به گزارش خبرنگار مهر، سمیه فرحبخش ظهر یکشنبه در جمع خبرنگاران هدف از کشت کینوا را اصلاح الگوی کشت عنوان کرد و اظهار داشت: این گیاه را به دلیل مقاوم به شوری و خشکی می توان در اراضی لم یزرع کشت کرد.
وی وضعیت ارزآوری این گیاه را مناسب ارزیابی کرد و افزود: این گیاه برای غذای کودک و افرادی که حساسیت به گلوتن غلات دارند مناسب است. استانهای خوزستان، سمنان، یزد و سیستان بلوچستان نیز تا کنون در این زمینه کشت انجام دادهاند.
فرحبخش اضافه کرد: این کشت برای اولین بار در سطح یک هکتار از اراضی استان بوشهر انجام شد که در شهرستان دیر ۰.۵ هکتار، تنگستان ۰.۲۵ هکتار و بوشهر ۰.۲۵ هکتار انجام گرفت.
وی بیان داشت: کینوا گیاهی است یکساله، که معمولا به منظور محصول دانه کشت میشود ولی از برگهای جوان آن هم به عنوان سبزی تازه و یا پخته استفاده میشود و برخی ژنوتیپها کاربرد کشت علوفهای دارند.
مجری کشت پایلوت کینوا در استان بوشهر ادامه داد: کینوا بومی کوههای آند در بولیوی، شیلی و پرو است که طی ۵۰۰۰ سال به طور مداوم مورد تغذیه مردم این مناطق بوده به طوری که در سال ۲۰۰۳، بولیوی و پرو با ۸۸ درصد تولید جهانی بزرگترین صادرکنندگان کینوا بودند.
وی افزود: پروتئین کینوا از نظر کمی و کیفی بهتر از دانه غلات متداول است و تعادل اسیدآمینهای مطلوبتری برای تغذیه انسان و دام نسبت به گندم دارد و لیزین بالا از مشخصههای بذر کینواست که دو برابر گندم است.
سرپرست مدیریت باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر خاطرنشان کرد: کینوا در آمریکا برای تولید آرد، سوپ، غلات صبحانه، تهیه غذا (به طور جداگانه و یا مخلوط با برنج پخته) و سالاد استفاده میشود.
فرحبخش اضافه کرد: آرد کینوا به عنوان نشاسته کشدار در ترکیب با آرد و یا دانه گندم و ذرت برای تهیه نان، بیسکویت و یا فرآوری غذا استفاده میشود. سازمان خواروبار جهانی ارزش غذایی بالای آن را با شیرخشک مقایسه کرده است.
وی گفت: توسعه و ترویج کشت و تغذیه کینوا باعث تنوعبخشی به محصولات غذایی در کشور، تولید پایدار، افزایش درآمد کشاورزان و تأمین بخشی از نیاز غذایی جامعه خواهد شد.
فرحبخش اظهار داشت: کینوا به عنوان غذایی بدون گلوتن، یک گیاه دارویی هم محسوب میشود. تحقیقات در زمینه این گیاه نشان داد کینوا در ایران قابل تولید و در آینده جایگاه مناسبی در زراعت خواهد داشت.
نظر شما