به گزارش خبرنگار مهر، علی باقرزاده رییس سازمان نهضت سوادآموزی صبح امروز در نشست خبری گفت: هدف ما اغنای جامعه بی سواد کشور و تشویق آنها به سواد آموزی است. تا کنون بیش از ۳۳ تفاهم نامه همکاری با موسسات و دستگاه های دولتی و غیر دولتی برای این منظور بسته شده است و همچنین ۵۷۰ مرکز غیر دولتی در امر سوادآموزی با استان ها قرداد امضا کرده اند.
وی در ادامه به طرح هایی که توسط سازمان نهضت سوادآموزی دنبال می شود اشاره و بیان کرد: کتاب «داستان یک زندگی» متناسب با شعار سال بین ۵۰ هزار نفر سواد آموز توزیع می شود و مسابقه آن در دهه فجر برگزار می شود که این یکی از طرح های ماست و همچنین طی سه سال گذشته ۲۶۲ هزار نفر از اولیای دانش آموزان سواد آموز شده اند. سواد آموزی ۱۰ تا ۱۹ ساله ها یکی از اولویت های ما است که در این بازه ۴۵ هزار و ۴۲۹ نفر شناسایی شدند و آموزش دیدند.
معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه تعداد ۲۱۷ مراکز آموزش یادگیری محلی در کشور ایجاد شده است، گفت: امروزه تمام تلاش بر این است که سواد آموزی با همراهی مهارت آموزی به بی سوادان ارایه شود که در مراکز محلی ما این اتفاق رخ می دهد.
باقرزاده بیان کرد: دو طرح کتابخوانی داریم که برای پایداری سواد دنبال می کنیم. یکی طرح کتابخوانی با خانواده است که ۱۳۹ هزار نفر را تحت پوشش دارد که کتاب ها به همراه خانواده خوانده می شود و بسته های کتاب هم میان خانواده ها توزیع شده است. طرح حلقه های کتابخوانی نیز برای افراد کم سواد که تحت پوشش ما نیستند را نیز اجرا کرده ایم که ۳۶ هزار نفر تحت پوشش این طرح هستند.
رشد ۶ درصدی سوادآموزی به اتباع خارجی
به گفته وی، یکی دیگر از طرح های سوادآموزی به اتباع خارجی که عمدتا افغان ها هستند، مربوط می شود که دارای رشد ۶ درصدی بوده به طوریکه از سال ۱۳۶۳ تا سال ۱۳۸۹ تعداد ۶۸۱ هزار و ۱۵۳ نفر در این کلاس ها ثبت نام کردند و آموزش دیدند و از سال ۹۰ این رقم ۷۸ هزار و ۴۷۲ نفر را شامل می شود.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در ادامه به سواد آموزی در زندان ها اشاره کرد و گفت: ما در زندان ها همه محدودیت ها را برداشتیم و در ۵ سال گذشته ۸۶ هزار نفر را در زندان ها تحت پوشش قرار دادیم. این طرح با هدف آموزش سواد پایه و مهارت های اساسی زندگی به زندانیان بی سواد و کم سواد گروه سنی ۱۰ تا ۶۰ سال و با مشارکت سازمان زندان ها انجام می شود.
به سربازان بی سواد پایان خدمت تعلق نمی گیرد
باقر زاده اظهار کرد: طرح دیگر ما مربوط به سربازان بی سواد است که در این طرح ما اقدام به شناسایی و آموزش سواد به ۲۹۱۱ نفر سرباز بی سواد و کم سواد کرده ایم و طرحی اجرا می کنیم که هیچ سرباز بی سوادی تا سواد فرا نگرفته پایان خدمتش داده نمی شود.
به گفته وی آموزش از طریق رایانه نیز در دستور کار این سازمان است و در این باره بیان کرد: ما طرح آموزش با تبلت را که از طریق یک نرم افزار صد در صد بومی است در خوزستان با آموزش ۱۰ نفر کلید زدیم که به صورت آزمایشی قرار است در ۵ استان اجرایی شود. در همین راستا ما به تولید فیلم های آموزشی و محتوای آموزشی نیز دست زده ایم و تنها چالش این است که ما محتوای مناسبی برای آموزش به کم سوادان و بی سوادان در بازار نشر نداریم و کتاب های کمکی مربوط به گروه سنی نونهالان، دانشجوها، دانش آموزان در این بازار در دسترس است.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینکه آمار ما از طریق نتایج سرشماری نفوس و مسکن به دست می آید، تعداد بیسوادان کشور را دو میلیون و ۶۹۰ هزار نفر عنوان کرد و گفت: برخی کشورها بر این آمار بسنده نمی کنند بلکه خود آزمون هایی را برگزار می کنند که در این آزمون نه خوداظهاری فرد مهم است و نه مدرک؛ بلکه از طریق آزمون، سواد وی سنجیده و افراد ر ۵ گروه دسته بندی می شوند. ما نیز کارگاه مربوط به این شیوه سنجش را برگزار کرده ایم و آماده هستیم از این طریق دست به سنجش بزنیم.
بیشترین نرخ باسوادی و بی سوادی در استان ها
وی گفت: یکی از شاخص های مهم در سواد آموزی عدالت جنسیتی است که در کم شدن سواد میان زنان و مردان سنجیده می شود. بیشتر فعالیت های ما خصوصا در مناطق محروم و روستایی معطوف به آموزش زنان است و بر همین مبنا در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال ۲.۷ درصد میزان این فاصله کمتر شده است و همچنین فاصله میان شهروندان شهرنشین و روستایی نیز در امر سوادآموزی کاهش معنا داری پیدا کرده است. در گروه سنی ۱۰ تا ۱۹ سال که شاخص بسیار مهمی است ما درصد باسوادی امان از ۹۸.۲ به ۹۷.۳ رسیده است و به طور کلی در گروه هدف که رده سنی ۱۰ تا ۴۹ سال است این درصد از ۹۲.۵ به ۹۴.۷ رسیده است.
به گفته باقرزاده، در حال حاضر بیشترین نرخ باسوادی در استان های مازندران، تهران، سمنان، البرز است و کمترین نرخ باسوادی نیز در استان های سیستان و بلوچستان، اذربایجان غربی، کردستان، کرمان، خوزستان و لرستان است.
وی ادامه داد: از سال ۹۱ تا ۹۵ یک میلیون و ۴۸۰ نفر از آمار بیسوادی کشور کم شده است.
باقرزاده درباره میانگین سال های تحصیلی در استان های کشور به عنوان یکی دیگر از شاخص های سوادآموزی گفت: بالا بودن میانگین سال های تحصیلی با بالابودن میزان درآمد و بالابودن امید به زندگی رابطه مستقیم دارد. در این راستا میانگین سال های تحصیلی به ۸.۴ رسیده است که در سال ۹۰ این عدد ۷.۶ بوده است. در تهران ۹.۸ سال میانگین تحصیلی هر شهروند است و بعد از تهران، سمنان و البرز با ۹.۴ سال، بهترین وضعیت را دارند اما در سیستان و بلوچستان این میانگین ۶ است و در کردستان و اذربایجان غربی این عدد ۷.۱ است.
وی، چالش مهم کشور را بی انگیزه بودن کسانی که بی سواد هستند برای پیوستن به طرح باسوادی عنوان کرد و اضافه کرد: مشکل بی انگیزه بودن افراد به مشکلات فرهنگی، اقتصادی، اشتغال و... باز می گردد که باید برای این موارد راهکار اندیشید. در این میان اتباع خارجی که افغان ها هستند بیشترین انگیزه را دارند به طوریکه ما برای ثبت نام آنها سقف تعیین می کنیم.
با هیچ آموزش دهنده ای به طور مستقیم طرف قراداد نیستیم
به گفته باقرزاده، در حال حاضر ۷۰ هزار آموزش دهنده با نهضت سواد آموزی همکاری فعال دارند و روش همکاری آنها از طریق موسسه غیر دولتی است و نهضت سوادآموزی به صورت مستقیم با هیچ آموزش دهنده ای طرف قرار داد نیست.
وی گفت: ما روی کنترل ثبت نام افراد نظارت داریم تا ثبت نامی کاذب رخ ندهد و از طرفی روی خروجی هم نظارت داریم و هر کس در آزمون ما قبول شود، قبول شده محسوب می شود. ما نظارت مستقیم و غیر مستقیم روی برگزاری امتحانات داریم.
باقرزاده با اشاره به اینکه یکی از مطالبات جدی آموزش دهندگان تبدیل وضعیت و استخدام آنهاست، در این باره اظهار کرد: بعد از تصویب اساسنامه ای که می گفت که هر کس ۵ سال با سازمان همکاری مستمر داشته باشد را آموزش و پرورش می تواند استخدام کند و در مجلس شورای اسلامی تصویب شد، یک اصلاح تبصره ای هم در مجلس آمد که آموزش و پرورش می تواند کسری نیروی خود را از چهار محل تامین کند که یکی از چهار محل همین نیروی سواد دهندگان بود اما اینها هنوز به مرحله اجرا درنیامد که طرح دیگری مطرح شد که این افراد به حق التدریس و بعد وضعیتی استخدامی تبدیل شوند که این طرح با مخالفت رو به رو شد و به کمیسیون برگشت. ما حق سوادآموزان و مطالبه آنها را به رسمیت می شناسیم اما منتظر نتیجه از طرف مجلس شورای اسلامی هستیم.
معوقات یک ساله نهضت سوادآموزی
وی همچنین گفت: با توجه به تجمع های اعتراضی از سوی سواد دهندگان بر عکس اطلاعات اشتباهی که در فضای مجازی هست تا کنون هیچ سواد دهنده ای به خاطر اعتراض، فعالیتش مختل نشده است. اگر کلاس فردی منحل یا متوقف شده است حتما به دلایل موجه و طبق قوانین بوده است. مثلا ترک تحصیل در میان آموزش گیرندگان فرد زیاد بوده است و یا سر کلاس حاضر نشده است یا کلاس را به نام خودش ثبت کرده اما کس دیگری در کلاس تدریس کرده است.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی ادامه داد: قبول داریم که پرداخت های ما با تاخیر زیادی صورت می گیرد و شرمنده هستیم. ما تا پایان نیمه اول سال ۹۵ با این عزیزان تسویه کرده ایم و یک سال در پرداخت تعویق داریم که با پیگیری های متعدد قول داده شده که این معوقه انجام شود. به هر حال ما موظف هستیم موسسات طرف قرار داد را تامین کنیم.
وی درباره وضعیت سوادآموزان و سواد دهندگان در مناطق زلزله زده بیان کرد: ما گروهی را به مناطق زلزله زده خصوصا سر پل ذهاب فرستاده ایم و تصمیماتی برای حمایت گرفته ایم. قرار است مسئولان چند چادر و کانکس در اختیارمان بگذارند و هر آموزش دهنده ای که در این طرح شرکت کند مشوق های بسیار خوبی دریافت می کند. حتی برای سوادآموزان و سواد دهندگانی که در زلزله خسارت دیدند نیز حمایت هایی در نظر گرفته ایم.
باقرزاده در پایان مهمترین چالش بحث سوادآموزی را اختیاری بودن امر آموزش در کشور دانست و گفت: باید آموزش در کشور به صورت اجبار در بیاید. ما حتی وقتی طبق قانون می توانیم در امر سوادآموزی دخالت کنیم که مثلا پدر و مادری مانع سوادآموزی شده باشند و اگر اختیاری بوده باشد کاری نمی توانیم بکنیم.
نظر شما