خبرگزاری مهر، گروه استانها- سید امیرحسین عظیمی- جواد قنبری: سیستان و بلوچستان پایینترین شاخص دسترسی به آب بهداشتی و آشامیدنی را در کشور دارد و بنا به آمارها هماکنون از مجموع ۵ هزار و ۵۰۰ روستای دارای سکنه سیستان و بلوچستان بیش از ۵۰ درصد آنها یعنی حدود ۳ هزار روستا هماکنون فاقد هرگونه شبکه آبرسانی و لولهکشی آب هستند.
از همین رو روستاهایی که فاقد شبکه هستند بهوسیله تانکر و بهصورت سقایی آبرسانی میشود که به گفته مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان از میان ۳ هزار روستایی که فاقد شبکه هستند هماکنون چیزی حدود یک هزار و ۳۰۰ روستا بهوسیله تانکر آبرسانی میشوند.
«سهمیه هر نفر در آبرسانی سقایی روزانه ۱۵ لیتر آب است»، درحالیکه اگر به گفته مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی سیستان و بلوچستان رجوع کنیم یعنی هماکنون حدود ۲ هزار روستایی که فاقد لولهکشی هستند همین ۱۵ لیتر آب در روز را هم ندارند؛ یعنی این روستاها شرایطی بهمراتب فاجعهبارتر را تجربه میکنند.
۳۰ درصد زاهدان شبکه آبرسانی ندارد
برای درک بهتری از مشکل بیآبی و تشنگی مردم در محرومترین استان کشور به گفتههای اخیر احمدعلی کیخا، نماینده مردم سیستان و عضو کمیسیون آب مجلس شورای اسلامی اشاره میکنیم؛ کیخا میگوید: سیستان و بلوچستان تنها استانی است که ۳۰ درصد جمعیت مردم مرکز استان (زاهدان) هم فاقد هرگونه شبکه آبرسانی هستند چه برسد به روستاهایی که در فاصلههای بعضاً ۸۰۰ کیلومتری از مرکز استان قرار دارند.
اگر به برخی از روستاهای جنوب سیستان و بلوچستان بهویژه روستاهایی که در نوبت آبرسانی سقایی هستند سری بزنیم با صحنههای قابلتأملی روبهرو میشویم، تا جایی که مردم برخی روستاها به دلیل برخی بیماریهای واگیر که دلیل آن استفاده مشترک انسان و حیوان از یک منبع مشترک آب که محلیها به آن «هوتگ» میگویند، با مشکلات بهداشتی نیز مواجه هستند.
مردم روستاهای بلوچستان محروم از سهیمه ۱۵ لیتری آب
برای درک بهتر بحران بیآبی در جنوب سیستان و بلوچستان به بیان برخی آمارها که از زبان فرمانداران شهرستانهای جنوب استان اشاره میکنیم.
فرماندار سرباز میگوید: تنها ۳۳ درصد مردم شهرستان سرباز به شبکه آبرسانی دسترسی دارند که در مقایسه با میانگین ۹۰ درصدی شاخص دسترسی به آب بهداشتی در کشور این آمار بسیار پایینتر است.
حمیدالدین یوسفی در گفتوگو با خبرنگار مهر، میافزاید: ۹۲ درصد جمعیت شهرستان سرباز در ۶۳۵ روستای دارای سکنه این شهرستان زندگی میکنند و هماکنون تنها ۲۸ روستای سرباز بهصورت سقایی و با سهمیه تنها ۱۵ لیتر در روز آبرسانی میشوند و بقیه در نوبت آبرسانی سیار هستند و این در حالی است که هماکنون ۴۵ هزار نفر از مردم ۶۸ روستای اکثراً مرزی این شهرستان در انتظار آبرسانی سیار هستند.
یوسفی خاطرنشان میکند: البته در صورت تغییر شرایط آب و هوایی و بارش نزولات الهی مشکل بیآبی بسیاری از مردم سرباز حل میشود چراکه ۸۰ درصد سکونتگاهها و جمعیت شهرستان سرباز در امتداد رودخانه بزرگ سرباز با بیش از ۳۰۰ کیلومتر طول ساکن هستند.
۳۱۵ روستای شهرستان نیکشهر فاقد شبکه آبرسانی است و این درحالی است که تنها به ۹۰ روستای این شهرستان سهمیه ۱۵ لیتری آب میرسد و بقیه در انتظارند
همچنین صاحبگل صالحی فرماندار نیکشهر میگوید: ۳۱۵ روستای این شهرستان فاقد شبکه آبرسانی است و این در حالی است تنها به ۹۰ روستای این شهرستان سهمیه ۱۵ لیتری میرسد و بقیه در انتظارند.
نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی نیز میگوید: بحران بیآبی در روستاهای حوزه انتخابیه چابهار (کنارک، چابهار، نیکشهر، قصرقند) بهویژه در منطقه «دشتیاری»، «پلان» و «تلنگ» همچنان ادامه دارد که در بخش «تلنگ» حالا تبدیل به یک فاجعه شده است.
عبدالغفور ایراننژاد در گفتوگو با خبرنگار مهر میگوید: پرداخت نکردن بدهی اداره آب و فاضلاب روستایی در چند سال گذشته به تانکرهای اجارهای و تقویت نشدن ناوگان فرسوده آبرسانی سیار سبب شده تا روند آبرسانی در بخش «تلنگ» قطع شود.
وی با بیان اینکه اکنون تنها ۵ دستگاه تانکر آبرسان هرکدام با ظرفیت ۱۲ هزار لیتر به بیش از ۱۲ هزار نفر از اهالی این منطقه خدماترسانی میکنند، خاطرنشان کرد: در صورت اختصاص ۲۴ دستگاه تانکر آبرسانی سیار جدید میتوان به مردم همه روستاهای این منطقه آبرسانی مطلوب کرد.
ارتقای سهمیه آبرسانی سقایی به روستاها از ۱۵ به ۳۰ لیتر در روز نیز که پیشازاین توسط شوراهای اسلامی شهرهای جنوب سیستان و بلوچستان مطرحشده بود با مخالفت شدید شرکت آب و فاضلاب روبرو شد چراکه به گفته آنها همین ناوگان سیاری هم که هماکنون خدمات میدهند ۱۳ میلیارد تومان از شرکت آب و فاضلاب روستایی طلب دارند و بیش از ۸ میلیارد تومان نیز برای نوسازی آنها نیاز است، پس بهتر است اعتبارات محدود را برای طرحهای اولویتدار به کار برد.
جیرهبندی آب در شهری که به دروازه ملل نام گرفته است
شهر چابهار با آنکه اهمیتی ملی و بینالمللی دارد اما آب ۵۰ سال است که در این شهر جیرهبندی است بهطوریکه جمعیت حدوداً ۱۰۰ هزارنفری شهر چابهار تنها دو روز از هفته آب بهاصطلاح لولهکشی دارند که البته از همین دو روز در هفته نیز بسیاری از شهروندان بیبهرهاند.
نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی میگوید: تنها منبع آب بهداشتی مردم چابهار، آبشیرینکن کنارک در فاصله ۵۰ کیلومتری از غرب چابهار است و این آبشیرینکن با آنکه بسیار فرسوده و قدیمی است با تنها ۲۸ هزار مترمکعب باید پاسخگوی جمعیت ۱۵۰ هزارنفری شهرهای چابهار و کنارک باشد.
عبدالغفور ایراننژاد در گفتوگو با خبرنگار مهر بابیان اینکه آبشیرینکن فرسوده و قدیمی کنارک توان آبرسانی به جمعیت بالای منطقه را ندارد، تصریح میکند: تنها ۱۲ هزار و ۵۰۰ مترمکعب آب از آبشیرینکن کنارک به شهر ۱۰۰ هزارنفری چابهار منتقل میشود و ۳ هزار مترمکعب از آب نیز میان جمعیت حدوداً ۴ هزارنفری منطقه آزاد چابهار تقسیم میشود؛ سهم جمعیت ۴۳ هزارنفری شهر میزبان آبشیرینکن ۸ هزار مترمکعب و سهم صنایع نیز ۳ هزار و ۵۰۰ مترمکعب است.
برای جمعیت فعلی شهر چابهار حداقل ۴۰ تا ۵۰ هزار مترمکعب آب نیاز است تا بتوانیم به صورت شبانه روزی آب مورد نیاز مردم را تامین کنیم و این درحالی است که در حال حاضر تنها ۱۲ هزار مترمکعب آب در شبکه است
وی خواستار افزایش ظرفیت آبشیرینکن کنارک میشود و میگوید: برای جمعیت فعلی شهر چابهار حداقل ۴۰ تا ۵۰ هزار مترمکعب آب نیاز است تا بتوانیم بهصورت شبانهروزی آب موردنیاز مردم را تأمین کنیم و این در حالی است که در حال حاضر تنها ۱۲ هزار مترمکعب آب در شبکه است.
به گفته ایراننژاد ساخت حداقل یک آبشیرینکن ۲۰۰ هزار مترمکعبی برای چابهار و یک ۱۰۰ هزار مترمکعبی برای کنارک لازم است تا مردم حوزه شهرستان چابهار از کنارک تا «گواتر» به حداقلهای موجود در سرانه شبکه آب بهداشتی دسترسی پیدا کنند.
تکمیل و تسریع پروژههای آبرسانی راهکاری عملی برای عبور از بحران بیآبی
اما برای عبور از بحران بیآبی در شهرهای سیستان و بلوچستان از سالها قبل طرحهای آبرسانی شروعشدهاند که هیچکدام هنوز به بهرهبرداری نرسیده است.
مهمترین طرح آبرسانی در جنوب استان سیستان و بلوچستان که جمعیت زیرپوشش شبکه شهرستان چابهار و قصرقند را افزایش ملموسی میدهد، مجتمع آبرسانی «تلنگ»، «پلان» و «پیرسهراب» با مجموع ۲۶۱ روستا است که از سال ۸۴ از سد «زیردان» کنارک با ظرفیت ۲۰۷ میلیون مترمکعب آغازشده و تاکنون که بیش از ۱۰ سال میگذرد تنها ۴۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
به گفته حمیرا ریگی فرماندار قصرقند با تکمیل مجتمع آبرسانی «تلنگ، پیرسهراب و پلان» که تاکنون ۸۵ میلیارد تومان برای آن هزینه شده است، ۱۵۰ هزار نفر از جمعیت روستایی چابهار و قصرقند از آب سالم سد «زیردان» برای مصارف کشاورزی، بهداشتی و آشامیدنی بهرهمند میشوند.
پروژه دوم انتقال آب از سد «پیشین» به «شیرگواز» و آبرسانی به ۲۰۷ روستای شرق چابهار و بخشی از روستاهای شهرستان «سرباز» است؛ این پروژه نیز به گفته فرماندار سرباز باوجود گذشت ۲۴ سال از ساخت سد پیشین بهتازگی کلنگ زنی شده و هنوز پیشرفت فیزیکی چندانی ندارد و این در حالی است که اعتبار تکمیلی برای بهرهبرداری از این پروژه ۳۰۵ میلیارد تومان است.
دو سد «پیشین» و «زیردان» سال ۱۳۷۲ بهبهرهبرداری رسیدهاند و تاکنون که بیشاز ۲۴ سال از احداث این دو سد بزرگ میگذرد، هنوز شبکههای پاییندست آنها بهبهرهبرداری نرسیده و آب پشت این سدها بلااستفاده رها شده استالبته کندی روند اجرای این دو طرح بزرگ در حالی است که دو سد «پیشین» و «زیردان» سال ۱۳۷۲ به بهرهبرداری رسیدهاند و تاکنون که بیش از ۲۴ سال از احداث این دو سد بزرگ میگذرد هنوز شبکههای پاییندست آنها به بهرهبرداری نرسیده و آب پشت سدها بلااستفاده رها شدهاند و گاهی به دلیل باز کردن دریچههای سد مقدار زیادی آب هدر میرود.
اخیراً نماینده مردم چابهار، کنارک، نیکشهر و قصرقند در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از طولانی شدن روند احداث طرحهای آبرسانی گفت: کندی کار پروژههای آبرسانی با توجه به نیاز شدید مردم روستاها به آب هیچ توجیهی ندارد.
وقتی از تشنگی جمعیت ۶ هزارنفری روستاهای نوار ساحلی چابهار و شهرهای جنوب سیستان و بلوچستان سخنی گفته میشود بهترین راهحلی که به ذهن میآید استفاده از آب دریا و ساخت آبشیرینکن است دقیقاً مثل همان کاری که کشورهای حاشیه خلیجفارس و دریای عمان انجام میدهند؛ در این کشورها با شیرین کردن آب دریا با دستگاههای بزرگ آبشیرینکن بیابانهای خشک و بیآب را به مکانهای بزرگ تفریحی تبدیل کرده و حتی با همین آب کشاورزی میکنند.
