خبرگزاری مهر - گروه استان ها: «براساس مصوبه سالجاری ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و در راستای اجرای ماده پنج تصویب نامه کارگروه منتخب ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و ابلاغیه بانک مرکزی مبنی بر ارائه تسهیلات به طرحــهای اشتغالزای ذیل برنامه اشتغال فراگیر از منابع بانکــــهای عامل منتخب و همچنین بر اساس بند (ب) مواد هشت و ۹ تصویب نامه هیئت وزیران موضوع آیین نامه اجرایی قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی، سامانه حاضر به منظور تسهیل در فرآیند ارائه تسهیلات در اختیار سرمایه گذاران و کارآفرینان می باشد.»
جمله های بالا در پیشخوان سایت «کارا» به چشم می خورد. سامانه ای که برای ثبت نام طرحهای متقاضی تسهیلات اشتغالزایی در نظر گرفته شده است.
در این سامانه آمده است؛ متقاضیان بر اساس چارچوب و ضوابط تعریف شده، باید طرحهای خود را از طریق سامانه کارا به ثبت برسانند، طرحها باید در ذیل رسته های اولویت دار اعلام شده باشد که این رسته ها در قسمت مربوطه این سامانه در دسترس قرار دارد، برای اعطای تسهیلات، طرحها به ترتیب به تأیید دستگاه اجرایی ذیربط، کارگروه اشتغال (کمیته فنی) استان و موسسه عامل می رسند.
در سالی که به نام «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» نامگذاری شده است این دستورالعمل می تواند کمک بزرگی به کارآفرینان و سرمایه گذاران به خصوص در روستاها باشد اما چنانچه در ادامه خواهد آمد متقاضیان در این رابطه با مشکلاتی مواجه هستند.
در همین حال محمد عسکری رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان رفسنجان می گوید: بالغ بر ۱۸۰ طرح در سامانه کارا ثبت نام کردند که از این تعداد ۸۳ طرح توسط دستگاههای اجرایی به کارگروه ارجاع و ۷۶ مورد در کارگروه شهرستان رفسنجان تصویب شد که این طرحها به کارگروه استان ارسال می شود.
شرح کامل طرح در سایت کارا
در رابطه با اعطای این تسهیلات، با چند نفر از کسانی که خواستار در اختیار گرفتن این وامها بودند به گفتگو نشستیم.
کاشفی که برای ایجاد کارگاه مبل سازی در یکی از روستاهای رفسنجان درخواست تسهیلات کرده است، می گوید: این ایده از مدتها قبل مدنظر من بود و از آنجا که امروزه صنعت مبل سازی رونق زیادی در بازار دارد و مردم برای انتخاب و خرید مبل حساسیت زیادی به خرج می دهند و در همه خانه ها از وسایل ضروری است می توان از این راه ایجاد شغل و درآمد کرد.
وی اظهار می کند: برای این تسهیلات ابتدا به بخشداری مراجعه کردم که گفتند هنوز به ما ابلاغ نشده بعد به اداره کار مراجعه کردم که دوباره همین جواب را شنیدم، سپس به یکی از صندوق مالی مراجعه کردم که گفتند هیچگونه وام خود اشتغالی در دستور کار ما نیست و برای وامهایی که می دهیم شرایطی از جمله چک، سفته، ضامن کارمند و ... نیاز است که دوباره به بخشداری مرکزی رفسنجان مراجعه کردم.
کاشفی ادامه داد: در بخشداری گفته شد که باید به سایت کارا مراجعه کنی چون تنها مرجعی که وام خوداشتغالی به شما می دهد تاییدیه ثبت نام در سایت کارا است. در سایت کارا نیز از صفر تا صد وامی که می خواهی بگیری باید توضیح بدهی از جمله این موارد شرح کامل شغل مورد نظر، درآمد حاصله در طول سال، نحوه فروش در بازار، توجیه اقتصادی در شهر، استان و کشور و ... است.
وی در پاسخ به این سوال که برای ایجاد اشتغالی که مدنظر دارید چه مقدار سرمایه گذاری لازم است، توضیح داد: این طرح حداقل به ۴۵ میلیون تومان سرمایه نیاز داشته و ۱۰ نفر را مشغول به کار می کند و تاکنون سه ماه وقت برای در اختیار گرفتن این وام صرف کرده ام.
این کارآفرین تصریح می کند: از آنجا که برای طراحی مبل وقت زیادی گذاشته ام طرحهای جدید و متفاوتی مدنظر دارم که مطمئن هستم انقلابی در مبل با کیفیت و ارزان قیمت ایجاد خواهد شد.
الزام برای اخذ شماره پروانه کار و مجوز پروانه کسب و کار
کاشفی می گوید: یکی از اساسی ترین مشکلاتی که احتمالاً برای تمام کسانی که می خواهند برای راه اندازی شغل جدید وام خوداشتغالی بگیرند این است که پرونده وام گیرنده زمانی کامل می شود که دارای شماره پروانه کار و مجوز پروانه کسب و کار باشد. برای گرفتن پروانه کار باید صاحب کارگاه با لوازم و وسایل مشغول به کار باشد تا بازرس مجوز صادر کند!
وی پیشنهاد می دهد: به نظر من اگر همان روندی که برای پرداخت تسهیلات اشتغالزایی روستایی اولین بار اتخاذ شد که برای روستائیان ضامن وام، کارت یارانه بود و روستائیان نمی بایست مدتها منتظر تایید سایت کارا می بودند بهتر بود، ثانیاً اینکه کسی که می خواهد وام خوداشتغالی بگیرد تا بتواند کسب و کاری ایجاد کند چگونه اول خودش لوازم و وسایل و محل کسب و کار را ایجاد کند تا بازرس به او پروانه کسب و کار بدهد تا آن وقت بتواند در سایت کارا ثبت نام کرده و وام بگیرد؟
وی بیان می کند: بهتر است برای متقاضی ابتدا گواهی کار توسط فنی و حرفه ای صادر شود و بعد از گرفتن تسهیلات، پروانه کسب و کار اخذ شود.
کاشفی در پاسخ به این سوال که در اختیار تسهیلات اشتغالزایی برای جوانان روستا تا چه میزان می توان در کاهش نرخ بیکاری در هرمزآباد یا حومه غربی موثر باشد، بیان می کند: به نظرم بسیاری از جوانان روستا و حومه غربی به دنبال کارهای راحت و به اصطلاح پشت میزنشینی هستند و عده دیگری برای هر کاری به هر دری می زنند لذا اگر اینها هر دو یک حرفه و کار خاص را فرا بگیرند و برای آن وام خوداشتغالی بگیرند دیگر هیچ جوان بیکاری در حومه غربی نخواهیم داشت.
نتوانستم در سایت کارا ثبت نام کنم
شهروند دیگر رفسنجانی که طرح پرورش شترمرغ را می خواهد در یکی از روستاهای شهرستان رفسنجان اجرا کند می گوید: چندین بار به سایت کارا مراجعه کردم چون خطا داد نتوانستم ثبت نام کنم با این حال طرحم را به بخشداری ارائه دادم.
یوسفی می افزاید: برای اجرای این طرح به حدود ۲۰۰ میلیون تومان سرمایه نیاز است که با توجه به این طرح اعطای تسهیلات اشتغالزایی و سود مناسب آن امیدوارم که بتوانم از این تسهیلات استفاده کنم.
حذف بروکراسی های اداری برای اخذ تسهیلات اشتغالزایی
در ادامه، خبرنگار مهر به سراغ بخشدار مرکزی رفسنجان رفت تا در خصوص چند و چون این تسهیلات از وی سوال کند.
بخشدار مرکزی رفسنجان از طرح دولت برای اشتغالزایی در روستاها سخن به میان آورده و می گوید: امسال از سوی مقام معظم رهبری به نام سال «اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال» نامگذاری شد در همین راستا دولت طرحهایی را ارائه داده و آخرین مورد آن اشتغال جوانان روستایی در طرح اشتغال روستایی است.
مصطفی بخشی می افزاید: در این راستا دولت تسهیلاتی با سود شش درصد در اختیار روستاییان قرار می دهد که می توانند در قالب کشاورزی، صنعتی، گردشگری و سایر مشاغل اشتغال ایجاد کنند.
وی به سهولت ایجاد شده در این طرح برای متقاضیان اشاره کرده و می افزاید: افراد می توانند بدون مراجعه به بخشداری یا اداره جهاد کشاورزی طرحشان را در سایت «کارا» آپلود کرده و مسئولان مربوطه طرحشان را بررسی کرده و اگر از لحاظ اشتغالزایی و درآمدزایی مورد قبول واقع شود و همچنین توجیه داشته باشد به کمیته های مربوطه ارجاع شده و کار آنها در مراحل بعدی پیگیری می شود.
