشگري و تفريحي دريايي اظهار داشت : سواحل جنوبي و شمالي كشور مستعد چنين برنامه اي است كه با توجه به اعلام آمادگي سازمان گردشگري و ميراث فرهنگي براي جذب گردشگر لازم است تا سازمان بنادر و كشتيراني نيز با آنها همكاري هاي لازم را انجام دهد.

وي با تاكيد بر لزوم قدرت نمايي دريايي ايران گفت : با توجه به موقعيت ايران درمنطقه نياز به قدرت نمايي نيروي دريايي و نظامي كشور دو چندان مي شود.

رحمتي توسعه بخش شيلات كشور را مدنظر قرار داد و اضافه كرد: حدود 150 هزار نفر به طور مستقيم با فعالبت هاي غذايي دريايي و تغذيه مردم از طريق دريا درارتباط هستند.

وي بر جذب نيروهاي انساني به سوي مشاغل دريايي تاكيد كرد و گفت : در حاليكه شاخص بيكاري كشور 10 تا 11 درصد است بايد در جذب نيروهاي انساني داخلي براي رفع بيكاري بكوشيم . وي همچنين تعداد كشته شدگان سال گذشته دريا را نه نفر ذكركرد.

کد خبر 385729

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha