خبرگزاری مهر- گروه استانها: خیمههای عزا برپاشده و گویا ندای کیست که مرا یاری دهد دوباره در گوش زمان طنینانداز شده است و همه برای همیدری و همنوایی رخت سیاه به تن کردهاند.
حس و حال شهرها با روزهای دیگر فرق دارد و در فاصلههای نزدیک به هم در محلهها و خیابانها محملهای عزا برپاشده است، گویای همه شهر یکپارچه سیاهپوش حسین فاطمه شدهاند، به مجلس عزای حسین (ع) خوشآمدید.
حکایت دست و سینه، سنچ و زنجیر، طشت و آب روایتگر ماجرایی است که بیش از ۱۴۰۰ سال همهساله در سینه تاریخ میپیچید و بوی سیب و حرم حبیب دوباره فضای شهر را عطرآگین کرده است.
کوچهها را که قدم میزنی از شهر و روستا تا دورترین آبادی این دیار حرف و کلام یکی است، محرم حسابش با همه آئینها جداست، ایرانِ سیاهپوش در محرم حال و هوایش یکی است، غرب و شرق و شمال و جنوب ندارد، ترک و لر و کرد و بلوچ و ترکمن و عرب هم ندارد، اینجا همه لهجهها و زبانها و اقوام، حسین (ع) را صدا میزنند.
آیینهای سنتی عاشورایی روایت گر عاشقانهای حزنانگیز از مردمان ایران است، عاشقانهای که گاه سرتاپای اهالی این دیار را در خاک و «گِل» فروبرده تا هر عزاداری زمزمه کند: آب حیات من است خاک سر کوی تو.
روایت این عاشقانه از روزها قبل از عاشورا شروع میشود، از ایامی که همهچیز مهیای عرض ارادتی دیگر است. خیمهها در شهر پا میگیرد؛ دیوارها و خیابانها سیاهپوش میشوند و نوحههای محلی تا روستاهای دورافتاده ضجه میزنند.
در استان مازندران قلک شکنی از آیینهای ویژه ماه محرم است که هرساله همزمان با آغاز این ماه در برخی شهرهای استان برپا میشود
در استان مازندران قلک شکنی از آیینهای ویژه ماه محرم است که هرساله همزمان با آغاز این ماه در برخی شهرهای استان برپا میشود و مراسم با پهن کردن پارچههای سبز در وسط حسینیه، چیدن قلکها و با نشستن افراد بزرگ و کوچک دور این پارچه شروع میشود که در ابتدای دو قلک سفالی توسط پیر غلامان شکسته و مابقی قلک پلاستیکی توسط مردم پاره میشود و شروع به شمارش نذورات جمعآوریشده میکنند.
آطبق این آیین سنتی هرساله از شب اول محرم تا اربعین حسینی به مدت ۴ روز قلکهایی برای نذورات و کمکهای مردمی بین اهالی توزیع میشود و کمکهای مردمی صرف نذورات خرج شب هفتم ماه محرم و هزینههای جاری میشود.
همزمان با محرم آیینهای عزاداری و سنتی مازندرانیها که بیانگر عشق و ارادتشان به سالار شهیدان است اوج میگیرد و قلک شکنی از آیینهای ویژه ماه محرم است که هرساله همزمان با آغاز این ماه در برخی شهرهای استان برپا میشود.
قلک شکی از رسوم عاشورایی اهالی بربری محله شهرستان قائمشهر بوده که از هشت سال پیش تاکنون رواج داشته و هرسال باشکوهتر از سال قبل برپا میشود و این آیین امسال نیز همزمان با شب اول ماه محرم با حضور مداحان، پیر غلامان و عزاداران حسینی برگزار شد.
یینهای کرب زنی، علمگردانی، منبرکشی، فرمازنان، گره بندی، قوم بنی اسد، حسین حسین سرهادیم صداره (با صدای بلند حسین حسین بگوییم) و تعزیه تلاونگ (تعزیه خروسخوان) ازجمله آیینهای عاشورایی مازندران است که در فهرست آثار ملی ناملموس کشور ثبتشده است.
آیینهای عاشورایی مازندران همزمان با دهه اول محرم کلید میخورد و ازجمله مراسم سنتی عزاداری و سوگواری مازندرانیها برگزاری مراسم تعزیه “شبیهخوانی” که یکی از نمایشهای معتبر ایرانی با مضامین واقعه کربلا و شهادت امام حسین (ع) است در بیشتر روستاها و شهرها اجرا میشود و از دیگر مراسم مردم عزادار، تشکیل دستههای عزاداری و سینهزنی و زنجیرزنی بالباسهای مختلف همدست در سنین کودکان، نوجوانان، جوانان و بزرگسالان است.
مراسم دیگری همچون پردهخوانی، شامل پارچههای پردهای از نقاشی صحنههای درگیری ظهر عاشورا و تصاویر سربازان و اشخاص شرکتکننده درنبرد حق علیه باطل و «اشقیاء» و «اتقیاء» است.
طشت گذاری، قلک شکنی، خیمه سوزان، کرب نوازی، تعزیهخوانی ازجمله آداب و سنن مازندران در ایام محرم است که با شور و حال خاصی در استان برگزار میشود.
نظر شما