۱۱ مهر ۱۳۹۶، ۹:۰۳

یک روانشناس در گفتگو با مهر:

تلویزیون در تسری فرهنگ عاشورایی در جامعه موفق عمل نکرده است

تلویزیون در تسری فرهنگ عاشورایی در جامعه موفق عمل نکرده است

مهدی اسماعیلی تبار روانشناس می‌گوید تلویزیون به عنوان عام‌ترین رسانه در کشورمان نتوانسته رفتار و منشی برگرفته از فرهنگ عاشورا را در جامعه تسری دهد.

مهدی اسماعیلی تبار روانشناس بالینی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره برنامه های رسانه ملی در محرم و صفر و تصویری که از واقعه کربلا نمایش داده می شود، گفت: بزرگترین اشکال تلویزیون این است که سطح برداشتش از واقعه کربلا بالا نیست و همین امر باعث شده مردم را هم سطحی‌نگر کند.

وی با تاکید بر عظمت واقعه کربلا ادامه داد: راهپیمایی اربعین یک اتفاق بی نظیر و شکوهمند است اما ما کمتر از این اتفاق شکوهمند در تربیت اخلاقی جامعه استفاده می کنیم و یا واقعه کربلا که برای مسلمانان منحصر به فرد است و یک ظرفیت عظیم برای تغییر و تحولات درونی دارد کمتر ابعاد درونی و مفاهیم آن در تلویزیون به تصویر کشیده می شود درحالیکه بخش زیادی از وظیفه انتقال ارزش ها برعهده تلویزیون است ولی این رسانه در حال حاضر به سطحی نگری روی آورده است.

هدفگذاری غلط تلویزیون در ایام محرم

اسماعیلی تبار عنوان کرد: ایراد تلویزیون در ایام محرم هدفگذاری غلط در اتاق فکرش است که بیشتر به پخش مداحی و سخنرانی در این ایام اکتفا می کند درحالیکه حتی نسبت پخش اینها را هم به درستی رعایت نمی کند. تلویزیون یک رسانه تصویری است و این نکته متمایزکننده آن از رادیوست که باید به طور مثال بتواند روایت های درست و داستانی مداحی را تصویرسازی کند و از سریال، نمایش و انیمیشن بهره بگیرد. چندی پیش در شبکه های مجازی دیدیم که جوانانی در اروپا به صورت مجازی واقعه کربلا را تصویرسازی کرده بودند و تلویزیون باید بتواند با قالب های مختلف واقعه کربلا را به تصویر بکشد.

این روانشناس با اشاره به مفاهیمی که می توان از واقعه کربلا برای خودسازی در جامعه امروز بهره گرفت، تصریح کرد: تلویزیون می تواند مفاهیم کربلا را با استفاده از مشاوران و کارشناسان استخراج کند و بعد درباره این مفاهیم برنامه سازی داشته باشد نه اینکه فقط سراغ ساختار برنامه هایی در قالب سخنرانی برود. مثلا خیانت کردن کاری یزیدی است و تلویزیون می تواند این رفتارهای غلط اجتماعی را در آثار نمایشی آموزش دهد.

وی اضافه کرد: شهید مطهری می گوید یزید زمان خود را بشناس و تلویزیون نقش تعیین کننده ای در شناسایی و آسیب شناسی اجتماعی و دینی این مفاهیم دارد درحالیکه اکنون به این وظیفه خود به درستی عمل نمی کند. البته مادامیکه تلویزیون مشکل مالی داشته باشد به هیچ یک از این مفاهیم نمی توان رسید و ابتدا باید مشکل مالی صداوسیما را حل کنیم چراکه نمی توان با برنامه های مشارکتی به این دغدغه ها دست پیدا کرد.

این کارشناس حوزه روان شناسی با اشاره به اینکه مردم رفتار یزیدی را تشخیص می دهند، اظهار کرد: مردم رفتار یزیدی داعش را در ارتباط با شهید حججی دیدند و همه دیدیم که چه استقبال با شکوهی از این شهید شد. اینها همان بهره گرفتن از مفاهیم به‌روز عاشوراست. واقعه کربلا شگفت انگیز و منحصر به فرد است اما آیا ما آن نتیجه گیری لازم را دریافت می کنیم و آیا به محتوای مورد نظر عمل می کنیم یا فقط به ظواهر عمل می کنیم.

ما به فرهنگ حسینی کم لطفی کرده ایم

وی با اشاره به ویژگی های نسل امروز عنوان کرد که تلویزیون صریح تر و تخصصی تر باید به بسیاری از معضلات بپردازد و گفت: این همه شبهه افکنی در فضای مجازی انجام می شود، بچه های دهه ۸۰ و ۹۰ شکاف نسلی دارند و اختلاف نسلی بینشان بالاست پس تلویزیون باید در بحث های کارشناسی و آسیب شناسی این مسایل را بررسی کند. صداوسیما باید از افراد خوش فکر استفاده کند، باید مدیران وقت بگذارند و با این افراد ارتباط بگیرند نه اینکه این افراد پشت درهای صداوسیما بمانند.  

اسماعیلی تبار تصریح کرد: متاسفانه ما به بزرگترین واقعه دراماتیک جهان که می تواند بهترین فرصت برای تربیت نفس و بزرگترین دلیل برای تغییر آدم ها باشد نمی پردازیم و به فرهنگ حسینی کم لطفی کرده ایم.

وی با اشاره به ویژگی های شخصیت های واقعه کربلا یادآور شد: تفاوت بین حر و عمر سعد چیست؟ ما باید بدانیم که در زندگی روزمره خود از مسایل اقتصادی و خانوادگی گرفته تا فعالیت های اینترنتی حسینی هستیم یا یزیدی؟ مگر رهبر انقلاب چند سال پیش واژه شیعه انگلیسی را مطرح نکردند؟ این موضوع بسیار مهمی است و چرا نباید به آن بپردازیم. ما از ظرفیت محرم و صفر درست استفاده نمی کنیم ما اگر از همین ۲ ماه به درستی بهره بگیریم به اندازه ۱۲ ماه آموزش دیده ایم.

این روانشناس در پایان سخنانش گفت: متاسفانه تلویزیون یک خودسانسوری دارد و آیینه تمام نمای جامعه نیست. در حالیکه الان هر موبایلی که دست هر آدمی است یک شبکه اطلاع رسانی است و خود فرد و حتی موبایل ها می توانند از ماهواره ها خطرناک تر عمل کنند چون هر کسی می تواند بدون فکر هر مساله ای را منتشر کند.

کد خبر 4102545

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha