۱۲ آبان ۱۳۸۵، ۱۱:۱۸

/ تازه هاي نشر /

قصه حسين كرد شبستري منتشر شد

قصه حسين كرد شبستري منتشر شد

كتاب " قصه حسين كرد شبستري " به كوشش ايرج افشار منتشر شد .

به گزارش خبرنگار مهر ، كتاب " قصه حسين كرد شبستري " بر اساس روايت ناشناخته موسوم به حسين نامه ، به كوشش ايرج افشار و مهران افشاري ، براي نخستين بار در 516 صفحه ، شمارگان 1500 نسخه در قطع وزيري و با بهاي 5 هزار تومان از سوي نشر چشمه منتشر شد .

اين نخستين بار است كه " قصه حسين كرد شبستري " به شكل كنوني با ويرايش ، فهرست نگاري استخراج اعلام ، فهرست جاي ها مثال و اشعار و با تطبيق نسخ گوناگون منتشر مي شود .

قديمي ترين نسخه كه از اين كتاب به چاپ رسيده مربوط به بيش از 50 سال قبل است .  اما ويرايش حاضر از روي نسخه خطي حسين نامه تصحيح شده و با ارائه فهرستي دقيق و علمي به همراه كامل ترين تحقيقات درباره " حسين كرد " منتشر مي شود .

" قصه حسين كرد شبستري " به همراه يادداشتي از ايرج افشار و با مقدمه اي تفصيلي نوشته مهران افشاري به همراه معرفي كامل شخصيت هاي روايت حسين نامه و با فهرستي تفصيلي به چاپ رسيده است .

روايتي از دوره صفويه در باره نبردهاي پهلواني

قصه " حسين كرد شبستري " سالها يكي از قصه هاي مجبوب مردم ايران بود اما آنچه تا پيش از اين از حسين كرد به صورت چاپ سنگي يا چاپ هاي غير علمي منتشر شده بود ، هم پر اشتباه و مغلوط ( پر از غلط ) ، و هم بخشي از كوچكي از روايت اصلي حسين كرد را شامل مي شد. اكنون براي نخستين بار روايت جامع و كامل اين كتاب كه " حسين نامه " نام دارد وارد كتابفروشي ها خواهد شد.

به اعتقاد ايرج افشار : قصه "حسين كرد " پرداخته يكي از نقالان اواخر دوره صفوي است . ماجراهاي آن مربوط به دوران حكومت شاه عباس است و موضوع اصلي آن نبردهاي پهلوانان ايراني با دشمن ازبك و عثماني ايران است كه در تاريخ دوره صفوي بارها اتفاق افتاده است. پهلوانان ايراني به سرپرستي پهلوان ميرباقرآجرپز در خدمت شاه عباس به سر مي بردند و عموما پيشه وران شهرهاي گوناگون ايران بودند .

آنان به سرزمين دشمن شبيخون مي زنند ، از ضرابخانه دشمن سكه و طلا مي ربايند ، دشمنان را در خانه خود غافلگير مي كنند و با افتخار به بارگاه شاه عباس باز مي گردند .

" حسين كرد " يكي از پهلوانان ايران است كه در آغاز مهتر و شاگرد پهلوان مسيح تكمه بند تبريزي بوده و پس از اختلاف با همسر مسيح ، تبريز را ترك مي كند و در اصفهان به جمع پهلوانان شاه عباس مي پيوندد.

جايگاه او در ميان پهلوانان شاه عباس همچون جايگاه رستم در جمع پهلوانان شاهنامه است. او سر آمد پهلوانان و همچون رستم ( قهرمان اسطوره اي شاهنامه ) ملقب به تهمتن است.

روايت كتاب " حسين نامه " كه به صورت جامع " قصه حسين كرد " است دو بخش دارد ، بخش نخست در سال 1255 قمري نوشته شده است و بيشترين حجم كتاب را شامل مي شود . در اين بخش يكايك پهلوانان ايران معرفي مي شوند و شرح ماجراهاي آنان به سبك و سياق نقالان ، بازگو مي شود .

بخش دوم اين كتاب در سال 1260 قمري نوشته شده و ماجراهاي پهلواني به نام مير اسماعيل پسر ميرباقرآجرپز را بازگو مي كند. روايت اين كتاب كه به سبك نقالي است سرشار از لغات و تعبيرات عاميانه و اصطلاحات خاص پهلوانان و مردم كوچه و بازار است .

کد خبر 401444

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha