۱۹ آذر ۱۳۹۶، ۱۲:۲۵

گزارش صفحات اندیشه روزنامه‌های ۱۹ آذر؛

از عقلانیت سیاسی فلسطینیان تا روایتی از «تکرار»

از عقلانیت سیاسی فلسطینیان تا روایتی از «تکرار»

گزارشی از صفحات اندیشه روزنامه های صبح یکشنبه ۱۹ آذر ماه را در ادامه خواهید خواند.

خبرگزاری مهر، گروه دین و اندیشه: شاید کمتر روزنامه ای باشد که در میان صفحات خود به طور روزانه به مباحث اندیشه ای بپردازد و به نظر می رسد این حوزه مورد توجه اصحاب رسانه قرار نگرفته و از آن غفلت شده است. ارزیابی اینکه در میان روزنامه های کشور چقدر موضوعات اندیشه ای مورد توجه قرار می گیرد و میان اصحاب رسانه، اندیشه چقدر از اولویت برخوردار است، و بررسی چرایی این عدم توجه به مباحث اندیشه ای بحث مجزایی را می طلبد.

باید گفت در میانِ روزنامه های صبح، صفحه سیاست‌نامه روزنامه اعتماد و صفحه آئین و اندیشه فرهیختگان به طور روزانه چاپ می‌شوند و بقیه روزنامه های کشور به صورت یک روز در میان و یا با بازه زمانی بیشتری صفحه اندیشه خود را منتشر می‌کنند. گزارشی از مطالب اصلی صفحات اندیشه روزنامه های صبح کشور را در این مجال بررسی خواهیم کرد.

روزنامه شرق: روایتی از «تکرار»

شرق در دو صفحه ای که امروز به مطالب حوزه اندیشه اختصاص داده است با تصویری از مراد فرهاد پور در کنار صالح نجفی و با تیتر اصلی «استثناء و قاعده؛ از کیرکگور تا اشمیت و آگامبن»، گزارشی از نشست نقد و بررسی کتاب «تکرار» که در هفته گذشته در شهر کتاب برگزار شد، ارائه کرده است. «تکرار» عنوان کتابی از فیلسوف و متاله اگزیستانسیالیست دانمارکی، سورن کیرکگور است که توسط صالح نجفی ترجمه شده است. این نشست با بحثی مقدماتی از سوی صالح نجفی درباره ترجمه کتاب آغاز شد و سپس فرهادپور نکاتی درباره فضای کلی ترجمه در ایران ارائه کرد و همچنین به مفهوم تکرار در تاریخ فلسفه پرداخت.

نکته قابل توجه برگزاری دو نشست در مورد دو اثر از دو فیلسوف اگزیستانسیالیست در روزهای گذشته است. شرکت سهامی انتشار هم جمعه دهم آذرماه میزبان نشست رونمایی از ترجمه کتاب«آری! صدا را باید بالا برد: مقالاتی از آلبر کامو» بود. در این نشست هم بحث به ترجمه کشیده شد و مصطفی ملکیان در باب ترجمه آثار کامو سخنانی ایراد کرد که با واکنش تند خشایار دیهیمی (مترجم بسیاری از آثار آلبر کامو) مواجه شد.

روزنامه فرهیختگان: خشونت فلسطینیان؛ مصداق عقلانیت سیاسی

فرهیختگان در مطلب اصلی خود گزارشی از واکنش تلگرامی محمد جواد غلامرضاکاشی استاد اندیشه سیاسی در مقابل انتقال سفارت امریکا به بیت المقدس توسط ترامپ ارائه کرده است

فرهیختگان در مطلب اصلی خود گزارشی از واکنش تلگرامی محمد جواد غلامرضاکاشی استاد اندیشه سیاسی در مقابل انتقال سفارت امریکا به بیت المقدس توسط ترامپ ارائه کرده است. کاشی در این یادداشت با بیان اینکه « این تصمیم معنایی جز آن ندارد که فلسطینیان بپذیرند خواب و خیال تشکیل یک کشور مستقل را برای همیشه فراموش کنند» نوشته است: «آنها که همه‌جا از سیاست انسان‌دوستانه و عاری از خشونت دفاع می‌کنند، لطفا توضیح دهند چه امکان عقلانی برای حیات سیاسی ملت فلسطین وجود دارد؟»  او می‌افزاید: «برای گروهی که نادیده گرفته شده، تحقیر شده و چشم‌اندازها همه حاکی از مرگ و انحلال است، خشونت تنها انتخاب وسوسه‌انگیز است. وقتی سیاست عقلانی و متکی بر منطق و محاسبه، دلالتی جز پذیرش محتوم مرگ ندارد، خشونت تنها مصداق عقلانیت سیاسی است