به گفته نماینده مردم چابهار در مجلس بررسی و احداث آبشیرینکن با ظرفیت دستکم یکمیلیون مترمکعب آب برای تأمین آب شرب بیش از ۵۰۰ هزار نفر، در افق ۵۰ ساله از ضرورتهای مهم در این منطقه تلقی میشود.
عبدالغفور ایراننژاد میافزاید: بالغبر ۱۰ شرکت و سرمایهگذار داخلی و خارجی تمایل خود را برای احداث آبشیرینکن اعلام کردهاند اما عدهای به دلایل نامشخص اجازه فعالیت و تأمین آب شهر و روستاھای چابهار و جنوب استان را نمیدھند.
بنابراین گزارش با استفاده از روش شیرین کردن آب دریا که در حال حاضر در بسیاری از نقاط دنیا کاربرد دارد علاوه بر تأمین آب روستاهای بلوچستان میتوان فکری به حال شمال استان هم کرد زیرا مشکل کمآبی در سیستان و بلوچستان فقط مختص جنوب استان نیست و دقیقاً شبیه همین مشکلات در منطقه سیستان نیز وجود دارد.
منطقه سیستان با توجه به حدود دو دهه خشکسالی و ادامه این روند در سالهای آینده، با مشکلات عدیدهای مواجه است و از طرف دیگر وابستگی آب این منطقه به رودخانه هیرمند که از افغانستان سرچشمه میگیرد موجب شده که با قطع آب این رودخانه بیآبی و خشکسالی دامنگیر این منطقه شود و تالاب بینالمللی هامون بهعنوان تنها منبع تأمین آب و امرارمعاش مردم منطقه سیستان به یک بیابان بیآبوعلف و منبع حرکت ریزگردها تبدیل شود.
از طرف دیگر کاهش بارندگیها و بحران خشکسالی کشاورزان و روستاییان استان سیستان و بلوچستان را مجبور به حفر چاه کرده که همین مسئله سبب کاهش ذخیره سفرههای آب زیرزمینی شده است.
تنها منبع تأمین آب در شمال استان در حال حاضر ۴ گودال طبیعی ذخیره آب به نام «چاه نیمهها» هستند که در ۳۵ کیلومتری زابل و در محدوده شهرستان زهک قرارگرفتهاند که متأسفانه قطع جریان آب رودخانه هیرمند و همچنین خشکسالی ۲۰ ساله سبب بروز مشکلات عدیدهای برای ساکنان دشت سیستان و بهتبع آن شهرستانهای همجوار شده است زیرا در مواقع کمآبی، آب آشامیدنی تمام منطقه سیستان و شهرستان زاهدان و نیز قسمتی از آب کشاورزی سیستان از این دریاچههای مصنوعی تأمین میشود.
اختصاص ۲۵ میلیارد تومان برای مطالعه آبهای ژرف
فرماندار زابل در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: طبق آمار سالانه ۳۵۰ میلیون مترمکعب آب از چاه نیمههای سیستان تبخیر میشود که باید با مدیریت صحیح آب و نگرشی صحیح راهکارهایی مناسب برای جلوگیری از این میزان تبخیر در دستور کار قرار بگیرد و حداکثر بهرهبرداری از منابع آبی موجود انجام شود.
با اجرایی شدن پروژه بزرگ طرح آب رسانی با لوله در ۴۶ هزار هکتار از اراضی دشت سیستان که در حال انجام است، از تبخیر قسمت زیادی از آب این چاه نیمه ها جلوگیری می شود
هوشنگ ناظری افزود: با اجرایی شدن پروژه بزرگ طرح آبرسانی با لوله در ۴۶ هزار هکتار از اراضی دشت سیستان که در حال انجام است، از تبخیر قسمت زیادی از آب این چاه نیمهها جلوگیری میشود.
وی ادامه داد: باوجود اقدامهای بسیار خوبی که برای مدیریت آب در سطح منطقه انجامشده اما خشکسالیهای اخیر باعث شده همچنان شاهد تبخیر میلیونها مترمکعب آب از چاه نیمهها باشیم که این موضوع در حال حاضر به یک مشکل جدی تبدیلشده است و با توجه به ضرورتهای موجود و وضعیت منابع آبی که از کشور همسایه سرچشمه میگیرد باید برای رفع این مشکل اقدامات لازم انجام شود.
