۷ آذر ۱۳۸۵، ۹:۵۶

/گزارش خبری در آستانه نشست اعضای این پیمان در لتونی/

ائتلاف شکننده ناتو ؛ سردرگمی و شکاف در میان اعضا

ائتلاف شکننده ناتو ؛ سردرگمی و شکاف در میان اعضا

نشست اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) امروز درحالی در لتونی برگزار می شود، که رسانه های غربی تاکید کرده اند که اتحاد شکننده ناتو در حال فروپاشی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه ایندیپندنت نوشت : این شکنندگی به این دلیل است که یک درخواست آشکار برای بحث در زمینه استراتژی خروج از مقابله خونین نیروهای ائتلاف با طالبان مطرح شده است.

نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند: در حالی که قرار است سران کشورها اتحاد خود را در نشست سه شنبه نشان دهند؛ وزیر دفاع بلژیک درباره آینده مهمترین ماموریت ناتو سوالاتی را مطرح کرده است. بعید است که سران این ائتلاف درباره اعزام نیروهای کمکی به افغانستان به توافق برسند.

در ادامه این مطلب آمده است : در خونین ترین سطح خشونتها در این کشور طی هفته های اخیر، یک سری درگیریها بین نیروهای ناتو و طالبان صورت گرفته است. اگر چه بلژیک مشارکت نظامی محدودی در ناتو دارد، اظهارات مقامهای وزارت دفاع این کشور هشداری به مقامهای ارشد در این ائتلاف است. این نگرانی نیز وجود دارد که فرانسه درباره نقش خود در افغانستان ابراز تردید می کند.

پاریس آشکارا به ماموریت خود در ناتو متعهد بوده، اما منابع ناتو نگران احتمال عقب نشینی فرانسه هستند.

" آندره فلاهوت" وزیر دفاع بلژیک، نگرانیهایی را درباره ماموریت ناتو به شکل آشکاری مطرح کرده است. وی گفت :" در نشست ریگا ما در نهایت درباره استراتژی خروج فکر خواهیم کرد." پنج سال پس از آغاز مشارکت غرب در افغانستان، فلاهوت درباره جنبه های موفقیت این ائتلاف ابراز تریدد می کند.

وی در گفتگو با مجله اکسپرس گفت :"وضعیت در حال بدتر شدن است و در طول زمان، نیروهای ناتو با ظاهر شدن به شکل یک ارتش اشغالگر خطراتی ایجاد می کنند."

به نوشته ایندیپندنت، بحث و رایزنی درباره استراتژی خروج آخرین چیزی است که مقام ارشد ناتو می خواهد، بشنود، زیرا امیدوار است که از نشست هفته جاری برای تقویت پیام اتحاد درمورد افغانستان استفاده شود.

در نشست ریگا ناتو امیدوار است که پیشفتهایی در مهمترین مسائل پیش روی فرماندهان در میدان جنگ حاصل شود و آن هم محدودیتهای موجود از سوی کشورها در مورد استفاده از نیروهای آنهاست.
 
سردرگمی و شکاف در میان اعضای ناتو

از سوی دیگر، یک روزنامه آمریکایی نوشت : در بین اعضای ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) درباره پاسخ به این سوال که"هدف آنها چیست" اختلافاتی وجود دارد و البته این ائتلاف به یک تفکر بزرگ نیاز دارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه کریستین ساینس مانیتور در تحلیلی نوشت : از زمانی که جنگ سرد به پایان رسید ، ناتو با سوال "هدف ما چیست؟" روبرو شده است. ازآن زمان تا کنون ائتلاف نظامی دو سوی آتلانتیک به گونه هنرمندانه ای از پاسخ به این سوال طفره رفته است. در حالی که 26 نفر از مقامهای ناتو طی هفته جاری در لتونی با یکدیگر دیدار می کنند، آنها احتمالا بار دیگر از پاسخ به این سوال طفره خواهند رفت.

نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند : در ابتدا انتظار می رفت که این نشست تغییرات در این ائتلاف را مورد بررسی قرار دهد تغییراتی که برای مسیر درخواستهای جدید قرن 21 تعیین می شوند؛ این مسئله به خاطر اختلاف بین اعضای ناتو درباره سوال " هدف" و همچنین به خاطر مسئله افغانستان کنار گذاشته شده است .

این روزنامه درباره دلایل شکل گیری ناتو نوشت : وقتی که این ائتلاف در سال 1949تشکیل شد؛12 عضو اصلی - آمریکا، کانادا و همپیمانان اروپایی آنها - درباره ماموریت سازمان آتلانتیک شمالی به توافق رسیدند و سپس ابزاری را برای انجام آن طراحی کردند. این ائتلاف عملا با مانورهای مشترک برای دفاع در برابر یک متجاوز کمونیستی ظاهر شد.

از زمانی که این تهدید در اوایل دهه 1990 از بین رفت، فرایند تغییر یافت. ناتو برخی ابزار جدید را طراحی کرده و اعضای جدید را پذیرفته و در مناطقی فراتر از مرزهای خود مستقر شده است، اما به یک تفکر عمیق در مورد علت بودن خود متوسل نشده است. از سوی دیگر، امنیت بین المللی از 11 سپتامبر به شدت تغییر کرده و همین امر بر لزوم یک بازنگری جدی و گسترده در ماموریت این ائتلاف می افزاید.

ممکن است که این تصور وجود داشته باشد که حملات 11 سپتامبر، بمبگذاریها در مادرید و لندن کشورهای عضو ناتو را متقاعد خواهد کرد که طالبان و دموکراسی آسیب پذیر در کابل تهدیدهایی هستند که ارزش جلوگیری را دارند. اما مسئله الزاما این نیست و پاسخهای متفاوتی به آن در بین اعضای ناتو وجود داشته است.

در ادامه این مطلب آمده است: این مسئله پیچیدگیهای عملی جدی در بر دارد و توضیح می دهد که چرا فرمانده ارشد ناتو به دنبال 2 هزار و 500 نیروی مازاد در افغانستان است. این مسئله همچنین تنش بین اعضای ناتو که نقش حمایتی را در افغانستان ایفا می کنند و اعضایی - همچون کانادا، انگلیس و هلند- که نیروهای خود را در جنوب افغانستان مستقر کرده اند و متحمل خساراتی می شوند، توضیح می دهد.

کریستین ساینس مانیتور تصریح می کند: بازسازی برای ربودن ذهن و قلب مردم در افغانستان مسئله مهمی است،اما آیا این وظیفه ناتو است؟ افغانستان در مرحله حساسی قراردارد. در صورتی که این کشورحمایت لازم سیاسی، نظامی و بازسازی را دریافت نکند، می تواند راه عراق را طی کند .

در پایان این مطلب آمده است : مقامهای ناتو در نشست هفته جاری خود باید به حمایت بیشتر متعهد شوند. اما آنها باید همچنین در پایان توافق کنند که با سوالات بزرگی درباره ماموریت خود روبرو شوند. افغانستان همچون امکان بقای ناتو این سوالات را درخواست می کند.

کد خبر 413258

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha