«کریم مجتهدی» درباره تفکر فلسفی و همگانی کردن فلسفه به خبرنگار مهر گفت: تفکر فلسفی در درجه اول تفکری است که مورد توجه دانشگاه است یعنی چیزی نیست که بخواهد در کوچه و بازار مطرح شود و به عنوان یک تخصص باید آن را در نظر گرفت. فلسفه الزاماً اظهارنظر، تصمیمگیری و ادعا نیست، فلسفه را باید یاد گرفت، یعنی آموختنی است از طریق تاریخ فلسفه و از طریق متون فلاسفه بزرگ چه شرقی و چه غربی.
فلسفه یک تخصص دانشگاهی است
این چهره ماندگار فلسفه گفت: مادامی که ما تصور کنیم با چند کلمه میتوان فلسفه را در اختیار مردم قرار داد، این نقص غرض و نوعی عامیانه کردن و به ابتذال کشاندن تفکر فلاسفه است. نباید انتظار داشت که مردمی که زندگی عادی خود را میکنند، الزاما لفظ فلسفه را به دهان بیاورند و یا ادعای داشتن تفکر فلسفی داشته باشند. فلسفه جنبه دانشگاهی دارد.
فایده فلسفه تعمق تعلیم و تربیت است
چهره ماندگار فلسفه ایران در پاسخ به این سئوال که «فلسفه چه فایدهای میتواند برای مردم عادی داشته باشد و وقتی فلسفه نمیتواند عمومیت تام پیدا کند، پس چه فایدهای دارد؟» اظهار کرد: فایده فلسفه ایجاد تعمق در تعلیم و تربیت است؛ یعنی سطح تعلیم و تربیت را بالا میبرد و در تمام مقاطع میتواند کیفیت تحصیل دانشجویان و دانشآموزان را بالا ببرد. اگر فلسفه در دانشگاههای ما معتبر نباشد، به تمام رشتههای دانشگاهی آسیب وارد میشود. یعنی فلسفه به تمامی رشتهها عمق میدهد. اگر دانشگاههای ما را با دانشگاههای معتبر دنیا مقایسه کنید، باوجود اینکه در سالهای گذشته پیشرفت داشتهاند ولی آن عمقی که لازم است را پیدا نکردهاند. علوم بدون تعمق واقعی به معنای واقعی کلمه کسب نمیشود و این خدمتی است که فلسفه به جامعه میکند.
سخن هر چه باشد، به ژرفا ببین
عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی تصریح کرد: مردم کوچه و بازار اگر با هگل و کانت و ... آشنا شوند، چه فایدهای میتواند داشته باشد؟ فلسفه کالا نیست که در دست مردم باشد. اکنون مردم ما مصرف زده شدهاند و در مورد مسایل عمیق فکر نمیکنند. من با تواضع میگویم که با فلسفه این امید به وجود میآید که نویسندگان و دانشجویان و دانشآموزان و مسئولان تعلیم و تربیت ما با عمق بیشتری به مسایل بپردازند و شعار ما باید عبارت معروف «ابوالقاسم فردوسی» باشد که من آن را بسیار میپسندم که این چنین می گوید: «سخن هر چه باشد به ژرفا ببین» در واقع این کار فیلسوف است و حداقل فیلسوف باید بتواند این پند را خودش اجرا کند.
فیلسوف جنجال لازم ندارد
کریم مجتهدی و استاد بازنشسته گروه فلسفه دانشگاه تهران درباره روند فلسفهورزی در جامعه کنونی ما گفت: فلسفهورزی در جامعه کنونی ما کمی جنجالی شده است، در حالی که فلسفه جنجال لازم ندارد و لازم نیست که به یک استاد برای انتقاد، داد و بیداد و فحاشی کرد. فلسفه اینگونه پیشرفت نمیکند و جنجال باعث میشود که معنای اصلی فلسفه خلط شود و معنای خود را از دست بدهد. فلسفه نمیتواند وسیله شهرت کسی باشد و تنها چیزی که در رشتهها نمیتواند جنبه شهرت داشته باشد، فلسفه است..
نظر شما