خبرگزاری مهر، گروه بین الملل_حنیف غفاری: به طور کلی طی ماههای اخیر، سیگنال های خوبی به آنکارا بابت عضویت در اتحادیه اروپا مخابره نمی شود. واقعیت امر این است که مواضع سلبی کشورهایی مانند اتریش، یونان ، آلمان و... امکان عضویت ترکیه در اروپای واحد را عملا منتفی کرده است.
در چنین شرایطی مقامات اروپایی مشغول بررسی گزینه های دیگر، برای تعامل با ترکیه هستند. به عبارت بهتر، دیگر گزینه ای به نام "عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا" در سیاست خارجی و داخلی اروپای واحد موضوعیت ندارد.
در همین راستا، «یوهانس هان»، کمیسر گسترش اتحادیه اروپا در سخنانی خواستار در پیش گرفتن یک فرم واقع بینانه مناسبات با ترکیه شده و از شراکت راهبردی با ترکیه به عنوان آلترناتیوی در این خصوص نام برده است.
لازم به ذکر است که اخیرا مقامات فرانسوی نیز بر روی این گزینه تمرکز کرده اند. "هان" معتقد است که حقایق در خصوص ترکیه (موانع عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا) تغییر نکرده است که تلاش آنکارا برای بهبود روابط با آلمان و دیگر کشورهای اروپایی نیز عملا نمی تواند موانع عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را از بین ببرد.
آنچه از سخنان کمیسر گسترش اتحادیه اروپا به عنوان مقامی رسمی بر می آید، این است که عضویت ترکیه در اروپای واحد نه تنها در زمان حال، بلکه در آینده نیز امکانپذیر نخواهد بود. همین مسئله سبب شده است تا مقامات اروپایی بر روی گزینه های دیگری متمرکز شوند.
در سال ۲۰۰۷ میلادی، زمانی که نیکولا سارکوزی در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه به پیروزی رسید، وی از ترکیه به عنوان «شریک با اولویت» برای اروپا یاد کرد. سارکوزی معتقد بود که اساسا عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا امکانپذیر نیست و آنکارا و بروکسل نباید انرژی و توان خود را صرف این موضوع کنند.
با این حال مقامات ترکیه ای در آن زمان اظهارات سارکوزی را محکوم کرده و اعلام کردند که به گزینه ای به جز عضویت کامل در اتحادیه اروپا فکر نخواهند کرد. پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۲ فرانسه و پیروزی فرانسوا اولاند بر سارکوزی، اردوغان و مقامات حزب عدالت و توسعه امیدوار بودند بتوانند از فرصت حضور سوسیالیست ها در کاخ الیزه به عنوان فرصتی برای بهبود روابط خود با اروپا استفاده کنند.
با این حال، نه تنها ترکیه طی سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ میلادی نتوانست اقدامی در این خصوص صورت دهد، بلکه عملا موانع پیوستن ترکیه به اروپای واحد چند برابر شد. حتی توافق اخیر ترکیه و اتحادیه اروپا بر سر بحران پناهجویان نتوانست به عاملی تسریع کننده در مسیر پیوستن ترکیه به اروپای واحد تبدیل شود.
هم اکنون ترکیه بار دیگر خود را از اروپای واحد دور می بیند. اظهارات اخیر کمیسیر گسترش اروپا در همین راستا قابل ارزیابی است. برای عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا لازم است همه اعضای اروپای واحد با این موضع موافقت کنند. چنین موضوعی در عمل امکانپذیر نیست و حتی در صورت حل فصل بحران هایی مانند مسئله قبرس و بهبود روابط ترکیه با یونان، در عمل برخی کشورها مانند اتریش با عضویت ترکیه در اروپا به صورت ماهوی و ذاتی مشکل دارند.
در هر حال، به نظر می رسد مقامات اروپایی طی روزها و ماه های آتی نیز بر موضع اخیر خود در خصوص «شراکت راهبردی ترکیه با اروپا» به جای «عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا» پافشاری کنند. در چنین شرایطی باید مشاهده کرد که موضع اردوغان و حزب عدالت و توسعه در مقابل اتحادیه اروپا چه خواهد بود.
نظر شما