خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ رامین حسین آبادیان: نیروهای عراقی پس از حدود هشت ماه درگیری شدید با تروریست های تکفیری داعش سرانجام موفق به تسلط بر تمامی مناطق اشغال شده توسط آنها در موصل، شدند. عملیات بزرگ آزادسازی شهر موصل واقع در استان نینوا حدود هشت ماه پیش یعنی در روز ۱۶ اکتبر سال ۲۰۱۶ با دستور مستقیم «حیدر العبادی» نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق کلید خورد.
نیروهای عراقی از زمان آغاز این عملیات، ضربات مهلکی را بر پیکره داعش وارد آوردند. تصمیم مهم و استراتژیک فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق در جریان عملیات موصل، موافقت با حضور نیروهای حشد شعبی در این عملیات بود. نیروهای حشد شعبی در طول این مدت نقش مهم و تعیین کننده ای را در نبرد آزادسازی موصل ایفا کردند؛ درست به همین دلیل است که همواره آماج حملات لفظی سران محور غربی ـ عربی گرفتند.
از سوی دیگر، اخیرا حیدر العبادی، نخست وزیر عراق اعلام کرده است که حشد شعبی در عملیات آزادسازی شهر تلعفر مشارکت خواهد داشت. این در حالی است که در عرصه تحولات سیاسی عراق نیز طی روزهای اخیر شاهد استعفای سید عمار حکیم از مجلس اعلای اسلامی بودیم. وی پس از این استعفا حزب جدید «حکمت ملی» را تشکیل داد.
در رابطه با تحولات ذکر شده خبرنگار مهر گفتگویی را با شیخ «محمد الصهیود» نماینده پارلمان عراق انجام داده است که مشروح آن از نظر می گذرد؛
*اخیرا «حیدر العبادی» نخست وزیر عراق از مشارکت حشد شعبی در عملیات آزادسازی شهر تلعفر واقع در استان نینوا خبر داده است. مشارکت حشد شعبی در این عملیات حساس را چگونه ارزیابی می کنید؟
مشارکت حشد شعبی در عملیات آزادسازی تلعفر برای تحقق موفقیت های بیشتر لازم استگروه حشد شعبی یک سازمان نظامی قانونی در چارچوب نیروهای مسلح عراق به شمار می رود. از سوی دیگر، حشد شعبی در جریان عملیات هایی که در آن مشارکت کرده، دستاوردهای بسیار زیادی را خلق کرده است که نمونه آخر آن را در شهر موصل شاهد بودیم. در همین حال، حشد شعبی تاکنون فداکاری های زیادی را در نبرد با تروریست های تکفیری داعش از خود به نمایش گذاشته است.
براساس آنچه که گفته شد، مشارکت حشد شعبی در عملیات آزادسازی تلعفر برای تحقق موفقیت های بیشتر لازم است. بدون شک حضور حشد شعبی در عملیات آزادسازی تلعفر موجبات تحقق پیروزیهای بسیار زیاد را فراهم می آورد. نیروهای حشد شعبی ثابت کرده اند که همواره دوشادوش نظامیان عراقی جنگیده کمک حال آنها بوده اند.
*ارزیابی شما از عملیات های نظامی ایالات متحده آمریکا در عراق چیست؟ آمریکایی ها در عملیات آزادسازی موصل نیز مشارکت داشته اند. آیا حضور این کشور در عملیات های آزادسازی در عراق راهگشا بوده و یا منجر به خسارت هایی برای دولت و ملت عراق شده است؟
در ابتدا باید گفت که تمامی دستاوردهایی که تاکنون برای ملت عراق در عرصه تحولات میدانی خلق شده است توسط نیروهای نظامی و حشد شعبی عراق بوده است. حتی آزادسازی شهر موصل در استان نینوا نیز با فداکاری های حشد شعبی و نیروهای نظامی عراق محقق شد. اگر این فداکاری ها نبود هیچگاه شاهد چنین دستاوردهای بزرگ و تاریخی نبودیم. با تمام اینها، برخی کشورها نیز از عراق در نبرد با داعش حمایت به عمل آوردند. ما تشکر می کنیم از این کشورها.
ایران نیز ازجمله کشورهایی است که از عراق در نبرد با داعش در شهر موصل و دیگر شهرها حمایت های مختلفی به عمل آوردعلاوه بر این، جمهوری اسلامی ایران نیز ازجمله کشورهای خارجی محسوب می شود که از نیروهای عراقی در نبرد با تروریست های تکفیری داعش در شهر موصل و دیگر شهرها حمایت های مختلفی به عمل آورد. لازم است در اینجا از جمهوری اسلامی ایران نیز بابت این کمک ها و حمایت ها تشکر کنم. نکته اینجاست که تروریست های داعش تنها برای عراق خطرآفرین نیستند، بلکه خطر بزرگی برای تمام کشورهای جهان محسوب می شوند.
اقدامات تروریستی این گروه در برخی از کشورهای اروپایی مانند فرانسه، خود به تنهایی گواه بر این مدعاست. بنابراین، حمایت جامعه جهانی از عراق در نبرد با داعش، به همین دلیل صورت می گیرد.
*همانگونه که می دانید «مسعود بارزانی» رئیس اقلیم کردستان عراق اخیرا اعلام کرده است که هیچ بازگشتی از تصمیم برگزاری همه پرسی از دولت مرکزی وجود ندارد. دیدگاه شما در قبال این همه پرسی چیست؟
برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان کاملا غیرقانونی بوده و با تمامی قوانین بین المللی نیز در تعارض است. قوانین بین المللی در این خصوص چه می گویند؟ این قوانین تنها به ملتهایی که تحت استعمار واقع شده اند، اجازه تعیین سرنوشت می دهد. اکنون کردهای عراق تحت استعمار واقع نشده اند که بخواهند همه پرسی استقلال برگزار کرده و اسم آن را حق تعیین سرنوشت بگذارند. کردها در عراق جزئی از کل جامعه هستند. برهمین اساس، قوانین بین المللی چنین چیزی را نمی پذیرند.
از سوی دیگر، برگزاری همه پرسی استقلال به طور کامل با قانون اساسی عراق نیز همچون قوانین بین المللی، در تعارض است. قانون اساسی بر لزوم حفظ وحدت و حاکمیت ملی تأکید دارد. این در حالی است که برگزاری همه پرسی زمینه را برای ایجاد تفرقه و انشقاق و جدایی فراهم می آورد. نکته بعدی در این خصوص، این است که مسعود بارزانی رئیس قانونی اقلیم کردستان محسوب نمی شود؛ ریاست وی بر این اقلیم در حال حاضر غیرقانونی است. بنابراین اجرای هرگونه تصمیم از سوی فردی که خود فاقد مشروعیت است، بدون شک قانونی نیست.
در این میان، مواضع جامعه جهانی در قبال برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان نیز کاملا مشخص است. ایالات متحده آمریکا مخالفت خود با این اقدام را اعلام کرده است. اتحادیه اروپا نیز اعلام کرده که با این اقدام از سوی اقلیم کردستان مخالفت می کند. ترکیه و ایران نیز مخالفت قاطعانه خود با همه پرسی را اعلام کرده اند. در عین حال، نخست وزیر عراق نیز اعلام کرده است که این همه پرسی را به رسمیت نمی شناسد و قانونی نمی داند.
مسعود بارزانی آزادی ها و ثروت های کردهای عراق را به غارت برده است و اکنون به دنبال آن است تا به عنوان یک حاکم دیکتاتور خود را به آنها تحمیل کنددر هر صورت، پر واضح است که دامن زدن به مسأله برگزاری همه پرسی استقلال از دولت مرکزی بغداد با هدف محقق شدن آرزوهای برخی اشخاص صورت می گیرد. این اقدام با هدف اعمال دیکتاتوری بر کردهای عراق صورت می گیرد. رئیس اقلیم کردستان عراق، آزادی ها و ثروت های کردهای عراق را به غارت برده است و اکنون به دنبال آن است تا به عنوان یک حاکم دیکتاتور خود را به آنها تحمیل کند.
*درخصوص استعفای سید عمار حکیم از مجلس اعلای اسلامی عراق گمانه زنی های بسیاری وجود دارد. برخی معتقدند که این اقدام پس از بروز اختلافات ریشه ای میان سید عمار و اعضای ارشد مجلس اعلا انجام شده است. دیدگاه شما در این خصوص چیست؟
استعفای سید عمار حکیم از مجلس اعلای اسلامی عراق در راستای برداشتن یک گام سیاسی انجام شد و این حق سید عمار است که آینده سیاسی خود را رقم بزند. به نظر می رسد که جدایی سید عمار حکیم از مجلس اعلای اسلامی پس از حصول توافقی میان دو طرف صورت گرفته باشد. هم سید عمار و هم اعضای ارشد مجلس اعلای اسلامی عراق اعلام کردند که به تصمیم یکدیگر احترام می گذارند. بنابراین سخنی از وجود اختلافات گسترده و ریشه ای میان دو طرف در میان نیست.
نظر شما