این روزنامه همچنین در یادداشتی به قلم حامد سرلکی و با عنوان « خدایگان دولت و آفریدگار ِ لِویاتان» آرا و اندیشه های توماس هابز، فیلسوف سیاسی انگلیسی را نقد و بررسی کرده است.

روزنامه اعتماد: تاریخ به روایت قصه

فلسفه، تاریخ، سیاست و جامعه شناسی موضوعاتی هستند که معمولا صفحه سیاستنامه روزنامه اعتماد به آنها می‌پردازد. این روزنامه در روز یکشنبه گزارشی از نشست رونمایی از واپسین مجلد فصلنامه مردمنامه ارائه کرده است. این نشست هفتم آذرماه برگزار شد و اصلی ترین سخنران آن محمد علی موحد بود که سیاست نامه هم تصویر اصلی صفحه خود را با تیتر «تاریخ به روایت قصه» به او اختصاص داده است.

در این جلسه موحد ۹۴ ساله که به تازگی از تصحیح مثنوی معنوی فارغ شده است به رابطه قصه و تاریخ در آثار مولانا و به خصوص مثنوی معنوی پرداخت. او سخنرانی خود بعد از اشاراتی درباره نحوه قصه‌گویی مولانا و بهره‌هایی که از آن در زمینه تاریخ‌نگاری می‌توان گرفت، قصه «قاضی و مفلس در زندان» در اوایل دفتر دوم مثنوی را روایت کرد و نشان داد که چگونه می‌توان از قصه‌ای که مولانا روایت کرده به وضعیت نهاد قضا و زندان در تاریخ ایران پی برد. در ادامه مهرداد قیومی، استاد معماری دانشگاه شهید بهشتی به بهره گرفتن از آثار مولانا برای نگارش تاریخ معماری پرداخت و داریوش رحمانیان، مدیر مسوول سردبیر مردمنامه درباره سیری که در تاریخ نگاری جدید رخ داده و به ظهور ژانرهای جدیدی از جمله تاریخ مردم منجر شده، نکاتی عرضه کرد. مصطفی ملکیان، محمود دولت‌آبادی میهمانان ویژه این مراسم بودند.

روزنامه جوان: پتانسیل ولایت برای وحدت شیعه و سنی

جوان در مطلب اصلی صفحه اندیشه امروز خود در یادداشتی به تحلیل مفهوم ولایت در میان اهل سنت و شیعه پرداخته و آن را به عنوان یکی از مهمترین تقاط اتصال و وحدت شیعه و سنتی مورد بررسی قرار داده است

جوان در مطلب اصلی صفحه اندیشه امروز خود به مناسبت میلاد پیامبر اکرم(ص) و هفته وحدت در یادداشتی به قلم علی کاکا دزفولی، به تحلیل مفهوم ولایت در میان اهل سنت و شیعه پرداخته و آن را به عنوان یکی از مهمترین تقاط اتصال و وحدت شیعه و سنتی مورد بررسی قرار داده است. نویسنده در بخشی از یادداشت نوشته است: «موضوع «ولایت» و اهل بیت پیامبر (ص) در وحدت شیعه و اهل سنت، مسئله به غایت مهمی است که غفلت از آن سبب شده است دقیقاً این موضوع در برخی برهه‌های زمانی به عامل انشقاق و تفرق بین امت واحده تبدیل شود.

در حالی که بهترین محفل تعامل و گفت‌وگو میان اهل سنت می‌تواند قرار گیرد و از آنجا که نفس «ولایت» امری فطری است و اهل سنت، ولایت پیامبر اکرم را پذیرفته‌اند، درک موضوع ولایت و تبیین آن از قضا بسیار قابل هضم برای عموم مسلمانان است. اما نکته مهم در این تعامل آن است که سیاست تقریبی به محوریت «ولایت» باید بر اساس «تولی» باشد»

کد خبر 4167746

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha