به گزارش خبرنگار مهر، در حالیکه هفته گذشته ۷ نفر به عنوان چهره سال هنر انقلاب معرفی شدند و نام دو هنرمند حوزه هنرهای تجسمی نیز در این فهرست به چشم می خورد ولی با اعلام اسامی ۵ نفر نهایی و کنار گذاشته شدن حسن روح الامین هنرمند نقاش از این لیست حالا فقط اسم سید مسعود شجاعی طباطبایی هنرمند کارتونیست به عنوان نماینده هنرهای تجسمی در این لیست به چشم می خورد که باید منتظر ماند و دید در اختتامیه هفته هنر انقلاب کدام یک از ۵ نفر به عنوان چهره سال هنر انقلاب انتخاب می شوند.
شجاعی طباطبایی بیشتر به دلیل برپایی جشنواره کاریکاتور «هولوکاست» در این لیست قرار گرفته است؛ هر چند او همواره علیه استکبار موضع گیری کرده و جریانی در عرصه کاریکاتور به راه انداخته که جدیدترین این اقدام ها اعلام فراخوان جشنواره کاریکاتور «ترامپیست» است.
شجاعی طباطبایی در گفتگو با خبرنگار مهر با تشکر از کسانی که نام وی را در این لیست گنجانده اند با اشاره به حضور حسن روح الامین در لیست ابتدایی گفت: در لیستی که ابتدا منتشر شد یا در همین لیست نهایی می بینیم نام کسی مثل ابراهیم حاتمی کیا در کنار هنرمند جوان و خوش آتیه ای مانند محمدحسین مهدویان آمده است که به نظر من وقتی این دو اسم کنار هم قرار می گیرد داوری را دشوار میکند.
وی با اشاره به اینکه راهکارهای زیادی برای تشویق جوانها وجود دارد، بیان کرد: باید از کسی مانند حسن روح الامین که در سالهای اخیر توانمندی هایش را در حوزه هنر دینی و انقلابی ثابت کرده است و سال قبل سال پرشوری برای او بود یک تقدیر جانانه صورت بگیرد. این هنرمند نقاش بحث مدافعان حرم را مطرح کرد و در کاری فاخر این موضوع را به نمایش گذاشت و من شخصا اگر این جایزه را دریافت کنم به این هنرمند تقدیم می کنم.
وی ادامه داد: یک گلایه ای هم همین جا از جشنواره تجسمی فجر بکنم و اینکه خیلی خوب بود یک بخش به نام «مادران انتظار» در نظر می گرفت اما جای خالی پروژه عکس های فاطمه بهبودی دیده می شد و یا همین کار آقای روح الامین جایش در جشنواره خالی بود. گرچه وزارت ارشاد متولی اصلی هنر در کشور است ولی حوزه هنری همیشه در اتفاقات و موضوعات انقلابی و متعهد دستمان را گرفته است و باید در این زمینه از حوزه هنری تشکر کرد.
این هنرمند کاریکاتوریست درباره انتخابش به عنوان یکی از نامزدهای چهره سال هنر انقلاب به دلیل برپایی جشنواره کاریکاتور «هولوکاست» بیان کرد: ما برابر همه اتفاقات استکباری در دنیا موضع گرفته ایم و جشنواره ای راه انداخته ایم و هولوکاست نیز یکی از آن موضوعاتی بود که سر و صدای زیادی کرد چون پاشنه آشیل رژیم صهیونیستی است. اینکه هولوکاستی که رخ داده چرا باید تاوانش را به جای آلمانی ها فلسطینی ها بدهند؟ چرا باید یک سرزمین دیگری اشغال شود؟ این با هیچ منطقی سازگار نیست.
وی در توضیح بیشتر گفت: ما در مورد جشنواره هولوکاست که هنرمندان ۵۰ کشور در آن حضور داشتند با هنرمندان بسیاری بحث کردیم و آنها متقاعد شدند که جشنواره ما در نفی و اثبات هولوکاست نیست بلکه درباره یک اتفاق غیر انسانی و غیر قابل قبول و بی منطق است که توسط صهیونیست ها رقم خورده و باعث جنگ افروزی شده است. این موضوع با تقدیر رهبر معظم انقلاب اسلامی مواجه شد و ما به این نتیجه رسیدیم که کارمان به نتیجه ای که می خواستیم رسیده است. تقدیر ایشان ارزش بسیار بالایی دارد و از هر تشویقی بالاتر است.
