به گزارش خبرگزاری مهر، در این دیدار که شامگاه دوشنبه ۶ دی ماه برگزار شد، حجت الاسلام احمد مازنی، طیبه سیاوشی و پروانه سلحشوری نمایندگان کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در جلسهای با مدیرکل هنرهای نمایشی، دبیر سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر و مدیران بخشهای مختلف این جشنواره در جریان جزییات برنامههای این دوره از جشنواره و مسائل هنرهای نمایشی کشور قرار گرفتند.
مهدی شفیعی مدیرکل هنرهای نمایشی در ابتدای این جلسه با اشاره به افزایش توان علمی و نیروی انسانی در حوزه هنرهای نمایشی به محدودیتها و ناهمگونی زیرساختهای موجود با مطالبه هنرمندان و نیاز جامعه گسترده هنر تئاتر در کشور پرداخت و گفت: خوشبختانه در دهه اخیر شاهد افزایش چشمگیر فارغالتحصیلان و دانشآموختگان هنر بودهایم . متاسفانه زیرساختهای نمایشی و هر آنچه که ضرورت دارد به هنر کمک کند و زمینههای ارائه اثر را فراهم بیاورد، متناسب با این رشد، گسترش نداشته است.
وی ادامه داد: یکی از راهکارهای کوتاه مدت که میتوانست مسکنی در این زمان باشد، توجه به ظرفیت بخش غیر دولتی بود. از قوانین موجود در زمینه موسسات فرهنگی هنری و موسسات تک منظوره تئاتری استفاده شد. با تسهیل کردن شرایط متقاضیان و گروههای نمایشی در این زمینه فعال کردیم و گروههای جوان و خلاق و پیشرو برای تشکیل این موسسات شدند و اتفاقهای خوبی را نیز شاهد بودیم.
شفیعی با اشاره به قوانینی که دربرنامههای سوم و چهارم توسعه برای حضور بخش خصوصی در ساخت و سازهای فرهنگی و هنری وجود داشت و زمینههای افزایش سالنهای تئاتری را ایجاد کرد، از بی توجهی به این قانون در برنامههای پنجم و ششم توسعه گلایه کرد.
مدیرکل هنرهای نمایشی با اشاره به حمایتهای قانونی از وزارت آموزش و پرورش برای رفع کاستیهای شناسایی شده در زمینه کیفیت آموزش و رفع آن در سالهای اخیر گفت: حوزه تئاتر به نهضتی برای استفاده از ظرفیتهایی که خودمان ایجاد کردهایم، نیاز دارد. میتوان با ایجاد تالارهای کم هزینه نمایشی که در اختیار گروههای نمایشی قرار داده شود، از این ظرفیت استفاده کرد چراکه این گروهها ظرفیت افزایش مخاطب دارند و این را میتوان با مشاهده سایتهای فروش بلیت مشاهده کرد.
مهدی شفیعی در بخش دیگری از این جلسه نیاز تئاتر به بنیانگذاری ساختار جدید با حمایت قوه قانونگذار را مورد تاکید قرار داد و با برشمردن سهم تئاتر از اعتبارات یارانههای فرهنگی هنری، میزان اعتبار اختصاص یافته به تئاتر از اعتبار بخش هنر، بی توجهی به اعتبار فصل پنج در موافقت نامههای اعتبارات استانها لزوم شفاف شدن اعتبار تئاتر در بودجه را مطالبه هنرمندان تئاتر عنوان کرد.
وی مشخص بودن اعتبار بیمه هنرمندان، تصویب قوانین مشوق برای استفاده از حمایتهای بخش غیر دولتی مانند معافیتهای مالیاتی برای بخشهای اقتصادی و تجاری در جهت سرمایه گذاری در حوزه فرهنگ را یک خواست عمومی در جامعه تئاتری بیان کرد.
در این جلسه سعید اسدی دبیر سی و پنجمین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر نیز با قدردانی از توجه نمایندگان مجلس به حوزه تئاتر در دوره جاری مجلس گفت: یک تئاتر میتواند یک جامعه را بسازد. بهبود اعتبارات حوزه تئاتر و جشنواره تئاتر فجر یک ضرورت است.
وی با مقایسه اعتبار اختصاص یافته به بخشهای مختلف هنری به بیان توضیحاتی در زمینه پروسه برگزاری جشنوارههای تئاتری بخصوص جشنوارههای بینالمللی پرداخت.
اسدی در ادامه به آغاز شدن فرایند برگزاری جشنواره از پاییز سال جاری اشاره کرد و افزود: تا کنون بخشهای نمایشنامهنویسی، نمایشنامهخوانی، همایش تئاتر استانها، کارگاههای بینالمللی برگزار شده و همایش شهر و شهروندی به صورت همایش یک روزه نیز برگزار میشود.
وی با تشریح محورهای موضوعی جشنوارهای که عصاره فعالیت یک ساله تئاتر را در بر میگیرد، افزود: در زمینه مسئولیتپذیری اجتماعی نیز فعالیتهایی ترتیب دادهایم. مثلا با پیوستن به کمپین «من صدای آب هستم» و توجه به کم توانهای اجتماعی و جسمی در این جشنواره برنامههای ویژهای خواهیم داشت.
اسدی ادامه داد: جشنواره تئاتر فجر به جلوههای فرهنگ ایرانی و اسلامی توجه دارد. رابطه تئاتر و توسعه فرهنگی و نگاه کاوشگرانه به مسائل اجتماعی و مسائل بینافرهنگی در حوزههای داخلی و بینالمللی نیز در بخشهای مختلف جشنواره قابل مشاهده است. رویکرد دیگر جشنواره نفی خشونت و کشتار در جوامع مختلف بوده است.
دبیر جشنواره تئاتر فجر حضور بانوان در تمامی بخشهای هنری و ستادی را یکی از نکات پر اهمیت در تئاتر حال حاضر کشور عنوان کرد و گفت: امسال هنرمندان پنج نسل تئاتری کشور در جشنواره تئاتر فجر حضور دارند که یکی از نکات قابل توجه در این جشنواره است.
وی با اشاره به وجود قوانین موکد در زمینه حمایت از برپایی رویداد ملی تئاتر فجر برای تمامی نهادها خواستار پیگیری نمایندگان درمورد اجرای این قوانین شد.
اسدی بازسازی اعتماد متقابل بین هنرمندان و مسئولان سیاسی و فرهنگی را یک ضرورت دانست و پیشنهاد داد که جلسهای نیز با حضور هنرمندان برای شنیدن مسائل آن ها تشکیل شود.
دبیر جشنواره تئاتر فجر، ارایه آمار تولید هنری را برای شناخت کامل این حوزه ناکافی دانست اما شناخت نسبت به فرایند تولید و اجرای اثر هنری را ضروری دانست.
وی در ادامه معرفی کاملی از بخشهای مختلف جشنواره و ویژگیهای هر بخش ارائه داد.
رضا کیانیان هنرمند شناخته شده کشور نیز که در این جلسه حضور داشت، با اشاره به تعداد اجراهای روی صحنه که به ۱۱۵ عنوان در تهران رسیده است، گفت: تئاتر در جامعه فرهنگ گفت و گو به وجود میآورد و در موقعیتی قرار گرفتهایم که به این گفت و گو نیاز داریم.
کیانیان افزود: در زمان کنونی شهر به ابعاد جدیدی رسیده که تبلیغ و شیوههای رساندن حرفها به مردم عوض شده است و حالا شیوه آن هنر است. تعداد سالنهای تئاتر در سه سال اخیر به دو برابر و نیم رسیده و تعداد سینماها هم به همت شهرداری زیاد شده است. اگر در شهری سینما و تئاتر و گالری نداشته باشیم، فقر فرهنگی ما را نسبت به جهان نشان میدهد.
این بازیگر با اشاره به خیل گسترده فارغالتحصیلان تئاتر ادامه داد: در سال هزار نفر فارغالتحصیل تئاتر داریم. یعنی هر سال یک لشگر بیکار به جامعه افزوده میشود و مسأله این است که این نیروی کار بلد چطور باید مورد استفاده قرار بگیرند.
وی یکی از راهکارهای این مسأله را رفتن هنرمندان به میان مردم و استفاده از فضاهای عمومی دانست و تصریح کرد که این راهکار نیاز به طراحی ساز و کار مناسب قانونی دارد.
کیانیان در بخش دیگر صحبتهایش به هزینههایی که برای یک بیلبورد تبلیغاتی در سطح شهر میشود، اشاره کرد و گفت: با هزینه تنها یک بیلبورد میتوان پنج گروه جوان تئاتری را به کار گماشت. اگر دری را به عنوان نمایش باز کنیم ۳ هزار نفر سر کار میروند و این سه هزار نفر تبلیغ کنندگان ما هستند و نه دشمن ما. اگر جلسهای در کمیسیون فرهنگی باشد، حاضرم با برنامه و طرح برای استفاده از این نیروی کاربلد حاضر شوم.
این هنرمند تئاتر و سینما که مدتی است پویش ملی «من صدای اب هستم» را راه اندازی کرده است، در ادامه به انگیزهها و نیازی که برای راه اندازی این کمپین احساس کرده پرداخت و آن را یک مسئولیت اجتماعی برای همه آحاد مردم دانست.
در ادامه این جلسه هر یک از مدیران تئاتر و مسئولان جشنواره تئاتر فجر به بیان توضیحاتی در زمینه بخشهای تحت مدیریت خود پرداختند و برنامهها و اهداف زمینه فعالیت خود ، دغدغههای هنرمندان تئاتر و مشکلات آن حوزه را بیان کردند.
سلحشوری با اشاره به این که در کمیته ورزش و جوانان و خانواده عضویت دارد، توضیحاتی درباره رویکرد کمسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نسبت به هنر ارائه داد و تعامل دو جانبه هنرمندان و نمایندگان مجلس را برای شناخت بیشتر نمایندگان با مسائل این حوزه مورد تاکید قرار داد.
وی پیشنهاد داد که قوانین مغفول مانده و یا قوانین بازدارنده را در حوزه تئاتر به اطلاع نمایندگان مجلس و کمسیون فرهنگی برسانند.
سیاوشی نیز با اشاره به این که هفته گذشته در یکی از سالنهای خصوصی به دیدن تئاتر نشسته است، گفت: علیرغم همه توجهی که دولت به اقتصاد و فرهنگ داشته، متاسفانه کمتر کاری در این زمینه برای تئاتر صورت گرفته و ما در کمیسیون فرهنگی در این زمینه توجه بیشتری خواهیم داشت.
وی حضور تماشاگران در سالنهای تئاتر را قابل توجه دانست و از این که تمامی تماشاگران تا ساعت ۱۱ شب برای حضور در جلسه نقد و بررسی نمایش در سالن مانده بودند، ابراز شگفتی کرد.
حجت الاسلام مازنی با تقدیر از تلاشهای مهدی شفیعی و تمامی افرادی که برای برگزاری جشنواره تئاتر فجر در حال فعالیت هستند، به معرفی همکاران خود پرداخت و گفت: خانمها سلحشوری و سیاوشی جزو فعالترین نمایندگان مجلس و پیگیر دغدغههای اجتماعی جوانان و بانوان هستند.
وی با ابراز خوشحالی از توجه و احساس مسئولیت هنرمندان تئاتر در زمینه مشکلات کلان اجتماعی از شکل گیری کمپین در حوزه آب استقبال کرد و گفت: نیازمند تجمیع نگاههای متخصصان در این حوزه هستیم.
مازنی هم افزایی بین دستگاههای فرهنگی و هنری و همچنین نگاه متوازن در این بخش را یک نیاز اساسی در حزوه هنر تئاتر عنوان کرد و افزود: شفاف سازی و پاسخگویی در حوزه اعتبارات لازم است و انتظار داریم دوستان هنرمند در این هم افزایی و توازن کمک کنند. اگر مواردی هست که میتواند به جشنواره کمک کند، مطرح شود. طی شش ماه گذشته در چند لایه متفاوت دیدار هایی با مسئولان ارشد فرهنگی و هنری داشتهایم که در سومین مرحله ارتباط با حوزههای تخصصی هنری صورت گرفته است. مرحله بعد نیز دیدار با هنرمندان پیشکسوت خواهد بود که مسائل را از سمت خود هنرمندان دریافت کنیم.
وی با اشاره به این که در ابتدای جلسه تئاتر را مادر هنرها عنوان کرده و همین عنوان خود مظلومیت این حوزه را نیز با خود دارد، تاکید کرد: در کمیتههای تخصصی و کمیسیون و صحن مجلس آماده همکاری با هنرمندان هستیم.
نظر شما