خبرگزاری مهر-گروه استاها: شهادت شهید صارمی روزی را در تقویم هاجاودان کرد که قله های رفیع حق خواهی و حق جویی را مستلزم تاب آوردن در برابر ناملایمات تا سر حد شهادت می داند.
سخن از رنج ها و ناملایمات حرفه خبرنگاری را می توان به جان خرید اگر وجدانی آگاه، گام هایی مستحکم و روحیه ای آرمان خواه و دیگر دوستی داشته باشی.
روز خبرنگار انسان هایی را در ذهن به تصویر می کشد که می بایست نمونه ای بی نظیر در اخلاق مداری، تعهد، سخت کوشی، همزاد پنداری، ایستادگی در برابر ظلم و غیره و غیره باشند.
خبرنگاران همان هایی هستند که در راه تعهدات حرفه ای تمام ناملایمات را به جان می خرند، زمان و مکان، دارا و ندار،بدی آب و هوا، زشت و زیبا همه و همه در مقابل چشمانشان رنگ می بازد چرا که مقصدی دارند و مقصودی عالی.
همزمان با روز خبرنگار ، پرداختن به شرایط کنونی رسانه های استانی و وضعیت این روزهای اصحاب رسانه گرچه نمی تواند مشکلات پیش رو را رفع کند اما مرهمی است بر دل ها و ذهن هایی که همواره برای بهبود شرایط سایرین کوشیده اند و خود از بهترین ها بی بهره اند، برای آنان که چراع را فقط بر خانه خود روا نمی بینند و روشنایی را اگر هست برای همه می خواهند.
حال ناخوش نشریات کاغذی
یکی از فعالان رسانه استان زنجان ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید صارمی و روز خبرنگار تصریح می کند: امروز اگر از دشواری های حرفه خبرنگاری می گوییم باید از باید هایی که نیستند هم سخن بگوییم.
سولماز شهبازی در گفتگو با خبرنگار مهر، نبود توازن در بین خبرنگاران خانم و آقا را یکی از مشکلات موجود در فضای رسانه ای استان بر شمرده و افزود: با دقت نظر در کیفیت اخبار و موضوعات مخابره شده از سوی رسانه ها شاهدآن هستیم که توازن و تناسبی بین اخبار حوزه های مختلف وجود ندارد و موشکافی آنچنان که باید نیست.
وی ادامه می دهد: تفاوت هایی که در نگاه ها و تخصص های بانوان و آقایان وجود دارد بدون شک در انتخاب و انتشار اخبار تاثیرگذار است، بانوان اغلب علاقمند به حوزه های علوم اجتماعی و روان شناسی و موضوعات مشابه اند و آقابان علاقمند به مباحث اقتصادی، صنعت و معدن و همچنین دارای قدرت ریسک بالاتر در مواجهه با دشواری های عرصه ، در نتیجه دقت نظر این دو در برخورد ، گزینش و ادراک از مسایل مورد علاقه شان متفاوت است.
مادامی که شرایط شغلی رسانه ها بهبود نیافته و پایه های اقتصادی در رسانه متزلزل است، گرایش آقایان به عنوان نان آوران خانه به فعالیت در این حرفه کمرنگ خواهد مانداین کارشناس ارشد روزنامه نگاری خاطر نشان می کند: مادامی که شرایط شغلی رسانه ها بهبود نیافته و پایه های اقتصادی در رسانه متزلزل است گرایش آقایان به عنوان نان آوران خانه به فعالیت در این حرفه کمرنگ خواهد ماند.
عضو اسبق هیئت مدیره خانه مطبوعات استان زنجان ادامه می دهد: آرمان خواهی اصحاب رسانه زمانی محقق می شود که چشمان بینا و گوش های شنوای جامعه، خود در جامعه رسانه ای الیت که از بسترهای مناسب برخوردار است فعالیت کنند چرا که اگر رسانه می خواهد آگاهی مردم افزایش یابند پیش از هرچیز خود باید به نخبگی رسیده باشد.
شهبازی می گوید: متاسفانه امروز کمی گرایی در رسانه ها اوج گرفته است ، تعداد رسانه ها افزایش یافته و تعداد اخبار مخابره شده، اما از اینکه به لحاظ کیفی و محتوایی و مباحث علمی چه روندی پیش روست غافل شده ایم.
وی تصریح می کند: ارزیابی میزان تاثیرگذاری رسانه های استان در جهت دهی افکار عمومی و رشد و توسعه همه جانبه استان و نیز پیشگیری از مشکلات و نابسامانی ها ضرورتی انکار ناپذیر است.
مدیر مسوول نشریه آفتاب زنجان نیز می گوید: یکی از چندین مشکل عمده مطبوعات در استان عدم توزیع مناسب وعدم دسترسی آسان مردم به مطبوعات است.
امین نعمتی در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: متاسفانه گستره و پراکندگی شهری دکه ها ومحل های فروش وتوزیع نشریات در زنجان بسیار کم است. کیوسکهای های موجود نیز در توزیع نشریات خوب عمل نمی کنند.
وی ادامه داد: نشریات در ادارات ودستگاههای اجرایی نیز مورد بی توجهی قرار می گیرد اول اینکه یا اشتراک نمی گیرند و یا تعدادش را کاهش می دهند و بیشتر مواقع اصلا مدیران وروابط عمومی ها نشریه را نمی بینند.
نعمتی با بیان اینکه موضوع دیگر عدم توجه مدیران ومسولان به اهمیت،جایگاه ونقش رسانه در جامعه است، افزود: نبود حمایت های مالی مناسب از نشریات موجب شده علاوه بر عدم استمرار منظم انتشار، نشریات از کیفیت محتوایی و شکلی مناسبی نیز برخوردار نباشند.