طباطبایی در پاسخ به اینکه معمولا هنرمندان تجسمی در داوری نهایی نسبت به هنرمندان سایر شاخه های هنری مظلوم واقع می شوند، اظهار کرد: حرف شما را قبول دارم. هر شاخه هنری ویژگی خود را دارد اما سینما مخاطبانش گسترده تر است و مردم هم ارتباط بیشتری با آن می گیرند. تقریبا مطمئن هستم بسیاری از مردم یا خود اهالی هنرهای تجسمی جشنواره «هولوکاست» را نشناسند یا بسیاری از مردم حتی اسم مرا نشنیده باشند. در سیاستهای کلی هنر هم به این صورت است که سینما بیشتر دیده می شود و حتی مثلا در مهمانی شخصیت های کشوری سینماگران همیشه ردیف اول می نشینند و بعد موسیقیدان ها و در نهایت هنرمندان تجسمی و طنزپردازان. حتی در آخرین مهمانی رییس جمهور با هنرمندان وقت به نماینده هنرهای تجسمی نرسید که سخنی بگوید.
در مهمانی شخصیت های کشوری سینماگران همیشه ردیف اول می نشینند و بعد موسیقیدان ها و در نهایت هنرمندان تجسمی و طنزپردازانوی ادامه داد: اما من از این فرصت استفاده می کنم و نکته دیگری را بیان می کنم؛ اینکه در این جریان ها مثل انتخاب چهره برتر هنر انقلاب باید جوان هایی مانند روح الامین تشویق شوند. در جنگ هم همین بچه ها بودند که فرمانده شدند که حاصل اعتمادی بود که آن روزها به جوان ها شد.
روز جهانی کاریکاتور نداریم
در بخش دیگری از گفتگو با شجاعی طباطبایی درباره روز کاریکاتور صحبت کردیم. در حالیکه این روزها همه کارتونیست ها روز ۱۸ فروردین را به عنوان روز جهانی کاریکاتور به یکدیگر تبریک می گویند او درباره این روز گفت: این روز مبنای جهانی ندارد. در واقع در هیچ کجای دنیا روز جهانی کاریکاتور رسمیت ندارد. کارتونیست های تبریزی خیلی تلاش کردند ۷ آوریل یا ۱۸ فروردین را به عنوان روز جهانی کاریکاتور به ثبت جهانی برسانند و این موضوع را آنها مطرح کردند اما مورد اقبال جهانی قرار نگرفت. اگر این روز را روز ملی کاریکاتور اعلام می کردند می توانستیم از آن حمایت هم بکنیم. در حال حاضر بعضی کشورها مانند انگلستان روز ملی کاریکاتور دارند و از همه کاریکاتوریست های بومی کشورشان دعوت می کنند در این روز که هفته کاریکاتور برایش برگزار می کنند جمع شوند و خیلی اتفاقات خوب و شادی رخ می دهد مثلا کاریکاتوریست ها چهره مردم را به تصویر می کشند و.... شهرداری هم از آنها حمایت می کند.
وی در ادامه با گلایه از اینکه در دوره مدیریت فعلی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران سالانه کاریکاتور «معضلات شهری» تقریبا تعطیل شده است، گفت: در آخرین سالانه ای که سال ۹۱ برگزار کردیم ۷۰ کشور شرکت کردند. آنها سازمان را که نمی شناختند بلکه اعتبار خانه کاریکاتور و شخص من در این موضوع زیر سوال رفت. این در حالی است که کل هرینه برگزاری این رویداد ۵۰ میلیون تومان است اما سازمان این هزینه را نمی کند اما یک ارکستر سمفونیک دارد که برای آن زیاد هزینه شده است. خوب است که هر سازمانی یک ارکستر سمفونیک داشته باشد اما نباید باقی فعالیت ها تعطیل شود. ضمن اینکه این جشنواره خروجی داشت که در سطح شهر هم مورد استفاده قرار گرفت.
«ترامپیست» یک پدیده شناخته شده جهانی است
طباطبایی که این روزها درگیر برگزاری جشنواره «ترامپیست» است درباره این جشنواره بیان کرد: ترامپیست یک نحوه فکری است و در ویکی پدیای لاتین هم سرچ کنید به آن برمی خورید. در واقع اندیشه هایی که ترامپ مبتنی بر نژادپرستی مطرح کرد یادآور نفرتی بود که در دوره هیتلر شاهدش بودیم. مختصاتی که این آدم و رفتارها و افکارش دارد می تواند نشان دهنده یک نوع تفکر باشد.
دبیر جشنواره «ترامپیست» در پایان بیان کرد: ما این جشنواره را در سطح بین المللی برگزار می کنیم و تا امروز از ۴۱ کشور جهان در این جشنواره شرکت کرده اند. حتی برخی هنرمندان اعلام کرده اند نیاز به جایزه نداریم و فقط می خواهیم در این حرکت حضور داشته باشیم چون از این فرد (ترامپ) و سیاست هایش متنفر هستیم. ما هنرمندان جهانی داریم که فاخرترین کارهایشان را برای ما ارسال کرده اند. تا ۱۵ اردیبهشت مهلت ارسال آثار هست و پیش بینی می کنیم تعداد بسیار زیادی هنرمند در این جشنواره شرکت کنند.
نظر شما