۶ بهمن ۱۳۹۵، ۱۰:۲۵

شفیعی در گفتگو با مهر:

آنچه در«نشست آستانه» اتفاق افتاد بر اساس طرح ۴ ماده ای ایران بود

آنچه در«نشست آستانه» اتفاق افتاد بر اساس طرح ۴ ماده ای ایران بود

کارشناس مسایل منطقه گفت: طرح ۴ ماده ای ایران یک راه حل جامع است و آنچه که در آستانه اتفاق افتاد چیزی جز آن طرح نیست و البته برای ایران صلح و ثبات سوریه مهم است.

نوذر شفیعی کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با خبرنگار مهر پیرامون نشست آستانه که طی دو روز گذشته در پایتخت قزاقستان میان گروههای تروریستی سوری و هیئتی از دولت سوریه با ابتکار سه کشور ایران، روسیه و ترکیه برگزار شد، گفت: ایران از اوایل بحران سوریه یک طرح چهار ماده ای برای حل بحران از طریق سیاسی ارائه داد که  یک مقدار تفکر پیرامون طرح ۴ ماده ای ایران نشان می دهد که این طرح یک راه حل جامع است، دلیل آن هم این است که ایران این طرح را بر اساس واقعیات میدانی سوریه ارائه داده است یعنی این نبوده که بدون شناخت و مطالعه دقیق این طرح را ارائه کرده باشد.

وی افزود: مشکل این بود که دیگران هم همین موضوع را مطرح می کردند ولی با ادبیات سیاسی دیگری و آنچه که در آستانه اتفاق افتاد چیزی جز آن طرح ۴ ماده ای ایران نیست، البته ایران هم اصراری ندارد که بگوید آنچه که در نشست آستانه اتفاق افتاد، بر اساس طرح ما بوده است.

شفیعی با بیان اینکه آنچه که برای ایران مهم است برقراری صلح و ثبات در سوریه است، تصریح کرد: مردم سوریه باید تعیین کننده سرنوشت خودشان باشند و راه حل نظامی به عنوان یک مسیر انتخاب نشود.

کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: هر توافقی که در نشست آستانه صورت بگیرد و به حل بحران سوریه منجر شود با استقبال ایران مواجه خواهد شد، بنابراین ایران از این جهت خوشحال است که گروه های سوری در آستانه پای میز مذاکره نشستند.

وی افزود: ایران نسبت به بازیگران خارجی که بخواهند در مسئله سوریه تصمیم گیری کنند موضع داشته و دارد چرا که معتقد است باید توسط سوری ها این مسئله حل و فصل شود و الان از اینکه گروه های سوری با یکدیگر در حال مذاکره و حل و فصل مسائل هستند استقبال می کند.

شفیعی در پاسخ به این سئوال که رویکرد ایران نسبت به گروه های مسلحی که امروز در نشست آستانه در مقابل هیئت دولت سوری به مذاکره نشستند و وجه تفاوت آنها با گروه های تروریستی چون داعش و جبهه النصره چیست؟ اظهار داشت: بحث این است که این گروه ها معارض هستند و با دولت اسد مخالفند اما اینکه این مخالفت چگونه باید ابراز شود یعنی اینکه از طریق مکانیزم های دموکراتیک باشد و یا از طریق مسلحانه،  اینجا تفاوت وجود دارد چرا که در قرن ۲۱ هیچ کس راه حل مسلحانه را برای تغییر حکومت ها پیشنهاد نمی کند،  این راه حل از مدت ها پیش شکست خورده تلقی می شود و در نتیجه برای بحران سوریه، تنها راه حل سیاسی و دموکراتیک باقی می ماند.

کارشناس مسائل منطقه گفت: اینکه گروه های مسلح پای میز مذاکره نشسته اند یک حرکت دموکراتیک و دیپلماتیک محسوب می شود که وجه خارجی کار است و در داخل سوریه، این گروه ها باید حزب های سیاسی تشکیل دهند و مردم آن کشور به آنها رای بدهند تا قدرتی را کسب کنند چرا که در پرتو اسلحه نمی توان این کار را انجام داد.

وی بیان کرد: ما گروه های معارض سوری را دو دسته می بینیم. یکی گروههایی که تروریست به حساب می آیند که اینها عمدتا از خارج وارد می شوند یا سعودی ها هستند یا از کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز و این مناطق وارد سوریه شده اند که این ها نه تنها از دید ما بلکه از دید همه کسانی که منطقی فکر می کنند تروریست محسوب می شوند.

شفیعی افزود: دسته دوم گروه هایی هستند که داخل سوریه هستند و دست به سلاح برده اند یعنی از این طریق می خواهند مخالفت خود را به دولت ابراز کنند. لذا پیشنهاد ما این است که آنهایی که تروریست محسوب می شوند هم باید سرکوب شوند و هم باید از سوریه خارج شوند ولی گروه های معارض می توانند در شکل مذاکرات دیپلماتیک وارد شده و در قدرت سهم بگیرند. حالا این قدرت یا می خواهد آن چیزی باشد که پس از نشست آستانه حاصل می شود و یا می تواند طی فرایندهای دموکراتیک در آینده مشخص شود.

کارشناس مسائل منطقه در پایان تصریح کرد: در این نوع مذاکرات پیش شرط و عدم اراده لازم برای حل مسائل نباید وجود داشته باشد و گروه ها باید توأم با اراده جدی، حسن نیت هم داشته باشند.

کد خبر 3886118

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha