خبرگزاری مهر - گروه استان ها: امروزه تصادفات جاده ای یکی از مهمترین دلایل مرگ و میر در ایران است که استان فارس نیز در این آمار سهم بسزایی دارد. با توجه به آمار کشته های ناشی از تصادفات جاده ای در فارس باید پذیرفت که هم اکنون این استان، استان اول در کشته های جاده ای است.
امروزه دیگر بر کسی پوشیده نیست که سه عامل اصلی بر بروز حوادث رانندگی اثر می گذارند. سه عاملی که از آن به عنوان سه گانه مرگ یا سه گانه شوم یاد می کنند.
دو عامل که بیش از همه به آنها پرداخته می شود استاندارد نبودن خودروها و جاده ها است.
علاوه بر این باید به موضوع رانندگان و فرهنگ رانندگی ما ایرانیان نیز توجه کرد. آنچه پیدا است قانون گریزی در همه ابعاد فرهنگ رانندگی ما ایرانیان ریشه دوانده است به طوریکه ایران یکی از بالاترین نرخ مرگ و میر بر اثر تصادف های رانندگی را دارد و با مرگ سالانه ۱۷ هزار نفر در جاده های ایران و ۱۴۰۰ نفر در جاده های فارس، از این نظر در میان کشورهای عقب مانده جهان جای بگیریم.
پرداختن به یکی از این دو بعد و رها کردن بعد دیگر یعنی جاده و خودرو و فراموش کردن انسان نیز کاری بیهوده است و شاهد ان تلاش های پیاپی که در دو دهه ۷۰ و ۸۰ انجام شد؛ قانون ضمانت اجرایی سختگیرانه برای بستن کمربند ایمنی، برای کاهش سرعت و نظارت و جریمه بدون مصلحت اندیشی در جاده های کشور ای پیدا کرد.
این رویکرد موفق بود و توانست شمار کشته شدگان سالانه را از ۲۳ هزار نفر در سال به ۱۷ هزار نفر کاهش دهد ولی این رقم در نهایت سال ها است که روی همین میانگی.۱۷ هزار نفره مانده و تکان نمی خورد
سهم فارس از کشته های رانندگی بیش از یک هزار و ۴۰۰ نفر است و تصور می شود تا یک هزار و ۵۰۰ نفر افزایش یابد.
این یعنی ۱۰ درصد مجموع تصادف های کشوری در فارس رخ می دهد؛ این رقم بالا را افزون بر پهناوری فارس، می توان از این چشم انداز بررسی کرد که این استان محل گذر خودروهای عبوری از بسیاری از استان ها به سمت مرکز کشور است.
۲۰۰ نقطه حادثه خیز در فارس
طبق اعلام مرکز تحقیقات سلامت فارس، ۲۰۰ نقطه حادثه خیز در جاده های استان وجود دارد که انگار با وجود جان باختن پیاپی شهروندان ایرانی در این جاده ها، میزان رفع این نقاط چندان سرعت جدی ندارد؛ اما تنها جاده ها نیستند که در فارس مرگ می آفرینند.
استانی که همواره به عنوان کریدور جنوب به شمال به شمار می رود چگونه است که از داشتن حداقل یک آزادراه محروم است. این در حالیست که برخی از استانهای کشور که تردد در جاده هایشان بسیار کمتر از فارس است حداقل یک یا چند آزادراه داشته و از جاده های ایمنی برخوردار هستند، در حالیکه تنها آزادراه استان فارس سال هاست در حال ساخت است و مدیران امر وعده اتمام آن را به سال جاری داده اند.
در نوروز امسال سردار مهری رئیس پلیس راهور ناجا نیز عنوان کرد که بیشترین تصادفات منجر به فوت در استانهای فارس، اصفهان، کرمان، سیستان و بلوچستان و خوزستان رخ داده است.
وضعیت جاده های فارس همواره مورد تایید همه مدیران و دست اندرکاران بوده است که این استان در بخش جاده ای هیچگاه درجه ای از مطلوبیت حتی نزدیک هم نشده ، هر ساله با فرا رسیدن نوروز مرگ در راه های فارس ویراژ می دهد و در کنار ان روند کند اصلاح نقاط حادثه خیز نیز باعث شده که بر این آمار در طول سال نیز افزوده شود.
در این میان نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به وضعیت نگران کننده کشته های تصادفات در جاده های این استان گفت: متاسفانه استان فارس در کشته های ناشی از تصادفات طی چند سال گذشته رتبه اول را در سطح کشور از آن خود کرده است.
علی اکبری افزود: وضعیت کشته ها تصادفات در استان فارس بسیار نگران کننده است البته بخشی از این تصادفات به جاده بخشی به خودرو و بخشی نیز به عوامل انسانی مربوط می شود.
وی با اشاره به تعداد کشته های تصادفات در نوروز بیان کرد: بر اساس آمار بیشترین کشته های تصادفات در این ایام نیز مربوط به استان فارس است که جای تعجب دارد.
نماینده مردم شیراز در مجلس شوریا اسلامی ادامه داد: بر این اساس تذکرات لازم به دستگاه های ذی ربط از جمله وزارت راه و شهرسازی و کشور داده شده است که باید در این رابطه تدابیر ویژه ی اتخاذ شود.
وی با اشاره به گستردگی استان فارس افزود: استان فارس در حوزه راه فقیر است البته باید در نظر داشت که برخی از نقاط فارس کوهستانی است و این موضوع نیز در افزایش تصادفات نیز دخیل بوده است.
اکبری با بیان اینکه بخشی از این تصادفات به عوامل انسانی برمی گردد، تصریح کرد: متاسفانه برخی ازافراد فرهنگ رانندگی را رعایت نکرده و با حرکات مخاطره آمیز باعث وقوع تصادف می شوند.
نمایندگان وضعیت راه ها را پیگیری می کنند
وی در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر چگونگی پیگیری وضعیت نگران کننده جاده های فارس افزود: این موضوع از سوی نمایندگان در حال پیگیری است و درصدد هستیم برخی از جاده ها را دوبانده یا تعریض کنیم که در این رابطه نیز با سازمان برنامه و بودجه جلساتی گرفته شده است.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی با اشاره به آزادراه شیراز - اصفهان گفت: متاسفانه طی چند سال گذشته عملیات احداث این پروژه تعطیل شده بود که طی یک سال گذشته با پیگیری های صورت گرفته عملیات آن در حال انجام است و پیشرفت خوبی نیز داشته است.
وی ادامه داد: باحداث آزادراه به دلیل مشکلات مالی و برخی از معارضات طی چند سال گذشته با مشکلاتی روبه رو شده بود که هم اکنون تا حدودی رفع و پیشرفت خوبی داشته است.
اکبری گفت: متاسفانه استان فارس در حوزه راه فقیر است که این موضوع به برنامه ریزی های گذشته بر می گردد باید همان زمان که هم اعتبارات خوب بود و هم هزینه ها بالا نبود برای سروسامان دادن به جاده های این استان اقداماتی انجام می شود.
وی در بخش دیگری از این گفت و گو پیرامون رفع نقاط حادثه خیز نیز بیان کرد: برای رفع این نقاط اعتبارات خوبی در نظرگرفته شده و تعداد زیادی از این نقاط حادثه خیز رفع شده است.
نماینده مردم شهرستان فسا در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر علل تصادفات را چند دلیل عنوان کرد و گفت: استان فارس از شمال به جنوبش بیش از چندصد کیلومتر مسافت دارد و کریدور ارتباط شمال به جنوب است.
فارس در حوزه راه فقیر است
محمد جواد جمالی نوبندگانی با اشاره به عدم توسعه جاده های استان به ویژه جاده های اصلی بیان کرد: در تصادفات عوامل انسانی، خودرو و جاده دخیل هستند اما متاسفانه شاهد هستیم که استان فارس در حوزه راه بسیار فقیر است.
وی با بیان اینکه میزانی از عقب ماندگی راه های استان به مسئولان و نمایندان مربوط می شوند، گفت: متاسفانه طی چند سال گذشته مسئولان و نمایندگان استان فقط به مسائل مربوط به منطقه خودشان پرداخته و از موضوعات ملی و استانی کم بهره بوده اند که به عنوان نمونه می توان به مسیر شیراز - فسا- داراب - بندرعباس اشاره کرد.
نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی یکی دیگر از علل تصادفات را جاده های اطراف روستاها عنوان کرد و افزود: در این مسیرها اغلب خودروهای کشاورزی عبور می کند که این خودرها نیز منجر به وقوع تصادفات می شوند.
وی یکی از دلایل عدم توسعه راه های فارس را مرزی و ساحلی نبودن این استان عنوان کرد و گفت: استان فارس چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب در حوزه راه و راه اهن محروم بوده و این عقب افتادگی تاریخی است و باید برای رفع آن تلاش کرد.
وی کوچک کردن بودجه های استان را باعث آسیب دانست و بیان کرد: یکی دیگر از موضوعاتی که همواره به استان آسیب زده بحث کوچک کردن طرحهای عمرانی است زیرا اغلب به دنبال این هستند که بودجه ها را برای روستاها و یا شهرهای خود جذب کنند که این باعث توسعه نیافتگی فارس شده است.
جمالی با انتقاد از نگاه قومی و قبیله ای برخی از مسئولان در این استان گفت: به عنوان نمونه برای برخی از طرحهای این استان از جمله راه داراب - فسا بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه شده که به درد هیچ چیز نمی خورد و هم اکنون رها شده است.
نماینده مردم شهرستان فسا یکی دیگر از دلایل عقب ماندگی را بحران دولت در زمینه نقدینگی دانست و افزود: در حال حاضر کشور با بحران نقدینگی روبه رو است از این رو شاهد مشکلاتی در حوزه های مختلف هستیم که به عنوان نمونه می توان به بدهکاری به پیمانکاران اشاره کرد.
وی ایمنی خودروها را یکی دیگر از دلایل کشته های تصادفات دانست و گفت: به عنوان مثال سرعتی که برای پراید در نظر گرفته شده ۱۵۰ کیلومتر است در صورتی که این خودور ایمنی نداشته و در بروز تصادفات به یک قوطی کبریت تبدیل می شود.
جاده استهبان - نی ریز هنوز به بهره برداری نرسیده تخریب شده و با بارش ۲۵۰ میلمیتر دچار رانش شده است نماینده مردم شهرستان استهبان و نی ریز در مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص وضعیت جاده های فارس گفت: با وجود اینکه استان فارس یکی از استانها پرجمعیت کشورو ترانزیتی است و با وجود داشتن فرودگاه های بین المللی متناسب با این موقعیتها هیچگونه پیشرفتی نداشته است.
اصغر مسعودی یکی از مطالبات نمایندگان فارس را توسعه جاده های استان دانست و افزود: با وجود تذکرات متعددی که در این حوزه به وزیر راه و رئیس جمهور داده شده اما استان فارس در حوزه راه عقب مانده است.
جاده ای که ۲۰ سال ترمیم نشد
وی ادامه داد: به عنوان نمونه جاده نی ریز به آباده طشک که در نوروز پنج نفر در این جاده کشته شدند ۲۰ سال است که هیچگونه ترمیمی که در آن صورت نگرفته است .
نماینده مردم شهرستانهای استهبان و نی ریز با انتقاد از اینکه حقوق استان فارس از معادن و گردشگری داده نمی شود، گفت: بر اساس قانون درآمدهای گردشگری و استخراج معادن باید در حزوه زیرساختها هزینه شود که متاسفانه حقوق قانونی استان در این بخشها پرداخت نمی شود به همین دلیل است که استان فارس عقب مانده است.
مسعودی ادامه داد: به عنوان نمونه جاده استهبان - نی ریز هنوز به بهره برداری نرسیده تخریب شده و با بارش ۲۵۰ میلمیتر دچار رانش شده است در این رابطه نیز تاکنون چندین بار به وزیر راه تذکر داده شده است.
به گزارش مهر، به هر حال سال هاست که درباره جاده های فارس سخن به میان می آید اما روند توسعه راه ها با کندی هرچه تمام تر پیش می رود. سانحه سربازان، سانحه اتوبوس زائران، سانحه اتوبوس فرزانگان و ده ها سانحه دیگر به خوبی نشان داده که در کنار عامل انسانی و خودرو، راه های فارس دچار مشکلات عدیده ای هستند اما عزم جدی ظرف این سالها برای بهبود شرایط دیده نشده تا جاده های فارس همچنان قربانی بگیرد.
زنگ خطر جاده های فارس حالا به چراغ قرمز تبدیل شده اما هنوز انگار کسی خطرات جاده ای فارس را جدی نمی گیرد.
نظر شما