فرماندار زابل خاطرنشان کرد: همچنین ۲۵ میلیارد تومان برای مطالعه آبهای ژرف در استان و بهویژه در منطقه سیستان از محل اعتبارات آبهای ژرف مصوب شده است که این موضوع میتواند در برطرف کردن کمبود آب منطقه کمک بزرگی باشد.
برداشتهای بیرویه از منابع آبهای زیرزمینی
مدیرعامل آب منطقهای سیستان و بلوچستان نیز در گفتوگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: دو میلیارد مترمکعب آب در هرسال زراعی از منابع آبهای زیرزمینی شامل چاهها، قنوات و چشمهها در این استان برداشت میشود.
اتابک جعفری با اشاره به اینکه ۹۴ درصد از منابع آب زیرزمینی سیستان و بلوچستان به مصارف کشاورزی و بقیه آن در بخش صنعتی و آشامیدن استفاده میشود، افزود: میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی بر اساس استانداردهای جهانی باید یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب در سال باشد که متأسفانه در حال حاضر ۶۰۰ میلیون مترمکعب بیشتر از این حد برداشت میشود.
وی ادامه داد: متأسفانه برداشتهای بیرویه از منابع آب زیرزمینی، کاهش نزولات آسمانی و خشکسالیهای دو دهه اخیر در استان سیستان و بلوچستان سطح آبهای زیرزمینی را بهشدت کاهش داده است.
مدیرعامل آب منطقهای سیستان و بلوچستان گفت: همچنین حفر چاههای غیرمجاز و اضافه برداشت از چاههای دارای پروانه نیز ازجمله عوامل پایین آمدن منابع آبی زیرزمینی در این استان است که به بحران آب در سیستان و بلوچستان دامن زده است.
اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبهای زیرزمینی راهحل عبور از بحران
جعفری با اشاره به اینکه طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی از سه سال قبل در استان شروعشده است، خاطرنشان کرد: این طرح باهدف تعادل بخشی و احیای دشتهایی که ازلحاظ منابع آبی در بحران به سر میبرند در این استان اجرا شده است.
سیستان و بلوچستان دارای ۴۳ محدوده و ۴۸ دشت است که وضعیت پنج دشت آن از نظر منابع آب های زیر زمینی در حالت بحرانی قرار دارد
وی با اشاره به اینکه سیستان و بلوچستان دارای ۴۳ محدوده و ۴۸ دشت است که وضعیت پنج دشت آن ازنظر منابع آبهای زیرزمینی در حالت بحرانی قرار دارد، تصریح کرد: طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبهای زیرزمینی در حال حاضر در 5 دشت که در وضعیت بحرانی قرار داشته اجرایی شده است.
مدیرعامل آب منطقهای سیستان و بلوچستان بیان داشت: این طرح یکی از مهمترین طرحهایی است که با اجرایی شدن آن میتوان ظرف ۲۰ سال آینده بهطور کامل منابع آبهای زیرزمینی را در این استان کنترل کرد.
وی افزود: تقویت و استقرار گروههای بازرسی از منابع آبهای زیرزمینی، تجهیز چاههای کشاورزی به کنتورهای هوشمند، ایجاد سامانه پایش و بانک اطلاعاتی، ساماندهی شرکتهای حفاری، خرید چاههای کم بازده کشاورزی، انجام مطالعات حفاظت از منابع آبهای زیرزمینی، کف شکنی چاههایی که در دشتهای ممنوعه قرار دارند، استقرار مدیریت مشارکت آبهای زیرزمینی با استفاده از تشکلهای آب بران و مدیریت کیفیت منابع آبهای زیرزمینی ازجمله مهمترین اهداف طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبهای زیرزمینی است.
استفاده از آبهای دریا و آبهای ژرف تنها راه نجات از بیآبی
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در سفری که دیماه امسال به چابهار داشت در جمع مدیران شورای هماهنگی بحران سیستان و بلوچستان زمانی که مدیران استانی مهمترین دغدغه این استان را بیآبی عنوان کردند، گفت: استفاده از آبهای دریا و آبهای ژرف تنها راه نجات از بیآبی در این استان و کشور است که میتواند بسیاری از مشکلات را در بلندمدت حل کند.
اسماعیل نجار شیرین سازی آب دریا و استحصال آب از دریا را بهعنوان مطمئنترین، بهترین و کمهزینهترین راه برای رفع مشکلات بیآبی و تأمین آب کشاورزی و صنعت به شمار آورد.
وی بر احداث آبشیرینکن در کنار دریا تأکید کرد و افزود: ۲۵ میلیارد تومان اعتبار برای استحصال آبهای ژرف در استان سیستان و بلوچستان نیز پیشبینیشده است.
وی افزود: اکثر نقاط کشور با بیآبی مواجه هستند و آب چاههای شرب و کشاورزی بهشدت افت کرده است.
همچنین رئیس مجمع نمایندگان سیستان و بلوچستان چندی پیش در جلسه شورای اداری سیستان و بلوچستان که در شهر چابهار و با حضور رئیسجمهور در آذرماه تشکیل شد، بیشترین تمرکز صحبتهای خود را بر بحران بیآبی و خشکسالی بیسابقه در سیستان و بلوچستان گذاشت و گفت: دولت با شیرین سازی و انتقال آب از دریای عمان مشکلات بیآبی و خشکسالی در کل شهرها و روستاهای این استان را میتواند حل کند تا مردم دیگر نگران این مشکل بزرگ نباشند.
محمد نعیم امینی فرد افزود: کمآبی یکی از چالشهای مهم این استان است و هماینک مردم بیش از هزار روستا در این نقطه از ایران اسلامی فاقد آب هستند و هزار روستا با تانکر آبرسانی سیار میشوند.
احداث بزرگترین پروژه گلخانهای جهان در سواحل مکران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان هم با اذعان به اینکه بحران بیآبی و خشکسالی هماکنون سد راه توسعه ظرفیتهای بیبدیل کشاورزی در استان و همچنین سواحل مکران شده میگوید: برای عبور از این بحران بیآبی طرح احداث بزرگترین گلخانه جهان با فرآیند شیرینسازی آب دریا از مدتها قبل در دستور کار قرارگرفته و بهزودی عملیات احداث آن آغاز میشود.
رضا نجفی در گفتوگو با خبرنگار مهر، افزود: با توجه به اینکه سواحل مکران یکی از آفتابخیزترین نواحی کشور است؛ تکنولوژی که در این گلخانه ۳ هزار هکتاری استفاده میشود شیرینسازی آب دریا با استفاده از انرژی پاک خورشیدی است و برای این مهم ۳۰۰ هکتار آینه در آن نصب میشود.
به گفته وی این پروژه عظیم با همکاری علمی دانشگاههای ایران و آلمان و با سرمایهگذاری مشترک شرکتهای داخلی و خارجی به میزان ۱۰ میلیون یورو در فاز اول اجرایی میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه میزان مشارکت شرکتهای خارجی در این طرح ۷۵ درصد و شرکتهای ایرانی ۲۵ درصد است، افزود: این گلخانه ۳ هزار هکتاری درمجموع برای ۳ هزار نفر اشتغال مستقیم ایجاد میکند.
به عقیده کارشناسان اگر بحران بیآبی سواحل مکران با شیرینسازی آبهای دریای عمان رفع شود ضمن کشت ۱۰۰ هزار هکتار اراضی حاصلخیز این سواحل اشتغالزایی منحصربهفردی تنها در بخش کشاورزی این منطقه به وجود میآید که نظیر آن را در کمتر جایی میتوان دید.
آن چیزی که واضح است این است که در استان سیستان و بلوچستان هم همچون تمام دنیا باید به سمت تغییر الگوی کشت و استفاده از شیوههای نوین آبیاری پیش رفت زیرا با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان کم بارش ترین استان کشور است و مردم این استان به هیچ منبع پایدار آبی دسترسی ندارند تنها راهحل عملی و کاربردی برای آینده علاوه بر تغییر الگوی کشت، استفاده از روشهای نوین آبیاری و طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب، استفاده از آب دریا است که امیدواریم مسئولان دولتی هرچه سریعتر برای استفاده اصولی و درست از این منبع بیکران الهی برنامهریزی لازم را انجام دهند.
نظر شما