خبرگزاری مهر - گروه استانها: آبسرده یکی از سدهای شهرستان بروجرد است که عملیات اجرایی آن در بهار سال ۸۷ آغازشده و متأسفانه پس از ۹ سال تنها ۳۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، سرعت اجرای سد آبسرده بهعنوان یکی از مهمترین نیازهای شهرستان بروجرد به نحوی است که میتوان ادعا کرد این سد بهطور متوسط در هرسال کمتر از ۴ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، موضوعی که نشان میدهد با همه اهمیتی که این پروژه برای بروجرد دارد اما هنوز به شکل جدی در دستور کار دولت قرار نگرفته است.
«آبسرده» آب رفت!
سد آبسرده در زمان کلنگ زنی با این مبنا که از نوع خاکی تک قوسی با هسته رسی است و ارتفاع سد از پی ۸۴ متر، طول تاج ۴۵۷ و عرض تاج ۱۰ متر است عملیات اجراییاش آغاز شد، هدف از اجرای این سد کنترل جریانهای سطحی در محدوده طرح، ذخیره آب برای توسعه آبیاری اراضی پاییندست به وسعت ۸۴۰۰ هکتار، تولید انرژی برقآبی به میزان ۶ مگاوات، تنظیم آب کشاورزی به میزان ۷۴.۵۷ میلیون مترمکعب در سال بود.
تا پیشازاین سد آبسرده صرفاً پروژهای برای تأمین نیازهای کشاورزی بود اما رفتهرفته با خروج طرح سد «گلرود» از دستور کار وزارت نیرو مقرر شد از آب موجود در سد آبسرده علاوه بر کشاورزی، برای آب شرب مصرفی شهرستان بروجرد مدنظر قرار گیرد.
پیشازاین مدیرعامل شرکت آب منطقهای لرستان در بازدید از پروژه سد آبسرده به خبرنگار مهر گفته بود که تخصیص آب به سد آبسرده کاهش پیداکرده است.
تأمین ۷۰ درصد آب آشامیدنی بروجردیها از طریق چاه
رضا میرزایی بابیان اینکه تخصیص آب این سد در ابتدا ۶۵ میلیون مترمکعب در سال بوده است اظهار داشت: تخصیص آب سد آبسرده در سال ۹۵ به ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب کاهش یافت، و در حال حاضر این سد برای تأمین آب شرب بروجرد و روستاهای بروجرد و آبیاری ۴۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی اجرا میشود، با این تفاسیر این سؤال پیش میآید که علت کاهش تخصیص آب به این سد حیاتی در شهرستان بروجرد چه عواملی بوده است.
ساخت سد در شهرستان بروجرد ازآنجا دارای اهمیت بالایی است که هماکنون ۷۰ درصد آب آشامیدنی مردم شهرستان بروجرد از چاه تأمین میشود و تنها ۳۰ درصد از آب شرب بروجرد از سرچشمههای «گلرود» است.
بالا بودن املاح و کدورت آب به دلیل زلزلههای اخیر و آسیبدیدگی چاهها یکطرف مشکلات بحران آبهای زیرزمینی و تبعات جبرانناپذیر آن برای آینده شهرستان بروجرد طرف دیگر که همه این موارد لزوم تسریع در ساخت سد در شهرستان بروجرد را دوچندان کرده است.
کاهش بارندگیها در سالهای اخیر و مشکل کم بود آب برای کشاورزان مسئلهای است که موجب شده است تا ساخت سد بسیاری از معادلات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی بروجرد را تحت تأثیر خود قرار دهد و از اهمیت بسیار بالایی برای مردم برخوردار شود.
پیگیری برای افزایش اعتبارات سد
از طرفی با این سرعت پیشرفت فیزیکی و نوع تزریق اعتبارات نمیتوان متصور بود که این سد بتواند در بازه زمانی کمتر از ۲۵ سال افتتاح شود، موضوعی که این نگرانی را به دنبال خواهد داشت که در آینده آیا چاههای آب میتوانند منابع مطمئن و سالمی برای استفاده شرب مردم بروجرد باشد؟
بهواقع تا آن زمان تبعات زیستمحیطی این حجم استفاده از آب زیرزمینی برای مردم شهرستان بروجرد تا چه مقدار است و برآورد خسارتهای آن تا چه میزان خواهد بود؟
نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از کند بودن سرعت اجرای سدهای شهید محمد بروجردی و آبسرده اظهار داشت: در سال گذشته برای سرعت بخشیدن به پروژهای مذکور سه جلسه با حضور وزیر وقت نیرو و جلسات متعدد با مدیرعامل شرکت آب کشور برگزار شد.
عباس گودرزی در گفتگو با مهر افزود: نتیجه جلسات با مسئولان در سال گذشته این بود که پیمانکار سد آبسرده با استفاده از قانون ماده ۴۸ تغییر کرد و پروژه پس از مدتها تعطیلی مجدد فعال شد.
نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی با ابراز تأسف از اینکه در سالهای گذشته اعتبار سد آبسرده را بسیار کم دیدهاند گفت: امسال به دلیل اینکه در فصل اعتبارات آبی کشور کاهش ۴۰ تا۵۰ درصدی مواجه هستیم درنتیجه اعتبار سد آبسرده رقم قابلتوجهی نیست.
گودرزی عنوان کرد: در جلسهای که در سازمان برنامهوبودجه داشتیم با چانهزنی توانستیم اعتبار دو سد شهرستان بروجرد را ۵۰ درصد افزایش دهیم و اعتبار سد آبسرده از ۴۰ میلیارد ریال به ۶۰ میلیارد ریال افزایش یافت.
نظر شما