این پیشکسوت مطبوعات استان زنجان گفت: عدم پاسخگویی در مقابل عملکرد واقدامات انجام شده توسط مسولان وانتظارات نادرست برخی مسولان موجب تزلزل جایگاه ونقش رسانه شده است.
نعمتی با بیان اینکه نبود آگهی یا اسپانسر و یاحمایت های دولتی از مطبوعات موجب بی انگیزگی روزنامه نگاران توانمند استان شده است، گفت: به نظر می رسد در چنین فضایی که ابر رسانه های قدرتمند در فضای مجازی یکه تازی می کنند نشریات کاغذی رویکرد های جدیدی را باید تجربه نمایند که متاسفانه در شرایط سخت امروزی دست یافتن به این تجربیات سخت و یا عملا غیرممکن است.
یک کارشناس ارشد ارتباطات نیز گفت: یکی از بزرگان مطبوعاتی میگوید در دو هفته می توان اصول خبرنویسی را یاد گرفت ولی تا آخر عمر هم نمی توان آن را به کمال رساند، این یعنی همیشه چیزهای جدیدی برای یاد گرفتن در عرصه روزنامه نگاری وجود دارد، همه سبک های نوشتن به « وی گفت» و « وی افزود» ختم نمی شود.
می توان متفاوت و جذاب نوشت
سمیه میناخانی در گفتگو با خبرنگار مهر، افزود: می توان متفاوت نوشت، می توان جذاب نوشت، به قول استادم حتی می توان از شغلم هفتاد نوع گزارش متفاوت نوشت. ولی جامعه مطبوعاتی ما گویا فقط همان دو هفته آموزش برای یادگیری اصول خبری را برای خود کافی دانسته و عطش و اشتیاقی برای به کمال رساندن آن ندارد.
آموزش و مهمتر از آن احساس نیاز همیشگی برای باز آموزی حلقه مفقودی است که کسی دنبال آن نمی گرددوی ادامه داد: امر آموزش و مهمتر از آن احساس نیاز همیشگی برای باز آموزی حلقه مفقوده ای است که کسی دنبال آن نمی گردد، از فعالان این حوزه می توان پرسید چند کتاب در مورد اصول خبرنویسی، گزارش نویسی مبتکرانه، مصاحبه خلاق خوانده اند؟ چند نفرشان این خوانده ها را تبدیل به نوشته کرده و از آنها استفاده می کنند؟.
میناخانی افزود: همه در چرخه معیوبی گرفتار شده ایم که فقط جلسات دولتی را پوشش می دهیم بی آنکه به دنبال سوژه های هوشمندانه و خلاق برویم. سوژه هایی که حضور مردم را پررنگتر از مسئولان نشان دهد، خواسته های مردمی را مطرح کند که ابزاری برای بیان حرفهای خود ندارند الا همین رسانه ها. حال اگر این را هم از آنان بگیریم و به مدیران بدهیم دیگر جایی برای مردم نمی ماند، مدیران حرف می زنند و مطبوعات به به کنان از حرفهای آنان می نویسند.
همچنین عضوخانه مطبوعات استان زنجان گفت : شهادت محمود صارمی خبرنگارِ خبرگزاری جمهوری اسلامی توسط طالبان بیان روشنی از وظیفه شناسی این قشر دارد .
توجه به عمق معانی و شکل گیری روابط درجامعه به درک عمیقی از واژه ها نیاز است
علی اکبر شیوخی در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به رسالت جامعه خبری و رسانه ای افزود: توجه به عمق معانی و شکل گیری روابط درجامعه به درک عمیقی از واژه ها نیاز دارد و یک خبرنگار با چنین شرایطی می تواند عنصر موثردر حوزه مسئولیت خود باشد.
مدیرمسئول هفته نامه عصرملّت گفت : خبرنگاران ستون فقرات آگاهی بخشی به جامعه بوده و درک این شرایط آن به پیامدهای آن بستگی دارد .
علی اکبر شیوخی افزود : آگاهی و اطلاع رسانی بخش اثرگذار توسعه به شمار می آید و اگر این بخش کمرنگ شود روند بی اعتمادی و تکیه بر مقوله امنیت عموما پدیدار می گردد.
برخی مدیران تحمل انتقاد و پرسش جدی در حوزه مسئولیت خود را ندارند و غالبا پرسش را تهدید تلقی می نمایند شیوخی یکی از مشکلات رسانه ها را کم حوصلگی مدیران عنوان کرد و گفت : برخی مدیران تحمل انتقاد و پرسش جدی در حوزه مسئولیت خود را ندارند و غالبا پرسش را تهدید تلقی می نمایند .
شیوخی اضافه کرد : تصور برخی مدیران از رسانه ها تصور درستی به نظر نمی رسد و این نقیصه ناشی از فقدان اطلاعات کافی از توجه به افکار عمومی است .
مدیرمسئول عصرملّت گفت : دولت روحانی در حوزه مطبوعات اقدامات جدی انجام داده است و پرونده معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ.و ارشاد اسلامی در این مدت در مجموع قابل دفاع است و به همین ترتیب اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان نیز برای تحقق سیاست های رسانه ای و مطالبات صنفی خبرنگاران تلاش کرده اند .
شیوخی اضافه کرد : دولت در تنظیم سیاست ها و نگرش به ساختار قدرت عمومی نیازمند اصلاح در حوزه اطلاع رسانی است.
نظر شما