خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-جواد حیران نیا-ونداد الوندی پور: همه پرسی اصلاح قانون اساسی ترکیه در ۱۶ آوریل سال جاری میلادی (یکشنبه) در این کشور برگزار شد و توانست حدود ۵۱% از آرای مردم را به خود اختصاص دهد.
بر این اساس، نظام ترکیه از پارلمانی به ریاستی تغییر می یابد، سمت نخست وزیری حذف می شود و اختیارات بسیاری به رئیس جمهور ترکیه تفویض خواهد شد.
شورای عالی انتخابات انتخابات ترکیه نتیجه بدست آمده از شمارش آرای همه پرسی اصلاحات قانون اساسی این کشور را تائید کرد.
بر همین اساس نتیجه ۵۱.۴ درصد برای رای «آری» و ۴۸.۶ درصد برای رای «خیر» تائید شد.
در گفتگو با پروفسور «مهران کامروا» به بررسی تأثیر نتیجه همه پرسی ترکیه بر سیاست خارجی آنکارا پرداخته ایم که مشروح آن در ادامه آمده است. کامروا رئیس مرکز مطالعات بین المللی و منطقه ای دانشگاه جرج تاون در قطر است. وی دکترای خود را در علوم اجتماعی و علوم سیاسی از دانشگاه کمبریج اخذ کرده و صاحب مقالات و کتابهای زیادی است. کتابهای «قطر: کشور کوچک»، «سیاست بزرگ»، «خاورمیانه مدرن: تاریخ سیاسی پس از جنگ جهانی اول» و «انقلاب فکری ایران» از جمله آثار وی به شمار میرود.
*رفراندوم تغییر قانون اساسی ترکیه با پیروزی شکننده اردوغان پایان یافت. کمپین «آری» با ۵۱.۴ درصد آرا از کمپین «خیر» که ۴۸.۶ آرا را به دست آورد پیروز شد. این پیروزی لرزان چه پیامی می تواند برای اردوغان داشته باشد؟
این نتیجه نشان دهنده تشدید دو قطبی شدن جامعه ترکیه است؛ یک قطب را طرفداران اردوغان تشکیل می دهند و قطب دیگر را رقبای او. این نتیجه به اردوغان نشان می دهد که او در میان همه مردم محبوب نیست و بخش بزرگی از جامعه با اقدامات او مخالفند.
*با توجه به رأی «آری» که او در این همه پرسی کسب کرد، آیا انتظار می رود رویکرد تهاجمی تری را در خاورمیانه در پیش بگیرد؟
من این طور فکر نمی کنم. سیاست خارجه اردوغان تاکنون کاملا تهاجمی بوده است؛ بسیار تحریک آمیز و اغلب عجیب و غیرعادی. به نظر من این سیاست در کوتاه مدت تغییری نخواهد کرد. همچنین، گمان نمی کنم در نتیجه همه پرسی، این سیاست تهاجمی تر شود.
*نتیجه «آری» در همه پرسی چه تاثیری بر روابط ترکیه و ایران خواهد داشت؟
هنوز برای نتیجه گیری در این مورد زود است. به نظر من مسائل بسیار مهمتری هست که در روابط ایران و ترکیه نقش ایفا می کند: مسئله کردها، سوریه، صادرات گاز ایران و تحولات قفقاز جنوبی. بنابراین به نظر نمی رسد موضوع تغییر قانون اساسی تاثیر قابل توجهی بر روابط بسیار پیچیده دو کشور داشته باشد.
*مارک تونر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا واکنش بسیار منفی به نتایج همه پرسی نشان داده و گفته آمریکا نگران سطح دموکراسی در کشور متحدش، ترکیه است. به نظر می رسد از هنگامی که ترامپ وارد کاخ سفید شده، روابط آمریکا و ترکیه بهبود چندانی پیدا نکرده است. آیا این عدم بهبود، نتیجه مشکلات سیاسی میان دو کشور است؟
آقای تونر باید نگران دموکراسی در ایالات متحده باشد، نه جاهای دیگر. پس از کودتای نافرجام در ترکیه در سال گذشته، اردوغان انگشت سرزنش را به سوی آمریکا گرفت و این کشور را مسئول بی ثباتی سیاسی در ترکیه معرفی کرد.
پس از قدرت گرفتن ترامپ، تغییری در ماهیت روابط ترکیه و آمریکا ایجاد نشد. همچنین، با توجه به ویژگی های فردی پوتین، ترامپ و اردوغان، به نظر می رسد ما در حال وارد شدن به دوره ای هستیم که شخصیت رهبران سیاسی تاثیر قابل توجهی بر چگونگی روابط بین کشورها دارد. ترامپ و اردوغان، هر دو شخصیتهای قوی دارند (همچنین پوتین)؛ و تضادهای شخصیتی که در این میان رخ می دهد ممکن است از نظر سیاسی نتایج خاصی در پی داشته باشد.
نظر شما