بخشدار مرکزی رفسنجان ادامه می دهد: ما حتی اعلام کردیم نیاز به معرفی نامه دهیاران یا شوراهای روستا نیست و این پروسه را حذف کردیم که در وقت مردم صرفه جویی شده و ثبت نام کنند. البته هنگام اخذ پروانه یا زمین و ... مراحل بعدی باید به بخشداری مراجعه کنند ولی در حال حاضر نیازی به حضور در بخشداری نیست.
بخشی میزان این تسهیلات را از ۱۰ میلیون تومان به بالا و نامحدود اعلام کرده و تصریح می کند: میزان تسهیلات بستگی به طرح دارد، توصیه ما این است که پیش مشاوره بروند و طرحی که مشاور تهیه می کند را در سایت بارگذاری کنند که از نظر فنی تایید شده و قابل توجیه باشد.
وی بیان می کند: هر کسی هر طرحی را که چه در حوزه کشاورزی، صنعتی، صنایع دستی و گردشگری و فناوری اطلاعات دارد می تواند وارد سایت کارا شده و پس از ثبت نام، طرح خود را آپلود کرده تا در صورت موافقت مسئولین مربوطه مراحل بعدی آن انجام شود.
بخشی با بیان این نکته که تمام توان خود را برای حذف بروکراسی های اداری در این طرح در بخشداری به کار گرفته ایم، یادآور می شود: امیدواریم متقاضیان بتوانند از تسهیلات این طرح استفاده کنند چرا که فرصت بسیار خوبی ایجاد شده و به نظرم کسی که شرایط لازم و طرحی دارد اگر از این تسهیلات استفاده نکند ضرر کرده است ضمن اینکه فعلاً زمانی برای پایان طرح مشخص نشده است.
حمید ملانوری فرماندار سابق رفسنجان در زمینه عمران و آبادانی روستاهای شهرستان طرحی را بنا نهاد که «احیاگران آبادی» نام گرفت. بر اساس این طرح، کسانی که سبب رونق و آبادی روستا شده اند مورد تجلیل قرار می گرفتند. بخشدار مرکزی رفسنجان طرح سرمایه گذاری در روستاها و درآمدزایی دهیاریها را دنباله همان طرح خوانده و می گوید: این طرح در واقع همان طرح «احیاگران آبادی» است که توسط فرماندار سابق انجام می گرفت که بر اساس آن اشتغال روستایی و تجلیل از خیّرین و سرمایه گذاران را داریم.
بخشی با اشاره به اینکه در این طرح ظرفیت های روستاها را بررسی و بر اساس همان ظرفیت سرمایه گذاری و طرحهای اشتغالزایی را در روستا انجام می دهیم، ادامه می دهد: به عنوان مثال در منطقه خنامان بحث کشاورزی و کشت زعفران را می توانیم داشته باشیم، در حومه شرقی و منطقه داوران داروهای گیاهی و نیروگاههای خورشیدی و در حومه غربی می توانیم در زمینه ایجاد نیروگاه خورشیدی کار کنیم.
اختصاص اعتبار برای ۴۱۲ طرح اشتغالزای روستایی و فراگیر در استان کرمان
مدیرکل کار تعاون و رفاه اجتماعی استان کرمان نیز چندی پیش اظهار کرده بود: در نشست کارگروه سرمایه گذاری و اشتغال استان اختصاص اعتبار برای ۴۱۲ طرح اشتغالزای روستایی و فراگیر در استان کرمان تصویب شد.
رضا اسماعیلی افزوده بود: در این نشست ارائه تسهیلات اشتغالزایی برای ۳۵۸ طرح روستایی با ۱۰۷ میلیارد تومان برای اشتغال هزار و ۸۰۰ نفر و همچنین ۶۹ میلیارد تومان برای ۵۴ طرح اشتغالزای فراگیر در استان با ظرفیت اشتغال برای ۳۵۰ نفر به تصویب رسید.
وی بیان کرد: طبق تعهد ایجاد شده برای استان در سال ۹۶ تاکنون ۳۵ هزار نفر در سامانه رصد ثبت شده اند که پیش بینی می شود این تعداد تا پایان سال به صورت کامل مشغول کار شوند.
وی از اختصاص چهارصد میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال روستایی در استان خبر داده و افزوده بود: از این مبلغ تاکنون ۱۸۰ میلیارد تومان در قالب طرحهای اشتغال زای روستایی به بانکهای عامل معرفی شده است.
دبیر کارگروه اشتغال و سرمایه گذاری استان تصریح کرده بود: ۳۵۹ میلیارد تومان نیز از محل تسهیلات اشتغال زایی دستگاههای اجرایی به استان اختصاص یافته که در این راستا تاکنون ۳۴۲ میلیارد تومان به بانکها معرفی شده اند.
نظر شما