۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ۱۷:۳۳

پژوهشگر شبکه رهبری اروپائی با مهر مطرح کرد؛

دیدگاه نامزدهای ریاست جمهوری فرانسه به ناتو و ارتش اروپایی

دیدگاه نامزدهای ریاست جمهوری فرانسه به ناتو و ارتش اروپایی

پژوهشگر موسسه «شبکه رهبری اروپائی» با بررسی دیدگاه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری فرانسه دلایل اقبال مردم این کشور به راستگرایان را مورد اهتمام قرار داد.

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- پیمان یزدانی: چرخه رقابت در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۷ در فرانسه که در ابتدا گمان می رفت روند آرام و به دور از تنشی را درپیش بگیرد؛ به دلیل تحولات غیرقابل پیش بینی که در میدان عمل رخ داد؛ سِیر سریعی را به خود گرفته تا آنجا که گمانه زنی در باره اینکه نهایتا چه کسی در ایستگاه الیزه از قطار انتخابات پیاده می شود، به امری دشوار بدل شده است.

اگرچه از همان ابتدا احزاب راست میانه و سوسیالیست فرانسه عهد کرده بودند که به «مارین لوپن» نامزد افراطی «جبهه ملی» اجازه پیروزی ندهند؛ اوضاع آنگونه که انتظار می رفت با سهولت همراه نبود.

در حالی که همه «فرانسوا فیون» نامزد حزب راست میانه «جمهوریخواهان» را پیروز نهایی رقابت ریاست جمهوری که طی دو مرحله در روزهای ۲۳ آوریل (۳ اردیبهشت) و ۷ مِی (۱۷ اردیبهشت) برگزار می شود؛ معرفی می کردند که رسوایی مالی وی از بابت پرداخت حقوق به «پنه لوپه» همسرش به خاطر شغلی پارلمانی که ظاهرا وجود خارجی نداشت؛ افکار عمومی فرانسه را نسبت به وی بدبین کرد.

افول ستاره اقبال فیون و بیم از احتمال واگذاری الیزه به لوپن، شانس پیروزی «امانوئل ماکرون» نامزد مستقل این دور از رقابت ها و وزیر دارایی سابق فرانسه را افزایش داد.

در این میان، طرفدران احزاب سوسیالیست و راست میانه برای آنکه مانع از پیروزی لوپن شوند، به ماکرون رأی می دهند.

اقدام «مانوئل والس» نخست وزیر سابق فرانسه که عضو حزب سوسیالیست است در پُشت کردن به نامزد منتخب حزب (آمون) و اعلام حمایت از ماکرون نشان دهنده آن است که احزاب فرانسه حتی به قیمت خودزنی مانع از فتح الیزه به دست لوپن خواهند شد.

در همین راستا و با توجه به حساسیت های موجود در قبال دیدگاه های برخی از نامزدهای این انتخابات مهم مانند لوپن و ماکرون به ویژه درباره اتحادیه اروپا، ناتو، پیمان های جمعی و ... خبرنگار مهر مصاحبه ای با «آلیس بیلون گالاند» کارشناس و پژوهشگر موسسه «شبکه رهبری اروپائی» واقع در لندن درباره مواضع «مارین لوپن» نامزد افراطی جبهه ملی فرانسه داشته است که به شرح زیر از نظر مخاطبان می گذرد.

* مواضع «مارین لوپن» نشات گرفته از دیدگاه ملی گرایانه مخالف روندهای همگرایی است که بعد از جنگ جهانی دوم ایجاد شدند. این روندها در قالب رژیمهایی پون ناتو و اتحادیه اروپا به منصه ظهور رسیده اند. لذا وی مخالف ناتو و خواستار ترک این سازمان است. بر اساس دیدگاه های وی در حال حاضر چه ساختارهایی می توانند جایگزین ناتو، اتحادیه اروپا و غیره شوند؟

برای لوپن مهمترین مسئله استقلال استراتژیک و عملیاتی فرانسه است. به اعتقاد وی استقلال فرانسه توسط سازمانهای فراملی و بین الدولی مثل اتحادیه اروپا و ناتو تضعیف شده استبه اعتقاد لوپن استقلال فرانسه توسط سازمانهای فراملی و بین الدولی مثل اتحادیه اروپا و ناتو تضعیف شده است که موجب تضعیف حاکمیت ملی و فروپاشی قدرت فرانسه شده است. به همین علت وی خواهان هدف قرار دادن این سازمانها از طریق گسترش همکاری میان کشورهای مستقل است.

او معتقد است فرانسه نباید در جنگ هایی که متعلق به فرانسه نیستند شرکت کند. وی اساس سازمان دفاع جمعی ناتو که تمامی اعضا را موظف می داند تا به هر گونه حمله ای علیه یکی از کشورهای عضو پاسخ جمعی بدهد را قبول ندارد و با آن مخالف است. لوپن طرفدار خروج فوری از ساختار فرماندهی نظامی متمرکز ناتو است؛ اما در عین حال اعلام کرده است که منتظر عملکرد ناتو در دوران ریاست جمهوری ترامپ خواهد بود تا پیرامون خروج کلی یا عدم خروج از ناتو تصمیم گیری کند.

در خصوص اتحادیه اروپا هم وی اعلام داشته است در صورت پیروزی در انتخابات درباره خروج از اتحادیه اروپا همه پرسی برگزار خواهد کرد. وی شدیدا مخالف بروکسل است و مخالف هرگونه تلاش برای ایجاد یک سازمان دفاعی مشترک؛ اما در عین حال موافق ایجاد ساختارهای فرماندهی مشترک برای تسهیل همکاری های نظامی است.

*رویکرد لوپن در قبال موضوعات امنیتی یک رویکرد رئالیستی (واقع گرایانه) است. همانند تمامی رئالیست ها، وی به دنبال امنیتی است که توسط واحدهای مستقل سیاسی ایجاد می شوند و بر این اساس، لوپن خواستار افزایش هزینه های نظامی فرانسه است. آیا رویکرد او می تواند امنیت اروپا را بهتر از رویکرد همگرایانه ناتو تأمین کند؟ نظر شما در این خصوص چیست؟

در خصوص توانمندی های دفاعی، رویکرد لوپن افزایش هزینه های دفاعی فرانسه است (۲ درصد تولید ناخالص ملی تا سال ۲۰۱۸ و ۳ درصد تا سال ۲۰۲۲) تا از استقلال کامل فرانسه اطمینان حاصل کند. وی به دنبال استقلال دفاعی کامل فرانسه در سطح ملی با هدف تضمین استقلال کشور است نه به دنبال تامین امنیت و استقلال اروپا یا اتحادیه اروپا. در این خصوص رویکرد وی تداعی کننده رویکردی رئالیستی است؛ زیرا وی معتقد است کشورها بازیگران اول نظام بین الملل هستند و هیچ هویت سیاسی را بالاتر از آن به رسمیت نمی شناسد. در خصوص امنیت اروپا و اتحادیه اروپا هم وی معتقد است امنیت اروپا در صورتیکه هر یک از کشورها در سطح ملی مسئولیت امنیت خود را بپذیرند بهتر تأمین خواهد شد. تنها چارچوب همکاری که وی به آن معتقد است همکاری عملیاتی از طریق ایجاد و شکل گیری ساختارهای فرماندهی برای تسهیل همکاری های نظامی هدفمند است.

روش دیگرِ نگاه به مسئله امنیت اروپا این است که امنیت اروپایی موازی با استقلال استراتژیک ملی و در کنار آن وجود داشته باشد. با توجه به ضعف های امنیتی و دفاعی اروپا، تجمیع و تقسیم توانمندی ها (آژانس امنیت اروپایی) راهی است برای کاهش هزینه ها. لوپن معتقد است، همکاری لزوما به معنی استقلالِ درهم تنیده نیستهمکاری لزوما به معنی استقلالِ درهم تنیده نیست، اما لازمه اش روابط دراز مدت و تمرکز بر خودمختاری اروپایی و همچنین در عین حال خودمختاری فرانسه است که لوپن بطور ایدولوژیک آن را رد می کند.

* با توجه به وجود دیدگاه های مختلف درباره امنیت اروپا و با توجه به مستندات تاریخی، آیا فکر نمی کنید این اختلافات منجر به نوعی معمای امنیتی در اروپا شود؟

البته من منظور دقیق شما از «معمای امنیتی» را متوجه نمی شوم، اما تمایل لوپن به تَرک اتحادیه اروپا و داشتن همکاری های محدود درموضوعات دفاعی و امنیتی اروپا می تواند منجر به تضعیف امنیت اروپا و عدم اطمینان در خصوص آن شود.

* برخی بر این باورند که انگلیس به این دلیل اتحادیه اروپا را تَرک کرد که در آینده این اتحادیه فرو خواهد پاشید. آن ها نیز در یک اقدام منحصر به فرد از عواقب و هزینه سنگین این فروپاشی جلوگیری کردند. آیا شما این مسئله را قبول دارید؟

من درباره این مسئله چیزهائی شنیده ام؛ اما نه می توانم آن را تایید کنم و نه آن را رد کنم. اما به هر حال مهم است که این مسئله را به یاد داشته باشیم که کناره گیری انگلستان از اتحادیه اروپا با برگزاری یک رفراندوم عمومی صورت گرفت.

* اگر ماکرون پیروز شود، آیا شما فکر می کنید که ارتش اروپایی شکل خواهد گرفت؟ اگر معتقد به این مسئله هستید، پس سرنوشت ناتو چه خواهد شد؟ تا چه حد روی کار آمدن ترامپ باعث افزایش استراتژی گرایش به استقلال داخلی در بین اعضای اتحادیه اروپا خواهد شد؟

هیچ کدام از کاندیداهای پیشرو در خصوص تشکیل ارتش اتحادیه اروپا بحثی نداشته اند. همه کاندیداها از جمله ماکرون، بر عزم خود برای حفظ  استقلال راهبردی فرانسه تاکید کرده اند؛ لذا من فکر نمی کنم اگر ماکرون پیروز شود، ارتش اتحادیه اروپا شکل بگیرد.

وقتی نوبت به سیاست های دفاعی اتحادیه اروپا می رسد، «ماکرون» متقاضی استقلال راهبردی اروپا بوده و در این راستا از طرُق تقویت و تحکیم توافقات دفاعی دوجانبه و نیز اَشکال دیگر همکاری های دفاعی با سایر کشورهای عضو و متقاضی به تحقق راهبرد مذکور اهتمام می ورزد.

پیشنهادات وی دربرگیرنده تأسیس مقرهای دائمی اروپائی (مثلاً با هماهنگی ناتو و ستادهای فرماهدهی آن)، تشکیل شورای امنیت اروپا و نیز ایجاد صندوق دفاعی اروپا با هدف تأمین اعتبار برنامه ها و تحقیقات نظامی مشترک  است.

وی همچنین دارای ایده هائی درخصوص پویاسازی گُردان های رزمی اتحادیه اروپا است؛ اما این امر به هیچ عنوان به مفهوم تلاش برای ایجاد ارتش اروپائی نیست.

به قدرت رسیدن ترامپ بسیاری از دولت های عضو اتحادیه اروپا را بر آن داشت تا لزوم اشاعه استقلال عملیاتی و راهبردی اروپا را به صورت جدی مورد توجه خود قرار دهندبه قدرت رسیدن ترامپ بسیاری از دولت های عضو اتحادیه اروپا را بر آن داشت تا لزوم اشاعه استقلال عملیاتی و راهبردی اروپا را به صورت جدی مورد توجه خود قرار دهند. فرانسه، در این مسیر، مدت های مدیدی است که در مسیر استقلال راهبردی اتحادیه اروپا بحث و استدلال می کند؛ مسأله ای که کشورهای عضو بالاخره پس از التزام راستین خود به اجرای آخرین نسخه از راهبرد جهانی اتحادیه اروپا درباره سیاست امنیتی و خارجی آن در پایان سال گذشته میلادی پیرامون آن به توافق دست یافتند.

تردیدهای کنونی درباره سیاست خارجی آمریکا و نیز تعهد آمریکا به ناتو موضوعات مورد بحثی است که توسط برخی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در فرانسه مانند ماکرون، فیلون و هامون با هدف توجیه حرکت برای ایجاد همکاری دفاعی اروپا مورد بحث قرار گرفته است.

کد خبر 3960733

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha